Novosti

Preminuo Božidar Boki Milošević

Poznati srbijanski muzičar Božidar Boki Milošević preminuo je sinoć u bolnici u Beogradu u 87. godini. Milošević je bio šef Narodnog orkestra RTS-a, profesor Muzičke škole “Josip Slavenski” i član Beogradske filharmonije.

Boki Milošević rođen je u Prokuplju 1931. godine, a muzikom se počeo baviti 1950. godine, kada je zahvaljujući čuvenom violinisti Vlastimiru Pavloviću Carevcu počeo svirati u orkestru Radio Beograda. Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Brune Bruna.

– Za mnoge si bio umjetnik, za nas “samo” naš tata – objavila je na svom Facebook profilu povodom smrti oca Bokijeva kćerka, Gordana Jovićević.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, a među njima i Nagrade za životno djelo.

– Odlazeći često u Leskovac kod rođaka po majci, slušao sam taj melos, veoma jedinstven i specifičan, i tako zavolio klarinet i zvuk koji njime proizvodim. Svirao sam na početku oko šest godina violinu, a od 1947. ne razdvajam se od klarineta. Ako istinski želite naučiti da svirate, za jedan instrument potrebna su dva života – pričao je novinarima  Milošević.

Za njim je ostalo četvero djece, od kojih se troje uspješno bave muzikom.