Jeste li manipulativna Zvončica ili majčinska Vendi?

Piše: Redakcija

Prema mišljenju Sylvie Tenenbaum, francuske psihoanalitičarke i autorice bestselera “Sindrom Zvončice – žene koja nanosi bol drugima, a i sebi”, tvorac bajke o Petru Panu, škotski pisac Sir James Matthew Berrie, bio je istinski vizionar. Dok je pisao prvobitnu verziju priče o Petru Panu, odnosno pozorišnu dramu, koja je kasnije adaptirana u daleko popularniju priču za djecu, on, vjerovatno, nije mogao ni zamisliti da će njeni glavni likovi, Petar Pan, Zvončica, pa i Vendi, postati arhetipovi ličnosti modernog doba.

Malena i ljupka vila Zvončica iz te priče u stopu prati Petra Pana i Vendi i pomaže im u njihovim avanturama u zemlji iz mašte, Nedođiji. Međutim, međusobni odnosi glavnih junaka ove priče su toliko složeni da su, mnogo godina kasnije, američki psihoterapeuti njihove osnovne karakteristike prepoznali u mnogim svojim pacijentima. Tako danas susrećemo nezrele, neodgovorne muškarce sa sindromom Petra Pana, kao i sve veći broj žena sa sindromom ambiciozne Zvončice, ili i onih sa sindromom preozbiljne Vendi.

 Zvončice, samouvjerene, uspješne i njegovane

Ordinacije psihoanalitičara širom svijeta posljednjih godina sve češće posjećuje novi tip samouvjerenih, vrlo uspješnih i veoma njegovanih poslovnih žena, za koje bi malo ko pomislio da im je potrebna pomoć stručnjaka za psihu. To su moderne Zvončice koje, nažalost, više ne žive u bajci, jer su se i nad njihove naoko savršeno uređene živote nadvili tamni oblaci. Naime, ljubavni život takve žene ni izdaleka nije tako uspješan i ispunjen kao poslovni. Jer, savremena Zvončica je, prema pravilu, ambiciozna i samouvjerena, ona je perfekcionist i vrlo uspješno obavlja veoma odgovoran posao. Upravo zbog toga većina muškaraca zazire od nje iz straha da ne mogu dostići njene visoke standarde.

– Umiljate su i zavodljive, ali se, s vremena na vrijeme, pretvaraju u prave zlice. Veoma su inteligentne, bistrog uma, ali opako oštrog jezika, često vrlo ljubomorne i sklone manipuliranju. Među pripadnicima jačeg spola malo je onih koji mogu zadovoljiti takvu ženu – kaže Sylvie Tenenbaum. Žena s ovim sindromom je uvijek okružena brojnim udvaračima, ali kao da nije u stanju da odabere onog pravog. Uprkos tome, nemilosrdno se obračunava sa svakom suparnicom, jer ne trpi žensku konkurenciju. I kao što je Zvončica iz popularne dečije priče često pribjegavala svom posebnom oružju, čarobnoj prašini, i njena savremena nasljednica pribjegava najrazličitijim lukavstvima da ostvari svoj cilj i zavede muškarca koji joj je zapao za oko.

Ona gotovo svakog muškarca s velikom lakoćom uvjerava da je on njena jedina, prava ljubav, ali njihova veza gotovo nikada nema sretan kraj. Naime, moderna Zvončica se rijetko istinski zaljubljuje, ona sebi gotovo nikada ne dozvoljava tu slabost i mora uvijek kontrolirati svoja osjećanja. Ukoliko joj se, ipak, dogodi da, uprkos tako snažnoj samokontroli, nekoga zavoli, ona čini sve da uguši svoja osjećanja, a njegov život pretvara u pravi pakao. Da bi pridobio njenu naklonost, a kamoli ljubav, muškarac se mora svojski potruditi. A ukoliko ne uspije zadovoljiti njene stroge kriterije, to veoma skupo plaća.

 Korak ka sreći

Na društvenom i emocionalnom planu savremene Zvončice su po mnogo čemu slične muškarcima i ponašaju se kao oni. Bijes je emocija koja ih najčešće pokreće. Jer, mada toga i nije svjesna, ona je ljuta na sve one koji je dovoljno ne vole i ne prihvataju takvom kakva je. Ljuta je na one koji je ne razumiju, na život uopće, na cijeli svijet.

Ma koliko da odaje utisak samouvjerene osobe, koja savršeno kontrolira svoja osjećanja, savremena Zvončica duboko u duši pati, nesretna je i žudi za ljubavlju. Ispod gnjeva koji ispoljava prema okolini i tuge koju prikriva duboko u sebi, najčešće se krije ista ona mala, nesretna, nedovoljno voljena devojčica koja prvo mora da nauči voljeti sebe, kako bi naučila voljeti i druge. Jer od posesivne ili egocentrične majke i krutog, strogog i rijetko prisutnog oca ona je naučila da će biti voljena samo ako uspije u životu i skriva svoja najintimnija osjećanja. Otvoreno ispoljavanje emocija Zvončica smatra velikom slabošću. Ona je, na prvi pogled, snažna, jaka ličnost koja se, međutim, plaši emocija, kako svojih, tako i tuđih, ističe francuska psihoanalitičarka.

Moderna Zvončica je i velika zavodnica. Ona je neprekidno okružena muškarcima, ali rijetko nalazi istinsku sreću u ljubavi. Naime, većina muškaraca koje upoznaje ne ispunjavaju njene stroge zahteve. Ako bismo sudili samo na osnovu njenog ponašanja prema muškarcima, stekao bi se utisak da Zvončica prezire cijeli muški rod, kao i da od svog partnera jedino traži da je obožava. Međutim, savremena Zvončica pati od posebnog oblika afektivne zavisnosti i od muškarca očekuje bezuslovnu ljubav, kakvu nije upoznala u djetinjstvu.

– Zvončice nesvjesno nanose ogromnu bol sebi i svojoj okolini. Ove egocentrične, bezosjećajne i manipulacijama sklone tiranke veoma su ljubomorne i muškarcu sa kojim su, makar i u kratkoj, površnoj vezi, zaista zagorčavaju život. Ali, ni drugi iz njene blizine ne prolaze bez ozljeda na duši. Jer, Zvončica nikoga ne poštuje i smatra da se cijeli svijet vrti oko nje. Međutim, ukoliko na vrijeme shvati da je i sama duboko nesretna, moderna Zvončica može svoj život promijeniti nabolje – ističe autor bestselera “Sindrom Zvončice”.

Njen prvi korak ka novoj slobodi i sreći jeste da hrabro zakorači i lagano, stepenik po stepenik, siđe s pijedestala na koji se vlastitim trudom i radom popela, kao i da samoj sebi prizna da je duboko nesretna, uprkos svim uspjesima koje je u životu postigla. Uz stručnu pomoć ona će napokon shvatiti kako je došao trenutak da odustane od želje za dokazivanjem i osvetom, da je vrijeme da oslobodi sve svoje prigušene emocije i napokon nauči voljeti sebe, kako bi bolje voljela druge.

[nggallery id=346]

Petar Pan, vječiti šarmer

Petar Pan muškarci ženama su, naprosto, neodoljivi. Pravi su šarmeri, a u svakom društvu ističu se svojom komunikativnošću i duhovitošću. Lako ih je zavoljeti, ali teško ostati s njima na duže staze. Ljubav prema ovakvom muškarcu pretvorit će vas u Zvončicu ili Wendy. Taman da ste savršena djevojka koja daje sve od sebe u vaš odnos, od Petra ćete zauzvrat dobiti samo prijateljstvo u koje je uključen seks. Sad se pitate šta ima lošeg u tome da muškarac i žena budu najbolji prijatelji i seksualni partneri? Nema ničeg lošeg, ali tvoj Petar će zauvijek ostati na tom nivou i nikad neće biti spreman odvesti vašu vezu na viši nivo. Neće se moći u potpunosti prepustiti odnosu i riziku koji on nosi zato što je to stvar odraslih osoba.

Iz njegovih usta često će izlaziti rečenica: “Nisam ništa loše mislio”, u nadi da ćete ga štipnuti za obraz i zaboraviti da je napravio nešto što nije trebao.

Neke žene potiču takvo ponašanje svojim majčinskim odnosom prema njemu, te mu na neki način žele pomoći. Zovemo ih Wendy. Druge će pak dati sve od sebe kako bi natjerale svog Petra da im se preda u potpunosti, što je nemoguća misija. Njih zovemo Zvončice. On preferira druženje sa svojim prijateljima i trčanje natrag k Wendy kad mu je potrebna pomoć ili pažnja, dok je Zvončica za njega samo igračka koja će mu ubrzo dosaditi.

Američki psiholog Dan Kiley je još 1983. definirao sindrom vječitog dječaka Petra Pana, kasnije i sindrom Zvončice i Vendi. Petar Pan je muškarac, kaže on, koji odbija da se ponaša odgovorno, da poštuje data obećanja i da se trajno emotivno vezuje. On neprekidno traga za onom “pravom”, koja će mu pružiti bezgraničnu ljubav i prihvatiti njegovo nezrelo i neodgovorno ponašanje.

Umije strasno da voli, ali je njegova ljubav površna i čim osjeti da je nekome zaista potreban, Petar Pan bježi. Ono što započne, takav muškarac rijetko privede kraju i najčešće ne uspijeva da završi školovanje. Šarmantan je i zabavan, ali ga ipak niko ne shvata ozbiljno, što narcisoidnom muškarcu, kakav je svaki Petar Pan, zaista teško pada, jer on voli kada mu se dive.

– I baš kao u popularnoj dječijoj priči, i u stvarnom životu Petru Panu je neophodna podrška ozbiljne i odgovorne Vendi. Nažalost, on toga nije svjestan i rijetko zauvijek ostaje uz takvu ženu. Naime, Vendi se prema partneru ponaša vrlo zaštitnički, gotovo majčinski posesivno i spremna je da umjesto njega donosi sve važne životne odluke, kao i da na sebe preuzme svu odgovornost za porodicu. Međutim, čak ni strpljiva žena sa sindromom Vendi, a kamoli neka druga, teško da može ostvariti stabilnu vezu s Petrom Panom, ma koliko se trudila da ga prevaspita – tvrdi Kiley.

Naime, on u ženi svog života ne traži majku koja će ga prevaspitati, već majku koja će ga obožavati. Uprkos tome, muškarci sa sindromom Petra Pana neodoljivo privlače mnoge žene. Istina, oni su pravi šarmeri, izuzetno su komunikativni i duhoviti. Njih je lako zavoljeti, ali je s njima veoma teško ostvariti ozbiljniju ljubavnu vezu, jer odbijaju da odrastu.

Vendi: Dragi, želim ti biti mama

Vendi pokušava kontrolirati muškarca, ponaša se prema njemu zaštitnički, kao majka. To su vrlo nesigurne žene, koje ne mogu da se nose s ljutnjom, ni svojom ni tuđom. Zauzimajući majčinski stav, sebe štite od mogućeg odbijanja. Opsjednute su slikom o sebi, trude se pokazati u najboljem svjetlu, pa nerijetko gube pravi identitet. Svoju sigurnost zasnivaju na mišljenju drugih i to je razlog zašto se toliko trude da svi imaju dobro mišljenje o njima.

Pročitajte još