9 namirnica za bolju kvalitetu sperme: Bijeli luk, meso, orasi

Piše: Redakcija

Crveno meso

Crveno meso obiluje cinkom koji štiti spermije od slobodnih radikala i oštećenja, a sprječava i pretvaranje testosterona u ženski spolni hormon, estrogen što smanjuje seksualnu želju.

Avokado

Avokado je, baš kao i šparoge, bogat vitaminom E i B6 te folnom kiselinom koji povećavaju pokretljivost spermija i daju mu energije da penetrira u jajnu ćeliju. Upravo zbog toga stručnjaci preporučuju ovo voće uključiti u svakodnevnu prehranu, a može se jesti svjež, kao smoothie ili u umaku.

Banane

Banane su bogate enzinom bromelainom koji regulira nivo spolnih hormona, a obiluju vitaminima B1, A i C koji povećavaju seksualnu izdržljivost. Osim toga pojačavaju proizvodnju sperme, a samim time plodnost i šanse za trudnoćom.

Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži više antioksidansa nego crveno vino i pravi je afrodizijak. Ona obiluje aminokiselinama, kao u orasima, koje stimuliraju proizvodnju spermija, povećavaju njihov broj, ali i volumen sperme. Također, istraživanja su potvrdila da muškarci koji je redovno jedu tamnu čokoladu imaju češće i intenzivnije orgazme nego oni koji je ne jedu.

Bijeli luk

Glavni sastojak bijelog luka je alicin koji sprječava nakupljanje masti u krvnim žilama i potiče cirkulaciju što znači da poboljšava dotok krvi i u genitalije. Bolji protok krvi dobar je i za spermije jer se tako jačaju, a njihova izdržljivost postaje jača. Selen i vitamin B6 iz bijelog luka sprečavaju oštećenja sperme i reguliraju spolne hormone.

Kamenice

Kamenice baš kao i crveno meso obiluju cinkom koji povećava nivo spolnih hormona, stimulira proizvodnju sperme, štiti spermije od oštećenja, ali i popravlja već postojeća oštećenja. Također, odličan su afrodizijak i potiču seksualnu želju.

Nar ili šipak

Ovo super voće smanjuje nivo malondialdehida, hemikalije odgovorne za uništavanje spermija. Posebno je učinkovit sok od nara koji poboljšava erektilnu funkciju i poboljšava kvalitetu sperme.

Orasi

Orasi sadrže spoj arginin, koji  povećava broj i volumen spermija. Orasi su bogati i omega-3 masnim kiselinama koje poboljšavaju dotok krvi u genitalije. Također, orasi štite spermije, a za sve su zaslužni antioksidansi kojih orasi imaju dvostruko više od drugih orašastih plodova.

Šparoge

Za probleme s plodnošću najčešće je kriv malen broj spermija, a loša kvaliteta sperme muči svakog petog muškarca, potvrdila su istraživanja. Ona se može poboljšati odabirom zdravih namirnica, a prve među njima su šparoge. Ovo povrće bogato je vitaminom C koji sprječava oštećenje sperme i štiti zdravlje testisa boreći se protiv slobodnih radikala. Vitamin E, kojeg također ima u šparogama, stimulira proizvodnju spolnih hormona.

Izvor: 24sata

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti