Srbijanci među najstarijim Evropljanima

Piše: Redakcija

Srbija spada u pet najstarijih zemalja u Europi, a najnepovoljnija situacija je u južnoj Srbiji.

Savjetnica u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Srbije Jasmina Ivanović podsjeća da Srbija spada u pet najstarijih zemalja u Europi i dodaje da će prema procjenama starije osobe 2050. godine činiti čak četvrtinu stanovništva Srbije.

”Prema procjenama Republičkog zavoda za statistiku, a imajući u vidu podatke iz posljednjeg popisa 2011. godine, u 2012. godini je bilo više od 1,2 miliona građana koji su stariji od 65 godina. To je više od 17 posto stanovništva i to su alarmantni podaci posebno kada se usporede sa brojem djece starosti do 18 godina”, rekla je Ivanović na konferenciji posvećenoj starenju i starosti u medijima, javio je Tanjug.

Ukazujući da je starijima često potrebna neposredna i neodložna podrška ili pomoć, ona je istaknula da je najnepovoljnija situacija u južnoj Srbiji, odnosno u Crnoj Travi koja ima najstarije stanovništvo i najveći broj jednočlanih domaćinstava.

Ona je navela i da nema potrebe posebno isticati da mediji imaju veliku moć i utjecaj na formiranje mišljenja, stavova, stilova život, posebno kod mladih ljudi je veliki.

”Mediji, kao i proboj novih tehnologija, promijenili su u potpunosti stil života, postavili su nove granice, a pomjerili postojeće. Tu činjenicu treba iskoristiti jer preko medija najbrže upoznajemo društvo i sebe same, stječemo sliku o stanju, mogućnostima, potrebama, interesima i vrijednostima u društvu”, rekla je Ivanović.

Ona je istaknula i da je neophodno da mediji odgovorno i etično ukazuju na položaj starih osoba u društvu, ali i da odgovore izazovu i utiču na sve da bez diskriminacije daju zajednički doprinos unaprjeđenju položaja starijih.

Na konferenciji je ocijenjeno da mediji često, kada pišu o starijim i osobama s invaliditetom, stvaraju stereotipe i diskriminaciju da se radi o balastu za društvo, kao i da svi žele društveno odgovorne medije koji će uspjeti artikulirati interese svih građana, a posebno onih čiji je položaj otežan.

Pročitajte još