Hitler podmornicom pobjegao u Argentinu, tamo umro 1962.?

Piše: Redakcija

Iako se vjerovalo da se Adolf Hitler u posljednjim satima svojeg Reicha počinio samoubistvo, prema sadržaju knjige ‘Bijeg Adolfa Hitlera’, autora Gerrarda Williamsa i Simona Dunstana, on je zapravo pobjegao u Argentinu. Pa i ako niti ta verzija njegova kraja nije potpuno nova, autori u knjizi detaljno opisuju način na koji je pobjegao u Južnu Ameriku i tamo živio sve do 1962. godine.

Kako pišu Williams i Dunstan, Hitler je u društvu Eve Braun i njezinog rođaka Hermanna Fegeleina pobjegao tunelom Hohenzollerndamm koji je prolazio središtem Berlina. Na improviziranoj pisti čekao ih je Junkers-52 transportni avion kojim je upravljao kapetan Peter Baumgart, iskusni pilot Luftwaffea.  Autori tvrde kako je cijelo polijetanje bilo u strci te da je Baumgart počeo rulati pistom i prije nego su Hitler, Eva i Fegelein nogom stupili u avion i vinuli se prema sjeveru.

Nije htio pogledati kroz prozor

Führer navodno nije želio pogledati kroz prozor zrakoplova kako ne bi gledao užas i pakao koji je iza sebe ostavio. Letio je prema novom životu, životu prema Argentini, zemlji koja je stvorila dom za desetke nacista.

Nakon slijetanja u Dansku, odletjeli su u Španiju gdje ih je general Franco opskrbio za putovanje do Kanarskih otoka. Ondje ih je čekala podmornica, a iskrcali su se nedaleko od male luke Necochea, oko 450 kilometara južno od Buenos Airesa.

Prema knjizi, Hitler više nikada nije nogom stupio na tlo druge države. Iako se njegovi snovi o velikom Reichu nikada nisu ispunili, u Argentini se oženio Evom Braun, s kojom je imao dvije kćeri.

Razočaran jer umire prije Churchilla?

Nakon 17 godina skrivanja, tvrde autori, preminuo je 13. februara 1962. u 73. godini. Bio je, kažu, jako razočaran jer ga je nadživio stari neprijatelj Winston Churchill.

Teorije su brojne, no zapravo niko, piše Daily Mail, nema dokaza kada i kako je Hitler zaista umro.

Iako danas i dalje većina vjeruje da se ubio u bunkeru u Berlinu 30. aprila 1945., niti jedan historičar za sada nema najvjerodostojniji dokaz o pravoj istini.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti