Najdraža hrana Elizabete II: Kako jesti i piti poput prave kraljice

Piše: Redakcija

Dobro je biti kraljica, a to najbolje zna Elizabeta II. Naime, ona dva puta sedmično pregledava i odabire jela iz specijalno složenog menija koji je djelo kraljevskog kuhara, Marka Flanagana.

Vikend u Buckinghamskoj palači nije uvijek ekstravagantan kao što si mi, obični pučani, zamišljamo. Najdraži doručak koji kraljica naprosto obožava je kajgana s dimljenim lososom i malo tartufa, ali je to delicija koju priušti sebi nekoliko puta godišnje. Ostala jutra, baš poput običnih ljudi, preferira žitarice kombinirane sa svježim voćem.

Ali čak i ti najjednostavniji obroci se poslužuju kraljici na visokom standardu. Ako je riječ o sendviču s tunjevinom, korica hljeba se obavezno izrezuje, hljeb se prži na puteru s obje strane, a sendviči moraju biti izrezani u osam identičnih trokuta, te se tek onda smiju poslužiti kraljici.

Naravno, kraljevska popodneva uključuju i jednu od najvećih britanskih tradicija – popodnevni čaj. Kraljica Elizabeta posebno je slaba na čokoladu, stoga se uz čaj najčešće poslužuju kolači ili čokoladna pita.

Kada je u pitanju večera, Elizabeta preferira bijelu ribu na žaru s prilogom od svježeg povrća i salatom. Nedjelja je rezervirana za fino pečenje, a poseban specijalitet su sastojci s kraljicine farme. Divljač i govedina iz Sandringhama i Balmorala kombinirana s bijelim breskvama iz vrtova dvorca Windsor najčešće se nalaze na jelovniku.

A za sam kraj, kraljica zna i kako je kvalitetna čašica pića krucijalna za zdravlje. Stoga bira gin Dubonnet s kriškom limuna, a prije spavanja obavezno popije čašu šampanjca. Nije loše, nije loše!

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti