Banderasa šminkaju pet sati kako bi izgledao kao Pablo Picasso

Piše: Redakcija

Špansli glumac Antonio Banderas koji snima televizijsku seriju za National Geographic “Picassov genij” u kojoj glumi slavnog slikara, rekao je za AFP da osjeća “golemu odgovornost” u tumačenju uloge “junaka iz Malage”.

Na snimanju serije u Budimpešti glumac, koji se zahvaljujući šminki preobrazio u Picassa (1881.-1973.) u poznim godinama, podsjeća se da je umjetnik “rođen u njegovu zavičaju”, u Malagi, prijestolnici Andaluzije.

Profimedia

Glumac kaže da je “rastao u sjeni tog velikana” koji je, ističe, “najvjerojatnije najveći umjetnik 20. stoljeća”.

“Kad bih išao u školu držeći majku za ruku, svako jutro smo prelazili preko trga Merceda”, gdje je Picassova rodna kuća, prisjeća se, govoreći tečnim engleskim sa simpatičnim španskim naglaskom.

Profimedia

Na šminkanju mora provesti pet sati kako bi izgledao kao Picasso u poznim godinama. No sličnost s njim nije najvažnija, napominje Antonio Banderas, “ne želimo biti muzej voštanih figura”. Historijska vjerodostojnost jedan od glavnih aduta National Geographica, dodaje.

Najteže je, ističe, “shvatiti Picassa”, njegove političke i umjetničke odluke te prirodu njegovih prijateljskih i ljubavnih veza.

“Neprestano moram čitati između redaka pokušavajući pronaći istinu, a to je teško”, rekao je.

Profimedia

 

Pročitajte još