U genima je zapisano: Ljevoruki su skloniji tjeskobi, crvenokosi su osjetljiviji na bol, kraći kažiprst – veći rizik od infarkta

Piše: Redakcija

Dešifriranjem informacija zapisanih u boji kose, dužini ruku, prstiju i potkoljenica, pa čak i u naborima na ušnoj školjki, možemo otkriti koje nam bolesti nasljedno prijete.

Naprimjer, žene prema dužini ruku mogu otkriti imaju li povećan rizik od Alzheimerove bolesti, a prema dužini listova nogu jesu li pod povećanim rizikom od moždanog udara na koji upućuju i ljubičasti polumjeseci uz korijen nokta. Veliki trbuh može upućivati na povećani rizik od demencije, a gubitak čula mirisa na rizik od Parkinsonove bolesti. Ako izgledate starije od svojih vršnjaka, to može biti predznak srčanih oboljenja. Ipak, genske predispozicije ne moraju nužno i dovesti do razvoja bolesti.

Iako gene ne možete mijenjati, možete mijenjati način života – kaže kardiolog dr. Kevin R. Campbell. Naprimjer, istraživači vjeruju da izloženost fetusa manjoj količini testosterona u materici može utjecati na dva gena koja kontroliraju dužinu prstiju, te tokom života štite od raka prostate. Kako biste smanjili rizik, jedite nemasnu hranu, mnogo voća i povrća, vježbajte, pijte zeleni čaj i izbjegavajte alkohol, savjetuju iz klinike “Mayo”.

Izloženost testosteronu u materici određuje i koliki vam je rizik od srčanih bolesti. Tako kod muškaraca, što je kažiprst kraći do prstenjaka, to je rizik od infarkta i kapi veći.


Ljevoruki su skloniji tjeskobi i depresiji

Spretnija ruka otkriva strukturu mozga. Ispostavilo se da su ljevoruki skloniji tjeskobi od dešnjaka. Najotporniji su, ipak, oni koji se podjednako dobro služe i lijevom i desnom rukom. Imaju bolju interakciju između lijeve i desne polutke mozga, pa su fleksibilniji te vide i pozitivne aspekte anksioznih situacija.

Dužina prstiju povezana i s rizikom od raka

Količina hormona koji u materici utječu na dužinu prstiju također utječe i na rizik od raka prostate, tvrde britanski naučnici. Muškarci čiji je kažiprst duži od prstenjaka imaju 33 posto manji rizik od raka prostate, pokazali su rezultati istraživanja.

Veličina prsta povezana je s verbalnom agresivnošću

Ako lako planete i brzo se naljutite, pogledajte svoje prste. Oni čiji je kažiprst kraći od prstenjaka skloniji su verbalnoj agresiji. Ta dva prsta određuju i koliko dobro pamtite. Te su razlike povezane s izloženošću testosteronu u materici, tvrdi genetičarka dr. Allison Shaw.

 Niže ljude kasnije napadaju bolesti

Niži ljudi često žive duže, i kasnije ih napadaju hronične bolesti, navodi se u sažetim rezultatima 25-godišnjeg istraživanja. Najdugovječniji su Japanci, Kinezi i Grci koji su u prosjeku niži i imaju manju težinu od stanovnika sjeverne Evrope i SAD-a.

I boja kose je simptom

Kada bi, naprimjer, Julianne Moore i Christina Hendricks išle kod stomatologa, možda bi im bila potrebna veća doza anestetika od one koja bi bila dovoljna plavušama i tamnokosima.

Crvenokosi su osjetljiviji na bol i često otporniji na djelovanje potkožnog anestetika koje zubari daju kako bi umrtvili tkivo, pa im je ponekad potrebna i do 20 posto veća doza anestetika – tvrdi dr. David Maine. Mogući uzrok vidi u mutaciji gena odgovornog za riđokosi fenotip koji, kako pretpostavlja, ima centralnu ulogu u načinu na koji mozak kontrolira osjetljivost na bol.

Krvne grupe se povezuju s povećanom sklonošću određenim vrstama raka. Tako se, naprimjer, sve krvne grupe, osim grupe O, povezuju s povećanim rizikom od raka gušterače. Promjene u aktivnosti gena ABO mogu dovesti do toga da ćelije postanu kancerogene, tvrde američki istraživači.

Ipak, bez obzira na to koju krvnu grupu imate, rizik od raka ćete smanjiti ako prestanete da pušite, održavate zdravu tjelesnu težinu, te jedete dovoljno voća i povrća koje je bogato antioksidansima, poručuju iz klinike “Mayo”.

Nabori na ušnoj školjki, prerano opadanje kose na zaliscima, ćelavost i masne naslage oko očiju, ne samo da licu dodaju godine, nego mogu biti i indikator zdravstvenih problema – naprimjer, problema s probavom, pokazalo je istraživanje.

Linearni nabori na jednoj ili objema ušnim školjkama mogu biti predznak kardiovaskularnih bolesti i rizika od srčanog udara, kaže njujorški kardiolog dr. Sameer Sayeed. Ako prerano dobijate bore, kosa vam sijedi ili opada, a oko očiju se talože masne naslage, dr. Sayeed kao prevenciju od bolesti preporučuje pomno praćenje nivoa holesterola i pritiska, kao i vježbanje i zdravu ishranu.

Raširi ruke i provjeri prijeti li ti Alzheimer

Žene s kratkim rukama, čiji je raspon (kad ih ispruže paraleleno s tlom) manji od 152 cm, mogu biti 1,5 puta sklonije razvoju Alzheimerove bolesti od onih s većim rasponom ruku, stoji u rezultatima istraživanja koji su objavljeni u časopisu “Neurology”. Ipak, žene kratkih ruku ne moraju se previše brinuti ako nemaju i ostale simptome kao što su slabo pamćenje i nagle promjene raspoloženja ili ponašanja.

Njuh odražava što se događa među ćelijama mozga

Ispitanicima koji su imali problem s njuhom tri godine poslije smanjile su se kognitivne i motoričke funkcije, objavili su japanski neurolozi. Slično su povezani i mirisi te Alzheimer, ali bolesti se ne mogu dijagnostificirati na temelju jednog simptoma. Posjetite doktora ako osjećate i drhtanje i imate problema u govoru i pisanju.

 Ženama s kratkim listovima prijeti kap

Manji volumen lista povezan je s karotidnim plakom koji je uzročnik moždanog udara, pokazala je američka studija. Da biste smanjili rizik, kontrolirajte pritisak i šećer, prestanite pušiti, budite aktivni i jedite namirnice s manje masnoća i soli. Ranija istraživanja su pokazala da su kraće noge povezane s većim rizikom od demencije, kaže kardiolog dr. Jagan Pillai.

Korijen nokta je glasnik srca i pluća

Krv bogata kisikom jarko je crvena, a kad joj manjka kiseonika, boja je ljubičasta – ako je inače bjelkasti polumjesec pri korijenu nokta ljubičast ili plav, to može upućivati na probleme sa srcem ili plućima.

Širok struk? Dvije jabuke na dan su obavezne

Naslage oko struka, tj. tijelo koje u srednjim godinama poprimi oblik jabuke, povezuju se s tri puta većim rizikom od demencije i Alzheimerove bolesti, pokazalo je istraživanje. S demencijom su povezani i dijabetes, povišen holesterol i visok pritisak koji često prate prekomjernu težinu. Poradite na smanjenju kilograma, a ako na dan pojedete barem 10 g vlakana, masnoće u zoni trbuha smanjit će se za četiri posto.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti