Danas je rođendan uređaja koja je promijenio i svijet i naše živote

Piše: Redakcija

Steve Jobs sa leptir-mašnom ponosno je stajao prije 34 godine iza kockastog računara pod imenom Macintosh koji je prvi put predstavljao javnosti, prenosi Ekonomist.

Macintosh je predstavljen u Flint Centru u Kaliforniji 24. januara 1984. godine.

Ipak, famozni Macintosh nije prvi računar koji je stigao iz kompanije Apple. To svečano mjesto zauzima Apple 1 koji je izašao u julu 1976. godine.

Zanimljivo je da je prvu TV reklamu za prvi Mac koja je premijerno emitovana tokom poluvremena Super Bowla režirao Ridley Scot, čovjek odgovoran za Aliena, Blade Runnera i Gladiatora.

Apple Macintosh dobio je ime po vrsti jabuke koja se tada uobičajeno uzgajala u Kanadi. Ime sorte je, naime, McIntosh. Ipak, originalno ime ovog računara je, iz nejasnih razloga, trebalo da bude Bicycle (bicikl).

Evo šta je tada Steve Jobs  rekao.

Iako poslovni Jobsov suparnik, Macintosh je pohvalio i Bill Gates.

  • To je dobra i snažna mašina – rekao je on.

Macintosh je u upotrebu donio računarsku grafiku, multimediju i upotrebu miša. Sve do pojave Macintosha, prije 34 godine, računari su rijetko imali miš, a rad njima bio je zamoran i kompliciran.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti