Svjetsku muzičku scenu pokorile egzotične Albanke

Piše: Redakcija

Svjetske top-liste već mjesecima okupira nova generacija albanskih pjevačica, koje bi vrlo lako mogle postati slavnije i od legendarne prethodnice Anne Oxe. No, za razliku od nje koja je 80-ih palila samo pjesmama, mlade Albanke opako grade karijeru i drskošću i seksepilom.

Slikovni rezultat za Anne OxeAnna Oxa

Nasljednice Anne Oxe

Slikovni rezultat za rita ora

Najpoznatija je Rita Sahatçiu Ora (25), rođena Prištinka, koja se s porodicom preselila u London kad joj je bilo samo godinu. Otac je tada porodičnom prezimenu koje na albanskom znači urar dodao i Ora (vrijeme). Svjetsku slavu donijela joj je saradnja s Jay Z-jem i njegovom kućom Roc Nation. Brojni hitovi, ali i slobodnije fotografije na društvenim mrežama donijele su joj titulu britanske Rihanne.

Slikovni rezultat za dua lipa

Na britanskim top-listama ovog ljeta vlada Dua Lipa (21). Ime joj na albanskom znači Ljubav, a i ona je dijete prebjega s Kosova. Dolazi iz muzičke porodice, otac joj je bio poznati kosovski roker Dukagjin Lipa. O njenom uspjehu najbolje govori singl “Be The One” koji ne silazi s europskih top-lista.

Slikovni rezultat za Bleta Bebe Rexha

Bleta Bebe Rexha (27) rođena je u SAD-u u porodici kosovskih imigranata. Osim suradnje s Nicki Minaj, posebno treba izdvojiti i podatak da je napisala veliki hit “The Monster”, koji su pjevali Rihanna i Eminem.

Slikovni rezultat za Bleona Qereti

Bleona Qereti (37) bila je velika zvijezda u Albaniji, a prije šest godina preselila se u SAD. Album joj je producirao Timbaland, a o Bleoni su počeli pisati i američki mediji, najčešće zbog golišavih odjevnih kombinacija koje bi posramile i Lady Gagu, prenosi vecernji.hr.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti