Ova fotografija potaknula je mržnju na Facebooku

Piše: Redakcija

Na profilu blogerke Marie Kang osvanula je fotografija na kojoj ova žena, pokazujući tijelo u savršenoj fomi, pozira sa svoje troje djece. Dakle, slika sama po sebi ne bi bila problem da na njoj nije pisalo – “A koji je vaš izgovor?”

Vrlo brzo prikupila je više od 175 000 lajkova, 14 000 šerovanja i gotovo 20 000 komentara.  Negativni su zasjenili pozitivne, jer su je u njima nazivali odvratnom osobom, željnom slave i u više navrata nasilnicom.

“Tvoj komentar je pun predrasuda i osuđujući, iznesen samo na osnovu tvoje situacije, oblika tijela, edukacije, prihoda. Zašto misliš da je on pozitivan ili da motiviše? Možda da si napisala „vi to možete“ ili nešto drugo umjesto što pretpostavljaš da svi imamo izgovore”, glasio je jedan od komentara ispod slike.

Maria im je odgovorila vrlo brzo:

“Žao mi je što ste ovako negativno reagirali na ovu sliku. Ne želim da ulazim u detalje da sam se borila sa svojom genetikom, patila od poremećaja u ishrani, vodim dva posla, nemam dadilju, nisam prirodno mršava i ne radim kao lični trener. Ipak, reći ću sljedeće: ono što vi interpretirate nije moj problem. Vaš je. Prvi korak u smjeru vladanja sopstvenim životom, tijelom i sudbinom jeste da shvatite da su misli koje izlaze iz vaših glava upravo vaše. Ja ih nisam stvorila. Vi ste ih stvorili”, rekla je.

Maria je svojevremeno učestvovala na izborima za ljepotu, a patila je od bulimije. Mnogi od onih koji su joj pružili podršku tvrde da ne treba da se obazire na ružne komentare budući da su to ipak najverovatnije napisali samo “ljubomorni debeli ljudi”.

U međuvremenu, ona je u jednom intervjuu još jednom pokušala da naglasi svoju poruku: “Samo se nadam da će oni kojih se tiče fotografija shvatiti da su oni ti koji kontroliraju svoju sudbinu. Morate shvatiti da ne postoji izgovor da ne osigurate vrijeme za samog sebe.”

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti