Simptomi koji ukazuju da vašem organizmu nedostaje vitamin B12

Piše: Redakcija

Vitamin B12 je vitamin koji dobivamo iz proizvoda životinjskog porijekla, a izuzetno je važan svima, ne samo ljudima srednjeg i starijeg životnog doba. Vitamin B12 (cijanokobalamin) je vitamin grupe B koji treba svim ljudima kao i primatima, jer je taj vitamin neophodan za zdravo funkcioniranje nervnog sistema, za pravilno formuliranje krvnih zrnaca i bolju produkciju energije, bolji rad metabolizma kao i duži životni vijek ćelija. Glavne osobine vitamina B uključuju zdravlje srčanog i nervnog sistema, stvaranje energije i bolje mentalno zdravlje, što znači da se njegov nedostatak manifestira stanjima poput mentalne degradacije, a ne toliko bržeg starenja, kao što se misli. Ali, ako ne znate nedostaje li vam tog vitamina u organizmu, posebno ako ste se prebacili na vegansku prehranu ili značajno smanjili unos namirnica životinjskog porijekla, bilo bi dobro da prepoznate znakove koji ukazuju na moguć nedostatak vitamina B12, piše Hello.rs.

UMOR

Jedan od ranih simptoma nedostatka vitamina B12 je umor. To je zato što, kada nivo B12 postane prenizak, tijelo nije u stanju da proizvede crvena krvna zrnca potrebna za isporuku kiseonika kroz tijelo, a rezultat toga je klasična anemija. Problem je što je takva vrsta umora prilično nejasna, jer se taj simptom može pripisati drugim uzrocima poput stresa i nedostatka sna.

TRNCI U RUKAMA I NOGAMA

Živci koji od mozga pa preko cijele leđne moždine vode do ruku i nogu, dio su našeg nervnog sistema, koji je obložen masnom bijelom supstancom poznatom kao mijelin. Mijelin ne samo da izoluje i štiti nerve, nego i ubrzava nervne impulse, što omogućuje da u rukama i nogama imamo bolji osjećaj. Ali, stvar je u tome da organizam za proizvodnju mijelina treba upravo vitamin B12, a ako ga u organizmu nema dovoljno mijelin počinje da se razgrađuje, a impulsi više ne mogu da putuju toliko brzo, što uzrokuje i trnce u rukama i nogama.

SLABIJA RAVNOTEŽA

Ako primjetite kako odjednom gubite ravnotežu ili vam je malo teže da se orijentišete u prostoru, ne bi bilo loše posjetiti ljekara i uraditi analizu krvi

ZABORAVNOST

Kako je mijelin važan da omogući zdrav nervni sistem koji će kvalitetno prenositi impulse duž cijelog tijela, tako je važan i našem mozgu, jer će nedostatak vitamina B12 i mijelina prouzrokovati slabiji rad mozga, odnosno zaboravnost i zbunjenost. Naravno, to se ne odnosi na povremenu zaboravnost, ali ako ustanovite da sve više zaboravljate i da se u sve većem broju situacija zaista osjećate kao da ste pali s Marsa, hitno provjerite nivo ovog vitamina.

DEPRESIJA

Još jedan očigledan znak da vam nedostaje vitamina B12 koji nam treba zbog adekvatne proizvodnje mijelina je i depresija. Možda biste samo trebali da pojačate konzumaciju namirnica bogatih vitaminom B12 i depresija će možda nestati kako je i došla.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti