Prof. dr. sci. Sead Redžepagić: Implantati nisu samo za bogate

Piše: Redakcija

Riječ je o jedinstvenoj akciji Stomatološkog fakulteta, a zasigurno i šire, s ciljem da se omoguće najbolje usluge pacijentima po najpovoljnijim cijenama (cijene su snižene za 50%).

Akciju su podržali Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, Ministarstvo zdravstva Federacije BIH i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Tim koji će pružati usluge iz dentalne implantologije tokom “Dana otvorenih vrata Stomatološkog fakulteta sa klinikama u Sarajevu” čine međunarodno priznati stručnjaci.

Cilj akcije je poboljšanje oralnog zdravlja pacijentima iz BiH po znatno nižim cijenama. Garancija na ugrađene implantate je doživotna, dok je garancija na stomatološko protetske radove pet godina.

Ova akcija se neće ponavljati i predstavlja nastojanje u popularizaciji terapije dentalnim implantatima, nastojanje da se pruži stručna usluga najvišeg nivoa po pristupačnim cijenama stanovništvu BiH s ciljem poboljšanja oralnog zdravlja.

Tokom akcije svi pacijenti će imati mogućnost da naprave 3D CTCB snimke na najsavremenijem aparatu u svijetu takve vrste – Galileos Confort Plus s FaceScanom te se na taj način uvjere u kvalitet pružene usluge, ali i izvrše adekvatnu dijagnostiku orofacijalne regije i sinusa.

Tim povodom razgovarali smo s dekanom Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. sci. Seadom Redžepagićem.

Kako ste uopće došli na ideju da pokrenete ovu akciju?

– Ideja je došla iz realnih potreba naših pacijenata. Mi smo ustanova s dugom tradicijom. Iako smo prije petnaestak godina bili potpuno devastirani, sada smo u prilici da pomognemo našim ljudima i to činimo. Naš cilj nije upola jeftinija usluga, nego da implantologiju približimo građanima BiH, kojima je ova tema još daleka. Što je još važnije, imamo stručni kadar koji to može kvalitetno uraditi. Još prije nekoliko godina uvaženi profesor Muhamed Ajanović, mladi i prodorni kolega, zauzeo se da razvijemo ovaj dio medicine. Implantologiju intenzivno radimo pet godina, i to s velikim brojem pacijenata.

Na osnovu vlastitog iskustva, profesor Ajanović mi je predložio da otvorimo vrata Stomatološkog fakulteta i pozovemo građane da povoljnije, ali vrhunski profesionalno riješe zaostale probleme u vezi s oralnim zdravljem.

Ko može postaviti implantate?

– U implantologiji je sve u doktrini, iz koje se ne izlazi. Najprije pacijent dođe i traži uslugu postavljanja implantata, s njim se nakon toga obavi razgovor i urade neophodni nalazi. Osnovno je da ima povoljnu kost u vilici za usađivanje implantata i dobro opće zdravstveno stanje. Rendgenski sagledamo stanje u vilici te zajednički odlučimo šta je najbolje za njega. Može se usaditi više implantata, a moguće je napraviti nosače za protezu. To je dio dogovora između pacijenta i doktora.

Postavljanje implantata, odnosno cijeli taj proces umetanja vještačkog zuba inače košta blizu 2000 KM. Gdje ste vi uštedjeli?

– Mi nismo mogli uštedjeti na dijelovima i materijalu, koji su neophodni za dobar implantat, ali odričemo se cijene naše usluge i nekih materijala. Implantologija nije samo za bogataše, i to je ono što želimo pokazati našim građanima. Svako može imati lijepu i funkcionalnu vilicu.

Budući da raspolažete statističkim podacima za cijelu BiH, kakvi su zubi našim građanima, koliko nam je važna oralna kultura?

– Činjenično stanje je da je vrijeme iza nas ostavilo brojne posljedice, među kojima i one u vezi sa stomatološkim zdravljem. Naša namjera je da to stanje dovedemo do podnošljivog te se u dogledno vrijeme izravnamo s evropskim standardom. Je li stanje zuba kod naših građana loše? Jeste. Žele li oni da ne bude tako? Žele. Naši ljudi čine sve da poprave stanje zuba. Nikad nije zgoreg ponoviti da s djecom trebamo kontinuirano raditi, kako bi sačuvali sve zube tokom života.

Koji je najveći problem naših građana u vezi sa zubima?

– Najprije bih napomenuo da svaki čovjek treba imati jednu četkicu za zube, kaladont, konac te da zaista najmanje dva puta dnevno, ujutro i navečer, potpuno očisti svaki zub, a najvažnije je između zuba. Tu nastaje karijes. Čist zub je zdrav zub. Karijes je infektivna bolest, tu nema nikakve dileme.

Ipak, svi problemi se neće riješiti vađenjem zuba. Pokvareni zubi štete i ostatku organizma?

– Zubi su vam kao metak, a svi drugi organi su kao meta. Iz zuba koji ima infekt, bakterije se slobodno kreću do kosti i postoji jedan međuprostor do kojeg ne možemo doprijeti ničim. Pokvaren zub šteti bubrezima, zglobovima, jetri, može doći do opadanja kose, brzog umaranja…

Kako rekoste, najvažnije je sačuvati zube i takva briga počinje od malih nogu. Jedna od metoda da se sačuvaju uvijek sporne “šestice” je i takozvano zalijevanje fisura. Kakav je Vaš stav o tome?

– To je jedna od metoda da se zaštite molari, vrlo efikasna i ne šteti ničemu. Važno je da se sačuvaju molari, zbog zgloba vilice, rasporeda drugih zuba, simetrije lica, estetike…

Posljednje tri godina i kod nas je postalo veoma popularno izbjeljivati zube. Struka kaže da je to pogrešno i šteti caklini, a za to vrijeme relevantni stomatolozi nude takvu uslugu u svojim ordinacijama.

– Izbjeljivanje zuba jeste stomatološka, ali ne i medicinska usluga. To vam je isto kao kada želite malo botoksa na čelo – nije propisano, ali smijete to raditi. Ne znam sjećate li se da je izbjeljivanje zuba najprije nuđeno na Top shopu. Ne mogu se medicinske usluge nuditi na takvim televizijskim kanalima. Bleaching se pojavio otprilike 1997. godine.

Prvi moj susret s tim je bio u Frankfurtu, u jednoj prodavnici… kad sam pitao čime to rade, odgovor me zaprepastio – bio je to 6-postotni hidrogen. Šta je to u suštini? Caklina se dovodi u situaciju da se kroz nju vidi dentin. Ipak, ako na zubu imate bilo kakvu plombu, ona će biti izraženija. Lično ne bih nikada radio izbjeljivanje zuba.

Zašto neko od nas ima bijele, a drugi imaju žućkaste ili čak sive zube?

– Sve je individualno. Boja cakline je približna boji beonjača i sve se to uklapa u ambijent vašeg tena.

Koliko su stomatolozi u BiH zaposleni, koliko ste kao dekan zadovoljni njihovim statusom i kako komentirate navode da mladi stomatolozi u pojedinim privatnim ordinacijama nemaju dostojanstven tretman?

– Svih kadrova u BiH je višak, jer ništa ne radi kako treba. Također sam čuo za loš tretman mladih stomatologa u privatnim ordinacijama, koje u mnogim aspektima ne pružaju medicinske usluge. Nerijetko su plaćeni mizerno. Ono čega se ja plašim jeste odliv naših kadrova u zemlje Zapada.

Hrvatska je suočena s odlaskom velikog broja mladih ljekara, stomatologa u evropske zemlje. Nisam prorok, ali očekujem odlazak naših najprije u Hrvatsku. Već smo imali više od 100 zahtjeva za nostrifikaciju diplome u Zagrebu. Napominjem da Hrvatska i mi imamo potpuno isti nastavni plan i program.

[nggallery id=283]

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti