Ove su glumice iskoristile priliku da osude nepravdu na Zlatnim globusima

Piše: Redakcija

U jeku holivudske sezone dodjele nagrada dodijeljeni su Zlatni globusi koji su ove godine obilježeni hrabrim ženama i njihovim pričama. Među nagrađenima su mnoge žene za feminističke uloge koje su igrale, od Nicole Kidman, Frances McDormand i Elisabeth Moss. Neke od njih odlučile su zauzeti stav i na crvenom tepihu. Evo nekih koje su svojim izjavama i govorima obilježile 75. dodjelu Zlatnih globusa, prenosi 100posto.hr.

Elisabeth Moss

Glumica je dobila Globus za najbolju glavnu žensku ulogu u tv drami za “Sluškinjinu priču”. Serija je snimljena prema istoimenom romanu kanadske književnice Margaret Atwood, a radi se o distopiji o svijetu u kojem su žene izgubile sva prava. Elisabeth je nagradu posvetila autorici.
“Dosad smo bile ljudi koji nisu u novinama. Živjele smo na rubu, u procjepima između priča. Margaret Atwood, ovo je za tebe i za žene koje su bile prije i poslije tebe, a koje su bile dovoljno hrabre da progovore protiv netolerancije i nepravde i da se bore za jednakost i slobodu u ovom svijetu. Danas, mi smo priča u novinama. Same pišemo svoje priče”, rekla je Moss.

Debra Messing

Kad su ih na crvenom tepihu iz tv mreže E! pitali zašto su obukle crno tu večer, Debra je prva odgovorila.
“Zato što želim zahvaliti i podržati sve hrabre zviždačice koje su podijelile svoje priče o zlostavljanju. Bila sam šokirana kad sam čula da E! ne plaća jednako svoje voditeljice i voditelje”, rekla je Debra šokiranoj Giulliani Rancic s E!-a. Glumica je također dodala da joj nedostaje voditeljica Catt Sadler, koja je prošlog mjeseca dala otkaz nakon što je saznala da njezin kolega s kojim je vodila emisiju ima veću plaću od nje.

Here’s @DebraMessing being the MESSINGEST (compliment!) calling out E! for the @IAmCattSadler equal pay disaster on the 

Nicole Kidman

Australka je dobila nagradu za najbolju glumicu u limitiranoj seriji “Velike male laži” za ulogu Celeste, žene koja trpi fizičko i seksualno zlostavljanje od svog supruga.
“Lik koji sam igrala predstavlja nešto što je u centru rasprave sada – nasilje. Vjerujem i nadam se da možemo potaknuti promjenu kroz priče koje predstavljamo i način na koji ih pričamo”, rekla je Kidman.

Reese Witherspoon

Glumica je iskoristila priliku da više puta spomene problem seksualnog zlostavljanja. Kao koproducentica primila je nagradu za najbolju limitiranu seriju “Velike male laži”.
“U ovoj seriji predstavile smo svijet koji može biti jako drugačiji od onog iza zatvorenih vrata. Želim zahvaliti svima koji su prekinuli šutnju ove godine i progovorili o zlostavljanju. Jako ste hrabre i nadam se da ćemo napraviti još mnogo ovakvih serija koje će potaknuti ljude da progovore o maltretiranju, zlostavljanju, diskriminaciji… Vrijeme je isteklo. Vidimo vas. Čujemo vas. I ispričat ćemo vaše priče”, rekla je Reese.

Laura Dern

Još jedna prvakinja serije ‘Velike male laži’, Laura Dern najbolja je sporedna glumica u limititranoj seriji.
“Bila je ovo kultura ušutkavanja i to je bilo normalno. Pozivam sve da podrže žrtve koje su bile dovoljno hrabre da progovore istinu te da progovore o pravdi. Zaštitimo žrtve. Učimo našu djecu da moraju progovarati bez straha”, rekla je Dern.

Natalie Portman

Glumica je dodjeljivala nagradu za najboljeg redatelja, a prije nego što je pročitala nominacije rekla je: “Evo svih isključivo muških nominiranih.” Nijedna redateljica nije bila na popisu.

I, naravno, Oprah, koja je imala jedan od najboljih govora ikad na Zlatnim globusima, u kojem je osudila rasizam i seksizam, a koji možete i trebate pogledati u cijelosti.

Hvala ti, Oprah!

Pročitajte još