Inovatori koje su ubili vlastiti izumi

Piše: Redakcija

Genijalnost je ponekad neisplativa, pogotovo ako vas dovede do izuma koji će vam okončati život.

Jasno je kako velike inovacije rijetko dolaze bez žrtava, ali s druge strane neki toliko zaglibe u svojim naumima pa svoje ideje prerano testiraju u nesigurnim uvijetima, piše Oddee. Evo nekih genijalaca koje su vlastiti izumi koštali glave.

1. Sieur Freminet

Ovaj je Francuz još 1772. godine pokušao konstruirati ronilačko odijelo koje će reciklirati izdahnuti zrak te tako biti samo sebi dostatno. Ipak, Freminet ga nije konstruirao pravilno i ugušio se nakon 20 minuta provedenih u njemu.

2. Max Valier

Austrijanac Valier bio je austrijski inovator u oblasti raketnog goriva. Sarađivao je s Fritzom von Opelom i izgradio automobil na alkoholno gorivo 1930. Nažalost, mjesec dana nakon što je sastavljen, automobil je eksplodirao pri testiranju u Berlinu i usmrtio Valiera.

3. Henry Fleuss

Potkraj pretprošlog stoljeća, 1976. godine, Englez Henry Fleuss je konstruirao boce za ronjenje koje su prvotno bile namijenjene popravljanju željeznih vrata u poplavljenim brodskim komorama. Njegov je izum bio u tome što je boce napunio čistim kompresiranim kisikom, a ne zrakom. Pokušao ih je isprobati tako što je zaronio na dubinu od desetak metara, ali ugušio se jer je čisti kisik pod pritiskom otrovan za ljude.

4. Franz Reichelt

1912. godine ovaj je Francuz skočio s prvog platoa Eiffelovog tornja odjeven u svoje padobransko odijelo. Iako je bio uvjeren da će ga njegov izum sretno spustiti na podnožje tornja, poginuo je udarivši u smrznuto tlo nakon što je “padobran” zakazao.

5. Aurel Vlaicu

Rumunjski inžinjer poginuo je u svom izumu, avionuVlaicu II, nakon što je pokušao ući u historiju kao prva osoba koja je preletjela Karpate. Vlaicu II srušio se nedaleko Campine.

6. Horace Lawson Hunley

Mornarički inžinjer Horace Lawson Hunley poginuo je u svojoj podmornici čija je inovacija ležala u tome što je bila pogonjena rukama pilota. Ostao je u njoj zarobljen na dnu luke Charleston.

7. Jean-Francois Pilatre de Rozier

Profesor kemije i fizike te jedan od pionira letenja poginuo je nakon što se njegov balon za letenje Roziere iznenada ispuhao. Rozier je balonom pokušao preletjeti kanal La Manche. S obzirom da se to dogodilo davne 1785., ovaj se Francuz smatra prvom žrtvom letenja u historiji.

8. Michael Dacre

Prije četiri godine britanski je pilot Michael Dacre testirao svoj “leteći taxi”. Međutim, iz nepoznatog se razloga njegova letjelica srušila oko 250 kilometara od Kuala Lumpuru, a Dacre je u toj nesreći izgubio život.

[nggallery id=274]

Izvor: Index.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti