Japanci izumili naočale za prevođenje

Piše: Redakcija

Japanci su napravili naočale za prevođenje – riječ je o izumu koji nema premca u svijetu!


Japanska korporacija NES izumila je pribor koji izgleda kao obične naočale, ali ima vrlo neobične funkcije koje mu omogućavaju da izgovorene riječi na stranom jeziku prebaci u pisani prevod.

Nakon toga prevod se projektuje direktno na mrežnjaču oka?!

“Naočale” posjeduju mini kompjuter i mikrofon, a zahvaljujući tehnologiji projekcije teksta direktno na mrežnjaču on se može koristiti bukvalno satima, jer se oči neće umarati.

Istovremeno, naučnici sa Tehnološkog instituta u Tokiju napravili su humanoidnog robota koji može da pliva različitim stilovima.

Naučnici vjeruju da bi robot, visok 90 centimetara i težak sedam kilograma, mogao da se takmiči sa najboljim svjetskim plivačima.

Robotovo kućište izrađeno je od plastike. Inženjeri sada žele da usavrše njegovu “tehniku“ da bi mogao da ponavlja pokrete olimpijskih takmičara – navode agnecije.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti