Božić u kraljevskoj porodici: Ali kako tačno proslavljaju?

Piše: Lejla Bejdic

Božić je vrijeme da sa svojom porodicom i voljenima provedete vrijeme, a kraljevska porodica nije izuzetak kada je riječ o svečanoj sezoni. Oni se odmaraju od svojih službenih dužnosti, i biraju obilježavanje praznika privatno. Ali kako tačno proslavljaju? Svečanosti se održavaju u Velikoj kraljičkoj kući, Sandringham Estate-u. 91-godišnja kraljica i njen suprug princ Philip obično se povlače u Norfolku sedam dana prije Božića, oko 21. decembra, kako bi se pripremili za veliko porodično okupljanje.

sandringham house

Drugi gosti do 23. decembra dolaze na imovinu od 20.000 hektara, po rasporedu, dok su princ Charles i vojvotkinja Cornwalla posljednji stižu. Dok su porodice dobrodošle u Sandringham House, princ William i Kate obično ostaju u svojoj kući, Anmer Hall, samo niz put od velike kuće.

kate middleton attends church service christmas

Božić 2017. bit će izvanredan, budući da će imati novog gosta za stolom, zaručnicu princa, Meghan Markle. Kensington Palace je potvrdio da će Meghan, proslaviti Božić s Kraljicom koju je upoznala. Nagađa se će glumica i Harry ostati kod Williama i Kate kući nakon što se obrok završi.

Na Badnje veče, kada su svi klanovi zajedno, kraljičini unuci i praunuci će staviti završni dodir na na božićno drvo od preko 20 metara. Pokloni će biti otvoreni tog dana u vrijeme čaja, jer ova porodica još uvijek drže do prakse otvaranja svojih poklona na Badnje veče. Pokloni su postavljeni u Crvenoj sobi na bijelom platnenom stolu, s karticama koje označavaju tačno mjesto gdje se trebaju staviti hrpe poklona.

prince william meets well wishers church

Vjeruje se da pokloni ipak neće biti preskupi.

U 17h u noći na Badnjak, gosti uživaju u čaju, kolačima. Nakon toga, oblače se na večeru, s sto je postavljen sa najfinijim porculanom. U 20 sati poslužuje se večera sa svijećama za dame u haljinama i draguljima i muškarcima u crnom kravatama. To je relativno formalna stvar, ali i šansa da porodica razgovara. Ove godine će biti dosta uzbudljivih vijesti o kojima se govori – Meghan i Harry se spremaju reći “da” u maju, a princ William i Kate također očekuju treće dijete u aprilu.

queen christmas

Kasnije uvečer, negdje poslije 22h, Meghan će biti odvojena od Harriyja. Na Kraljičin znak, dame se povlače a muškarci ostaju da uživaju u druženju i piću.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti