Revolucionarna metoda mršanja postala globalni trend: Liposukcijska ishrana – za 14 dana od 7 do 10 posto manje početne tjelesne mase

Piše: Redakcija

Liposukcijska ishrana je revolucionarna metoda pomoću koje je za samo 14 dana moguće smršati čak i do 10 kilograma. Ovaj način prehrane postaje globalni brend koji je sve popularniji u našoj zemlji, regionu, ali i šire. Nutricionisti kompanije „International Health“ tvrde da se moramo vratiti načinima ishrane naših predaka. To znači da treba izbjegavati industrijsku hranu, a jesti meso, ribu, jaja, punomasne mliječne proizvode, odnosno namirnice porijeklom s naših prostora.

– Uz pomoć liposukcijske ishrane zaista je moguće smršaviti 10 kilograma za 10 dana, ja sam to uspio. Ukupno, uz pomoć liposukcijske ishrane smršavio sam skoro 40 kilograma za nešto više od dva mjeseca – kaže Kenan Mandra, nutricionista „International Healtha“, dodajući da su brojne poznate ličnosti, poput Suzane Mančić i Tijane Dapčević, uspjele izgubiti kilograme ovom metodom.

IZVORI ENERGIJE

Mandra pojašnjava da je liposukcijska ishrana obrnuti proces od debljanja. Debljanje je stvaranje masti, a liposukcijska ishrana je njihovo rastvaranje. Zahvaljujući sposobnosti tijela da koristi različite izvore energije, kada aktiviramo mehanizme metabolizma masnoća, kod gojaznih osoba će doći do potrošnje i smanjenja akumuliranih rezervi, odnosno procesa tzv. neinvazivne liposukcije.

– U širem smislu, liposukcijska ishrana znači jesti masti, a nikako ne unositi šećere. Masti su zdrave i od njih se ne možemo ugojiti, korisne su za srce i krvne sudove, dok su, s druge strane, šećeri glavni uzrok metaboličkih poremećaja i hroničnih bolesti povezanih s ishranom. Danas mnogi pogrešno smatraju da su ugljikohidrati osnov ljudske prehrane, ali to nije tačno. Prije svega, za razliku od proteina i masnoća koji su esencijalne tvari, ugljikohidrati nisu građevinski materijal za tijelo, niti imaju vitalnu važnost, osim što mogu poslužiti kao jedan od izvora energije te uzrokovati debljanje. Potrebnu glukozu tijelo ne mora dobivati iz ugljikohidrata, nego iz proteina i masti, ali osnov energije tijela trebaju činiti masne kiseline, kako one iz hrane tako i one iz masnih naslaga na tijelu.

Osim toga, iz masnoća dobivamo mnogo više energije nego iz iste količine ugljikohidrata, jer su ljudske ćelije građene za iskorištavanje energije iz masnoća. Očigledno je priroda zamislila masnoću kao naš glavni izvor energije, a ne ugljikohidrate. Upravo na toj činjenici se temelji liposukcijska ishrana – ističe Mandra.

On napominje kako se radi o farmakološkoj metodi mršavljenja na potpuno prirodan način. U prosjeku, tokom jednog tretmana od 14 dana gubi se 7-10 posto od početne tjelesne mase. Posebno je važno, kaže naš sagovornik, da tokom procesa dijetoterapije nema pada energije i šećera, raste motivacija pacijenta, a prvi rezultati se vide već nakon 24 sata. Kod liposukcijske ishrane se koristi samo prirodna hrana, dok se kod tretmana neinvazivne liposukcije koriste i prirodna pomoćna sredstva za mršavljenje (aminokiseline i biljna vlakna), čija je uloga pokretanje procesa mobilizacije i beta oksidacije masti.

– To su prirodne tvari, aminokiseline iz mliječne surutke i vlakna iz biljke glukomana, koji pomažu kod smanjenja tjelesne mase, snižavanja holesterola i regulacije šećera u krvi, a njihovu efikasnost je prepoznala i odobrila Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA). Zato je mršavljenje liposukcijskom prehranom potpuno prirodan i zdrav proces. Suplementi se proizvode u Njemačkoj prema visokim farmakološkim standardima te posjeduju GMO free, gluren free, halal i košer certifikate. To nisu zamjenski obroci, nego prirodni pojačivači mehanizma masti. U prvoj fazi tretmana unos hrane treba biti sveden na jedan obrok. Centralni obrok je večera, jer se tokom dana tijelo hrani vlastitim mastima – govori Mandra.

Posebno je važno, ističe Mandra, da je liposukcijska dijeta sigurna, bez obzira na brzinu kojom se gube kilogrami.

– Sve teorije o sporom mršavljenju bazirane su na konzervativnim metodama mršavljena koje se temelje na manjem unosu kalorija i njihovoj potrošnji putem vježbanja. Međutim, liposukcijska ishrana je dijetoterapijski tretman, koji ispunjava sve propise koje je definiralo Vijeće za dijetetike Evropske agencije za sigurnost hrane.

UNOS KALORIJA

Bilo koju dijetu možemo provoditi na različite načine, ali one vrlo često rezultiraju tzv. jo-jo efektima. Većina dijeta obično je bazirana na izgladnjivanju i manjem unosu kalorija, a jo-jo efekt se javlja jer tijelo manje troši ako manje dobiva – ističe Mandra.

Liposukcijska ishrana temelji se na tome da debljanje nije posljedica prevelikog unosa kalorija koje ne trošimo, kako se do sada mislilo. Debljanje je posljedica neravnoteže u hormonalnoj regulaciji masnog tkiva i metabolizma masti, gdje glavnu ulogu ima hormon inzulin.

– Zbog povećanog unosa šećera, odnosno rafiniranih ugljikohidrata, došlo je do hronično visokih vrijednosti inzulina i razvoja gojaznosti. Ako kažemo da je debljanje prekomjerno odlaganje masnih ćelija u organizmu, liposukcijska ishrana je obrnut proces. Funkcionira na principu metaboličke pretvorbe masti u energiju. To znači da se tijelo hrani vlastitim mastima – kaže Mandra.

MOJE ISKUSTVO : SUZANA MANČIĆ, VODITELJICA

IZGUBILA SAM 15 KILOGRAMA KOJI SE NISU VRATILI

Voditeljica, pjevačica i glumica Suzana Mančić je uz pomoć liposukcijske ishrane uspjela za mjesec izgubiti čak 15 kilograma. Suzana, koja važi za jednu od najljepših žena u regionu, kaže kako joj je liposukcijska ishrana na neki način promijenila život i poglede na život.

Koliko ste zadovoljni liposukcijskom ishranom?

– Prezadovoljna sam liposukcijskom ishranom. Kada sam prvi put čula za tretman, moram priznati da sam bila vrlo skeptična. Probala sam mnogo dijeta i na prvi mah taj mi se koncept činio besmislen. Ali, odlučila sam probati, jer sam bila očajna zbog činjenice da sam nakupila mnogo kilograma. Za samo mjesec izgubila sam čak 15 kilograma, a ono što je vrlo važno, ti se kilogrami nisu vratili. Osim mršavljenja, tokom dijetoterapijskog tretmana nije mi stradala koža, nisam imala nikakve zdravstvene tegobe poput lupanja srca ili nesanice, što se dešava ženama mojih godina kada su na dijeti.

Šta je to što liposukcijsku ishranu čini drugačijom od dijeta koje ste ranije provodili?

– Kao najvažnije bih izdvojila pristup pacijentu i podršku koju sam dobila u „International Healthu“. Kada sam počela gubiti kilažu, nutricionista mi je rekao koliko je važno da se nastavim hraniti prema njegovim preporukama. Razgovarao je sa mnom o značaju zdrave prehrane i pitao me želim li zaista cijeli život biti na redukcijskim dijetama i želim li uzimati preparate koji potiču mršavljenje. Takvi razgovori i savjeti pomogli su mi da se nastavim hraniti zdravo. Oduševila me činjenica da neko vodi računa o osobi i nakon dijete i želi joj pomoći da zdravo živi.

Kako danas održavate dijetu? Ima li mnogo odricanja?

– Kada je čovjek mlad, sve izdrži, dok s godinama sve postaje teško. Metabolizam je usporeniji, a organizam načet. Kako volim jesti, išla sam iz krajnosti u krajnost – ili sam se odavala potpunom hedonizmu ili sam bila na strogim dijetama, koje, ipak, nisu davale dobre rezultate. Kada sam prošla prvu fazu liposukcijske dijete, odnosno kada sam prestala s tretmanom, uz Kenanove savjete neosjetno sam skinula još četiri kilograma. Mogu reći da mi nije bilo teško smršaviti.

Imate li i Vi, kao većina žena, u ormaru barem jednu haljinu koju ne nosite jer je premala, a kojoj težite?

– Kada sam smršavila, suzila sam svu svoju garderobu i rekla sebi da se više ne smijem debljati. Dijeta je stvar karaktera, moramo biti spremni žrtvovati malo za svoj izgled i zdravlje. Nakon odricanja i spremnosti da se pridržavam pravila te uspjeha u gubitku kilograma koji je uslijedio, odlučila sam održavati taj balans tijela i duha. Moram reći da sam ponosna što i dalje nosim haljine koje sam suzila i to mi je mjerilo.

MOJE ISKUSTVO: TIJANA DAPČEVIĆ, PJEVAČICA

LIPOSUKCIJSKU ISHRANU TREBALA BI VOLJETI SVAKA ŽENA

Popularna pjevačica Tijana Dapčević, koju možemo gledati u novoj sezoni popularne šou emisije „Tvoje lice zvuči poznato“, godinama se borila s viškom kilograma nakupljenih tokom trudnoće. Iako je većinu uspjela skinuti, ostalo je desetak kritičnih kilograma kojih se nikako nije uspijevala riješiti.

NAČIN ŽIVOTA

 Kako Vam je liposukcijska ishrana pomogla da izgubite tih posljednjih 10 kilograma?

– Prvo moram reći da liposukcijska ishrana nije dijeta, što je važno, jer kada se kaže dijeta, odmah imamo određeni negativni gard. Liposukcijska ishrana je način života i otkako se družim s njom, smršavila sam 15 kilograma, a vratila dva. Pridržavam se režima prehrane, ali dam sebi i oduška. Naravno, to se dešava ponekad, ne svaki dan.

Je li Vam bilo teško tokom tretmana?

– Nakon trudnoće isprobala sam mnogo dijeta, smršavim i sve se to nakon nekog vremena ponovo vrati. Ako čovjek čvrsto riješi brinuti se o svom zdravlju i shvati da je život jedan, ništa nije teško.

Kako održavate kilažu danas?

– Pazim na prehranu, ne jedem hljeb, koristim ovsene mekinje umjesto brašna… Priroda nam daje zamjene za mnoge nezdrave stvari koje jedemo, u prvom redu brašno i šećer. Zahvalna sam timu „International Healtha“ što mi je otkrio jedan potpuno novi svijet ishrane.

Šta Vam se najviše dopalo kod ove metode mršavljenja?

– Prelazak na liposukcijsku ishranu promijenio je moje shvatanje zdrave hrane. To je ishrana koju bi sve žene trebale mnogo voljeti jer skida u obimu, aktivira metabolizam masti, hranite se sopstvenim mastima. I ono što je vrlo važno, nestaje celulit.  Danas se odlično osjećam, imam energiju za aktivan život. Uz to, moram napomenuti da otkako se zdravo hranim, analize krvi pokazuju vrijednosti kao kod djeteta od 12 godina. Volim reći da je liposukcijska ishrana jedna zdrava rabota i što se tiče zdravlja, jer optimizira vrijednosti holesterola, triglicerida i inzulina u krvi.

Šta ste naučili iz ovog procesa, koliko je on utjecao na Vaše samopouzdanje?

– Ja sam sada i zadovoljna onim kako izgledam i onim što jedem. Trebamo se hraniti onim što su jeli naši preci, jesti sezonsko voće i povrće te hranu iz našeg podneblja. Učinci liposukcijske ishrane pomogli su mi da vratim samopouzdanje, što je neizmjerno važno.

PSIHOLOGIJA KLIJENTA

– Razumijevanje psihologije klijenta je zapravo 90 posto našeg posla. To određuje na koji način ćemo mu pristupiti i kako ćemo se ophoditi prema njemu kako bismo postigli dobre rezultate mršavljenja. Ravnoteža između našeg odnosa i njegove ličnosti ogleda se kao potencijal pacijenta. Što je veći njegov potencijal, bolji će biti rezultati. Gojaznost je za mnoge ljude životni problem. O kojem god tipu ličnosti se radi, osnovni princip je da osoba koja nam se obratila možda upravo s nama vodi sudbinski razgovor koji će promijeniti njen život, unaprijediti zdravlje ili poboljšati kvalitet života – napominje Mandra.

GLAD JE STANJE UMA, A NE STOMAKA

– Odnos s klijentima zasniva se na razumijevanju njihovog stanja. Prije nego što sam postao nutricionista, smršavio sam 38 kilograma. Nakon moje transformacije, odlučio sam svoj život posvetiti misiji zdravlja i prirodne ishrane. Savjetovalište za ishranu „International Health“ specijalizirano je za problem smanjenja tjelesne mase. Prisutni smo od Srbije do Rusije, u svim zemljama regiona i dijelu EU, tako da imamo veliko iskustvo u ovom poslu. Naše ciljane usluge savjetovališta „International Health“ kroz profesionalni nutricionistički rad vode vas i prate kroz proces ličnog napredovanja sve do postizanja željenih rezultata i potpunog oblikovanja novog i zdravog životnog stila.

Najveći strah i najčešće pitanje je pitanje gladi. Međutim, glad je stanje uma, a ne stomaka, pa je potrebna iskrena i intenzivna saradnja da bismo to prevazišli – govori Mandra.

BENEFITI ZA ZDRAVLJE, ALI NE I ZA GUBITAK KILOGRAMA

Fizička aktivnost ima velike benefite za zdravlje, ali njen utjecaj na mršavljenje je potpuno zanemariv, stav je nutricioniste Kenana Mandre.

– Debljina je zapravo bolest pretjeranog nakupljanja masnoće i ne ovisi niti o prekomjernom jelu niti o premalo fizičke aktivnosti. Dok traje život, trudimo se sačuvati harmoniju sa zdravljem. Cilj liposukcijske ishrane nije samo smršaviti. Cilj je postići visok stepen svijesti o ishrani i shvatili njenu važnost – onda će vas naš lični izbor i razvoj dovesti do temeljnog razumijevanja pa se nećemo fokusirati na ono što ne smijemo jesti, nego na ono što je nutritivno korisno, ukusno i dobro.

Važno je postaviti pitanje zbog čega želim na dijetu? Ako ste osoba koja traži pravi poticaj za ličnu promjenu na estetskom i zdravstvenom planu, onda ćete kroz ovaj jedinstveni dijetoterapijski program postići dugoročnu harmoniju vlastitog života, a s njime i zdravlja. Fizička aktivnost će biti vaša nadgradnja koja će dati višestruke koristi za cjelokupno zdravlje i vitalnost – kaže Mandra.

SAVJETI NUTRICIONISTE

Tretman je siguran za zdravlje i iako se može provoditi samostalno, važno je imati podršku. Naše savjetovalište „International Health“ zamislili smo kao podršku, partnera osobama koje su ozbiljne u namjerama da promijene svoj način života i stil ishrane. Holistički pristup je poželjan, kao i podrška porodice i bliže okoline. Ipak, najvažniji su razgovori sa samim sobom.

VITAMINSKA SUPLEMENTACIJA

Vitaminska suplementacija potrebna je ljudima koji ne unose nutrijente iz prehrane. Osobe na liposukcijskoj ishrani hrane se zdravo, volumen obroka čini povrće i zdrave namirnice i dodatni suplementi im ne trebaju.

NEMA NUSPOJAVA

Nuspojave možemo posmatrati kroz period adaptacije na novi način života i novi životni stil. Genetički smo predodređeni za hranu koja se nalazi u prirodi i koja je u izvornom obliku, pa onda nusefekata ni nema.

NEZDRAVI OBROCI

Čovjek nikad ne može biti rob principa. Jedan loš obrok neće ugojiti, kao što nećemo smršaviti od jednog dobrog. U načelu se trebamo hraniti zdravo i biti zadovoljni onim što jedemo. Kada je nivo svijesti na nivou da zdravu hranu jedemo zato što je volimo, a ne zato što smo pod nekim režimom, postigli smo efekte. Određeni nezdravi obroci nisu zabranjeni, ali je važno da to nije osnov prehrane, nego povremeni izlet.

 

PREPORUKE O SASTAVLJANJU JELOVNIKA: ŠTA JESTI, A ŠTA IZBJEGAVATI

Liposukcijska ishrana bazirana je na hrani koja se nalazi u prirodi te treba naučiti razlikovati prirodnu hranu od vještačkih proizvoda ljudskih ruku.

– Nikada ne treba konzumirati šećer, rafinirana biljna ulja, margarin, žitarice i proizvode od žitarica, sokove i slatkiše, supe iz kesice i instant obroke, hranu iz kesica, tuba, konzervi, kutija, tetrapaka i sl., pekarske proizvode.

Preporuka je jesti domaće povrće (kupus, salate, brokulu, karfiol, patlidžan, paradajza, paprike). Neizostavne namirnice su i maslinovo ulje, maslac, jaja, punomasni sirevi, kefir, domaći suhomesnati proizvodi, teletina i riba. Kada budete uživali u tome što jedete zdravo – onda se zaista možete osjetiti slobodno i birati za sebe samo najbolje. Bez te svijesti, svaka dijeta je samo jedna dobra epizoda koja kratko traje i daje prividne efekte – detaljno pojašnjava nutricionista Kenan Mandra.

Neka od osnovnih pravila liposukcijske ishrane glase: jedite kada ste gladni, nemojte jesti kada niste; zaboravite pravilo da jedete sve, ali umjereno – zapravo zdrave namirnice jedite što više, a nezdrave nikako; izbjegavajte stres kada je to moguće, kvalitetno spavajte i najvažnije je da povremeno postite ili bar preskačete obroke i tako čistite i obnavljate svoj organizam; nemojte brojati kalorije, nego gledajte odakle one dolaze; zaboravite gledanje na sat i vaganje hrane – količine nisu bitne, bitan je sastav i kvalitet onoga što jedete.

PREPORUKE ZA DORUČAK:

Svako jutro započnite mlakom limunadom. Osnov doručka su jaja na sve načine, zatim domaći suhomesnati proizvodi, domaći punomasni sirevi, kefir s mljevenim sjemenkama lana i suncokreta, hljeb od brašna proklijalih klica sa maslacem i domaćim namazima.

PREPORUKE ZA RUČAK:

Volumen obroka neka čini povrće, a nutritivni sadržaj zdrave masnoće, a proteine ograničite. Meso spremajte sa povrćem u obliku supe, variva, grilajte, pecite, kako god volite. Meso ne konzumirajte pretjerano, komad domaćeg crvenog, bijelog mesa ili ribe veličine vašeg dlana je optimalna količina proteina. Sve spremajte na što više masnoće kao što je maslac ili maslinovo ulje. Umjesto krompira i riže, koristite priloge od lisnatog, zelenog povrća koje raste iznad zemlje, a izbjegavajte povrće koje raste pod zemljom. Voće je slatkiš i žene bi posebno na to trebale obratiti pažnju.

PREPORUKE ZA VEČERU:

Najjednostavnije je pojesti ono što je ostalo od ručka. Također, možete napraviti veliku zdjelu salate s malo sira i pršuta, neku varijantu s jajima i povrćem ili jednostavno popijte čašu kefira s lanenim sjemenkama.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti