Najskuplja slika Leonarda da Vincija Salvator Mundi: Bit će izložena u novome Louvreu u Abu Dabiju

Piše: Redakcija
Slika Leonarda da Vincija, koja je u novembru prodata na aukciji za rekordnih 450,3 miliona dolara, biće izložena u novom muzeju Louvre u Abu Dabiju.

“Salvator Mundi (Spasitelj svijeta) stiže u Louvre Abu Dabija”, prenijela je ta kulturna ustanova na Twitteru, ne navodeći vlasnika slike niti tačan datum izlaganja djela.

Naučnici vjeruju da je slika, ulje na platnu na kojem je prikazan Krist koji drži kristalnu kruglu, jedna od samo nekoliko očuvanih Da Vincijevih slika pet vijekova nakon njegove smrti.

Slika, čiji Isusov zagonetni pogled poziva na upoređivanje sa zagotnekom osmijeha također Da Vincijeve “Mone Lise”, bila je u vlasništvu engleskih kraljeva i vojvoda a potom je nestala. Platno se ponovo pojavilo 1900. kada ga je kupio jedan britanski kolekcionar. U to vrijeme se smatralo da je to djelo nekog Da Vincijevog učenika, a ne samog majstora slikarstva, prenosi Beta.

Slika je prodata 1958. godine za 45 funti, prije nego što je utvrđeno da je djelo Da Vincija. Djelo, koje je ponovo prodato 2005. godine, bilo je djelimično oštećeno ali je restaurirano na zahtjev konzorcijuma trgovaca umjetničkih djela, koji su dali najmanje 10.000 dolara za obnovu.

Oko te slike se vodi i sudski spor između jednog ruskog milijardera i prodavača umjetničkih djela.

Muzej Louvre u Abu Dabiju, koji će izložiti najskuplju sliku na svijetu, otvoren je 11. novembra nakon deset godina gradnje. Za razliku od drugih muzeja, koji nude djela po određenoj klasifikaciji, stilovima ili civilizacijama, muzej u Abu Dabiju će isticati univerzalne teme i zajedničke utjecaje između civilizacija.

Slikovni rezultat za louvre abu dhabi

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti