Zdravko Čolić: Priča o pjesmi Ti si mi u krvi

Piše: Redakcija

Ti si mi u krvi, je plod saradnje Kornelija Kovača i Zdravka Čolića. Autor teksta je Kornelijeva supruga Spomenka. Budući da u to vrijeme nije bila etabliran tekstopisac, Čolić je izrazio određene sumnje zbog njenog angažmana. Kovač je insistirao da joj se pruži prilika, a u cijelu priču se uključio i Momčilo Bajagić Bajaga. Njih dvoje su razgovarali cijelo jedno poslijepodne, nakon čega Bajaga zaključuje da Spomenki nije potrebna pomoć. Tako je nastao svima poznati, generacijski hit, Ti si mi u krvi, za koji je muziku i aranžman uradio Kornelije Kovač. Objavljena je na albumu iz 1984. godine koji i nije imao posebno ime, na kojem su još i Ruška i Ti možeš sve, al’ jedno ne.

Anegdote vezane za nastanak ove pjesme prisjetio se i kompozitor Kornelije Kovač:

“Kada sam Čoli pustio prvu verziju, Ti si mi u krvi nije prošla i reakcija je bila mlitava. Ali ne samo njegova – već i moja, ali to sebi nisam htio da priznam. Ne zbog teksta u refrenu već i zbog vrste ritma odabranog da prati kompoziciju. Nisam htio da se predam potpuno, i odustanem od svojih aduta. Po savršenim Spomenkinim strofama očekivao sam da će se stvar razviti u željenom pravcu, one su imale snažnu poruku i vjerovao sam da će se rasplamsati emocije u refrenima. ”

Zanimljivo je i šta je Zdravko kaže o ovoj pjesmi:

“Gotovo da nema te žene kojoj se nisam zaklinjao da je upravo njoj posvećena pjesma Ti si mi u krvi, ili Ona spava. Bez obzira kako se zove, ona sa razumijevanjem prihvata što sam morao da joj promijenim ime, da nas ne otkriju”

Vanvremenska pjesma, plod rada bračnog para Kovač i neponovljivog Zdravka Čolića Ti si mi u krvi, će još dugo pratiti rađanje brojnih ljubavi.

Pročitajte još