Podići svijest: Žene predstavljaju većinu u pravosuđu BiH

Piše: Redakcija

“Borba za rodnu ravnopravnost u sudnici” tema je konferencije koju je danas u Sarajevu organiziralo Udruženje žena sudija u Bosni i Hercegovini, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, javlja Fena.

Na konferenciji učestvuju predstavnici pravosudne i akademske zajednice, međunarodnih organizacija i civilnog društva.

U fokusu konferencije su teme rodne ravnopravnosti u sudovima, praćenja sudskih postupaka kao mehanizma postizanja rodne ravnopravnosti, te uloge roda u korupciji.

Konferenciju su otvorili šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce G. Berton i predsjednica Udruženja žena sudija BiH i sudija Kantonalnog suda u Sarajevu Adisa Zahiragić.

– Ravnopravnost spolova i dalje predstavlja jedan cilj koji nam izmiče, ali koji je važan za BiH. Žene i dalje trpe zbog nepovoljnog ekonomskog i socijalnog statusa, a njihov nivo učešća u političkom i javnom životu je nizak. I dalje prisutni rodni stereotipi i predrasude imaju dalekosežne posljedice i sprečavaju ravnopravnost spolova. Zbog toga su mjesta okupljanja, kao što je Udruženje žena sudija, tako važna. Udruženje pruža jedinstvenu i korisnu platformu za smanjenje neravnopravnosti spolova na svim nivoima pravosuđa BiH, kao i da poboljša ukupno stanje vladavine prava u BiH – kazao je u uvodnom obraćanju Berton.

Naglasio je da “žene predstavljaju većinu u pravosuđu BiH i stoga su u jedinstvenoj poziciji da podignu svijest o ovome u pravosudnom sektoru BiH i da povećaju povjerenje javnosti u pravosuđe”.

– Trebaju početi tako što će uvijek tražiti i insistirati da budu podjednako uključene u relevantna pravosudna pitanja. Time ne treba reći da su žene jedine koje se trebaju boriti za ravnopravnost spolova. U tom smislu, posebno cijenimo napore vaših kolega muškaraca na pružanju podrške radu Udruženja i na tome što su senzibilizirani za borbu za ostvarenje ravnopravnijeg pravosudnog sistema – istakao je Berton.

Po njegovim riječima, Misija OSCE-a u BiH radi na postizanju ravnopravnosti spolova u svim sferama javnog i privatnog života u BiH, pruža podršku određenim strukovnim udruženjima žena i teži da poveća vidljivost žena u svim profesionalnim sferama.

– U tom smislu, rad Misije OSCE-a u BiH usklađen je s radom Udruženja žena sudija, pošto smo i jedni i drugi predani povećanju ravnopravnosti spolova i razumijevanju rodnog koncepta u pravosuđu. Današnji događaj i njegovi paneli će razmotriti kako najbolje postići te rezultate. Teme korupcije i posmatranja sudskih procesa će biti razmotrene iz rodne perspektive. Takođe ćete imati priliku da učite iz međusobnog bogatog iskustva i da razmotrite moguću saradnju sa akademskom zajednicom i organizacijama koje rade na sličnim pitanjima. Ovo će takođe biti velika prilika za širenje mreže profesionalnih kontakata s drugim stručnim radnicima koji rade na ravnopravnosti spolova u BiH – kazao je Berton.

Predsjednica Udruženja žena sudija BiH Adisa Zahiragić je naglasila kako je Udruženje započelo aktivnosti s posebnim naglaskom na temu “Rod i korupcija” i da će se u narednom periodu baviti reaktivacijom teme “Iznuđivanje sexa sa pozicije moći”.

Izrazila je zadovoljstvo što se ova konferencija održava tokom globalne kampanje “16 dana aktivizima” koja se bavi podizanjem nivoa svijesti protiv rodno zasnovanog nasilja.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti