Skandali na belgijskom dvoru: Izvanbračna kćerka i namješteni brak

Piše: Lejla Bejdic

Od 1965. godine tokom ljetnih mjeseci na hiljade znatiželjnika dolazi u Kraljevsku palaču u Briselu, službenu rezidenciju belgijskog kralja.

Aktualni vladar je kralj Philippe, koji je na tron zasjeo 21. jula 2013. godine kao sedmi kralj Belgije, nakon što je njegov otac, kralj Albert II, abdicirao u njegovu korist.

Ono po čemu je ova kraljevska porodica uveliko nalik ostalima u Europi su skandali koji se vežu uz njih.

Jedan od zasigurno zanimljivijih dogodio se 2012. godine, kada je svjetlost dana ugledala knjiga’Royal Questions’ belgijskog novinara Frederica Deborsua.

Izlaskom knjige podigla se poprilična prašina, a kraljevski dvor nije dugo šutio te je tražio očitovanje etičkog povjerenstva zbog lažnih objava.

Naime novinar je u knjizi otkrio poprilično zanimljive detalje o kralju Philippeu. Između ostaloga, napisao je kako je on zapravo natjeran na brak s groficom Mathilde d’Udekem d’Acoz 1999. godine, ali i da su njegova djeca začeta umjetnom oplodnjom.

Ništa bolje nije prošao ni njegov otac, kralj Albert II, kojeg je belgijska umjetnica Delphine Boel javno prozvala govoreći kako je zapravo on njezin otac te kako je imao aferu s njezinom majkom Sybille de Selys Longchamps.

Kada je to izašlo u javnost, isprva se špekuliralo da ona to radi zbog slave i novca, no njezin odvjetnik ubrzo je sve demantirao rekavši kako njoj nikakav novac nije potreban jer je nasljednica jedne od najbogatijih belgijskih porodica, čiji se imetak procjenjuje na milijardu dolara.

Osim toga, o kralju Albertu II pisalo se i kada se žalio, nakon što je abdicirao, da mu novac koji dobiva, a riječ je o gotovo milion eura godišnje, nije dovoljan za život, kao i da traži od poreznih obveznika da plaćaju gorivo za njegovu 27-metarsku jahtu imena ALPA kako bi njome mogao krstariti, piše tportal.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti