Super hrana za oktobar

Piše: Redakcija

Kupus

Kupus je jeftin i veoma bogat vitaminom C. Jedite ga što više, bilo svježeg, kuhanog ili ukiseljenog. U prošlosti su listovi svježeg kupusa korišteni protiv upala i kod povreda, tako što su stavljani na oboljelo mjesto. Tri čaše soka od svježe iscijeđenog kupusa dnevno, dobar su lijek i za čir na želucu, ali i za mahmurluk.

 Cvekla

Cvekla je prepuna sastojaka koji sprečavaju upale i infekcije. Sjajna je svježa u salatama, ili obarena, kada će željezo kojim obiluje pojačati vašu krvnu sliku. Ako vam smeta njen miris, u rendanu cveklu narendajte i kupus. Začinite limunom i dobili ste super zdravu salatu. Cijeđeni sok od cvekle regenerira jetru i sprečava starenje organizma. Ne zovu je bez razloga supermen među povrćem.

Nar

Nar je jesenje voće prepuno vitamina, vlakana i antioksidansa. Odličan je za prevenciju raka dojke i prostate. Jedite ga svježeg (ili cijedite sok) za doručak. Od nara se pripremaju želei, kolači, sirupi, melase, sokovi, likeri, vino, sirće i čaj. Sirće: Jedan do dva nara usitnite i stavite u bocu zajedno s korom. Prelijte jednom litrom jabukovog sirćeta i ostavite da se kora moči 30 dana te procijedite. Preporučuje se kao začin za salate ljudima koji imaju amebe ili druge crijevne parazite.

 Mrkva

Mrkve su dostupne tokom cijele zime, što ih čini idealnom užinom. Vitamini C i K su posebno korisni u ovo doba godine, dok betakaroten i vlakna čine dobro vašem organizmu. Jedite ih svježe ili samo malo obarene. U liječenju kancerogenih oboljenja narodna medicina savjetuje svim oboljelima (čak i u ubrzanom stepenu bolesti itd) da se podvrgnu kuri mrkvom i hrane se njenim sokom. Ta kura se mnogo primjenjuje, a tokom dana pije se do 1,5 litar soka od mrkve.

Tikva

Tikve su savršena zimska hrana, a stižu već u oktobru. Bogate su vlaknima i vitaminima koji će vam pojačati imunitet. Antioksidansi će vas zaštititi od mnogih teških bolesti, dok sjemenke možete da grickate. Savjet: kod upale bubrega ili bešike savjetuje se svakodnevni obrok od dinstane, neslane bundeve s malo paradajza i sjeckanog crnog luka, u koji se doda kašika pavlake. Za ublažavanje bolova od proširenih vena treba svježe nastruganu tikvu staviti kao oblogu i držati je duže na bolnom mjestu.

Luk

Luk snižava holesterol i krvni pritisak, a smanjuje rizike od raka i infekcija. Gotovo da nema jela u koje se ne može dodati barem malo luka. Ukoliko vam uvijek izmami suze u očima, predlažemo sljedeće: stavite ga desetak minuta u zamrzivač i za rezanje koristite najoštriji nož koji imate.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti