12. Pravo ljudski film festival počinje večeras u Sarajevu

Piše: Redakcija

Dvanaesto izdanje Pravo ljudski film festivala (PLJFF) bit će otvoreno večeras u sarajevskom kinu Meeting point filmom “Oktobar: Deset dana koji su potresli svijet” u režiji Sergeja Ejzenštejna, a do 13. novembra publici će ponuditi mnoštvo ostvarenja, piše Fena.

“Oktobar” je i prvi film unutar retrospektive “O slobodi, o onima čije su iluzije nestale i o novoj borbi”koja obuhvata šesnaest filmova i donosi vizije slobode sa svih strana svijeta. Bit će prikazani poznati klasici, ali i dokumentarni radovi novijeg datuma i kroz njih podsjetiti na bitke koje su se uime slobode vodile.

Programska selektorica i direktorica PLJFF-a Kumjana Novakova vjeruje da još uvijek postoje oni koji vjeruju da i dalje vodimo naše bitke.

“Oni moraju biti među nama. Čin predlaganja baš ovakvog programa, u trenutku koji živimo, znači bezgraničnu hrabrost ili potpunu ludost. Znam da smo ludi”, kaže Novakova, napominjući da vjeruje da su i svi hrabri.

Kako se dalje navodi u saopćenju, sloboda, snovi i pjesma u slikama o njoj, njena ograničenja i varljivosti, kao i njene buduće inkarnacije, u vezi sa audiovizuelnom umjetnošću i svijetu izvan nje, premrežili su i druge filmske selekcije 12. PLJFF-a i Zumiraj prava film programa za mlade, kao i prateća predavanja, među kojima posebno mjesto zauzima ono filozofa i pisca Borisa Budena, naslovljeno “Sloboda: Zamka na kraju historije”.

Ulaz na sve projekcije i događaje na Festivalu je slobodan, saopćeno je iz Festivala.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti