Zvijezda “Dinastije” Catherine Oxenberg: Kao lavica se bori za kćerku

Piše: Lejla Bejdic

Catherine Oxenberg, kćerka Jelisavete Karađorđević koja se pojavila u  ABC-evoj seriji Dynasty 1980-ih, u posljednje vrijeme se pojavljuje u javnosti sa pričama o sekti NXIVM-u  o svojoj kćerki Indiji, objavljenom nedavno u časopisu New York Times i People.

Ispričala je da je njena 26-godišnja kćerka pala pod utjecaj lidera sekte pod nazivom NXIVM. Oxenberg je željela raskrinkati grupu koja navodno pomaže ljudima.

Ona sama naivno je pala na njihovu priču te nagovorila najstariju kćerku Indiju,  2011. godine da se prijavi kod njih jer pomažu mladim ljudima da se osjećaju bolje i steknu samopouzdanje. Kada je glumica primjetila da je grupa čudna i jeziva, India se mnogo zagrijala te joj se svidio program i Rainerovo učenje te je postala njegova vatrena sljedbenica. Bila je redovna na radionicama, koje su naplaćivane 3400 dolara, te se na kraju preselila u okrug Albany, gdje se nalazi glavno sjedište kulta.  Kada je shvatila da je situacija izvan kontrole odlučila je pomoći svom djetetu.

Kult NXIVM  vodi 57- godišnji Keith Raniere, osnovan 1998. godine, a smješteni su u okrugu Albanyju, New York. Cilj mu je, kako kaže, pomoći ljudima da iskažu svoj potencijal, fokusirani su na pružanje časova i seminara koji ohrabruju učesnike da nastave put ličnog i profesionalnog razvoja.  Bivši članovi i istraživanja govore da to nije grupa za pomoć nego da su učesnici tu robovi, koji su primorani da dnevno u organizam unose ukupno 500-800 kalorija, i to kako bi fizički postigli “idealnu figuru” koju zahtjeva vođa kulta.

Catherine  se našla  sa ženom koja je napustila zajednicu, a ona joj je ispričala sve užasne detalje. Oxenberg se zgrozila kad je shvatila koliko joj je kćerka smršala pa je izjavila da je spremna na sve da joj se India vrati. Tvrdila je da je lider sekte Keith Raniere seksualno općio s članicama svog kulta.  Kada je posljednji put vidjela Indiu zgledala je premršavo i opadala joj je kosa. Negirala je da joj je ispran mozak i otišla prvim avionom nazad u Albany.

Pripadnici kulta otkrili su da je unutar kulta osnovano i sestrinstvo, gdje se  inicijacija sastoji od niza psihičkih i fizičkih zlostavljanja, a kulminacija obreda je žigoisanje u području prepona. Za najmanji neposluh slijedi kazna ili višednevni post.

Njena kćerka India je bila mnogo ljuta što se njena majka odlučila na ovaj čin, te izasla u javnost sa ovim informacijama ali izjavila je da nikada ne bih svoju porodicu ugrozila niti bi im učila nešto nažao.

Keith Rainere je več tužio nekoliko bivših sljedbenika zbog klevete, a najnovije optužbe odbacuje kao kriminalne pokušaje razbijanja njegove dobronamjerne organizacije.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti