Kolike su šanse da se probudite tokom operacije

Piše: Redakcija

Noćne more nekih ljudi se ostvare jer se na operacijskom stolu probudi jedan od 500 pacijenata. Kad pacijente ispituju o tome sjećaju li se ičega tokom operacije, mnogi kažu da su bili svjesni da se nešto događa, pokazuje istraživanje.

Dobra je vijest da je jako malo onih koji pri tome iskuse neugodu. Većina ih je u stanju ‘treće svjesnosti’, pri kojem su jedva svjesni što se zbiva, i što je najvažnije, ne osjećaju bol.

Ovo tvrdi profesor Jaideep Pandit, anesteziolog sa Univerziteta Oxford koji je pregledao niz studija na ovu temu. Niz je njih pokazalo da se jedan od 500 pacijenata sjeća nečega s operacije, kad ih naknadno ispitaju.

Međutim, profesor Pandit je ustanovio da tek jedan od 15.000 samoinicijativno spomene svoje iskustvo ljekaru. To potvrđuje da pacijenti tokom takvog “buđenja” ne osjećaju bol.

Njegov argument podupire studija kod koje su pacijenti uspavani, tj. paralizirani su u potpunosti izuzev jedne ruke.

Trećina pacijenata je bila dovoljno budna da bi mogla micati prstima, ali niko od njih to nije učinio dok ih nisu zamolili ljekari. Ovo sugerira da ih nije zabrinjavalo njihovo stanje, niti su željeli skrenuti pažnju. Ovo stanje svjesnosti profesor je nazvao “disanestezija”.

-Ono što je vrlo moguće pred nama je treće stanje svjesnosti – kod kojeg je pacijent sasvim sigurno svjestan događaja, ali ovo ga ne zabrinjava, posebno zato jer ne osjeća bol, rekao je prof. Pandit.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti