Amra Silajdžić-Džeko sa saradnicima u novom poslovnom poduhvatu: Uvijek ću promovirati svoju zemlju i sve njeno najbolje

Piše: Redakcija

Poznata bh. manekenka Amra Silajdžić-Džeko krajem prošle sedmice u Sarajevu je predstavila novi projekat koji pokreće sa svojiim saradnicima. Naime, riječ je o prvoj online platformi na području Regiona, naziva „Orea”, koja će biti namijenjena za prodaju isključivo ručno rađenih, kvalitetnih proizvoda, suvenira, originalnih radova i umjetnina sa sjedištem u našoj zemlji. Amra zajedno s Ajlom Fijuljanin, Senitom Slipac i Kerimom Kalamujićem ima cilj da kroz ovaj projekt promovira BiH u svijetu, ali i da pomogne domaćim proizvođačima u predstavljanju njihovih proizvoda.

Želite li, naprimjer, naočale koje su izrađene od recikliranog drveta, dovoljno je da ključne riječi unesete u pretraživač platforme. Ili, ako ste se odlučili baviti dodatnom djelatnošću i vještom rukom proizvodite neobičan i dopadljiv nakit, OREA će omogućiti da se pridružite zajednici i, iznimno jednostavno za šta vam nije potrebno posebno predznanje o web alatima, otvorite svoju vlastitu online trgovinu.
Platforma je zamišljena kao mjesto jedne kupovine, “one stop shop”, gdje će prodavači imati pristup regionalnim i internacionalnim kupcima koji cijene unikatnost, vrijeme i trud koji je uložen da originalan proizvod bude kreiran.

– „Orea” tim čine četiri osobe. Senita dolazi iz nevladinog sektora, Ajla je zadužena za administrativni, a Kerim za tehnički dio. Ja sam najviše zadužena za marketing i promociju, kako stranice tako i svakog pojedinačnog zanatlije, malog ili većeg kreativca. Svako od nas se jako dobro snašao u svojoj ulozi i mislim da će to biti na nivou na kojem smo svi zamislili da treba – kaže Amra za naš magazin.
Ona dodaje da će uz dobru organizaciju nastojati što bolje uskladiti poslovne i obaveze brige o troje djece.

– Imamo troje djece i svi su nekako u svojim zahtjevnim godinama. Sofija je tinejdžerka i krenula je u srednju školu, Una, koja ima godinu i po, krenula je u vrtić i sada zahtijeva posebnu pažnju i jedan bebać koji se tek rodio i koji je apsolutno ovisan o nama. Ali sam uvijek voljela da radim i jako mi je bitno da se osjećam korisno. I koliko god sam svjesna da sam sad najkorisnija svojoj djeci, smatram da će mi ovaj projekt pomoći da budem još bolja majka. A kada je vrijeme u pitanju, ja stalno govorim i podsjećam da je sve do organizacije i do balansa u životu, te da ništa nije nemoguće – ističe Amra.

No, sigurno je da će podrška supruga Edina Amri svakako značiti u novim radnim pobjedama.

– Ja sam se, naravno, na samom početku konsultovala s njim i jako mi je bilo bitno njegovo mišljenje, jer mi smo, prije svega, prijatelji. A poznato je i da je Edin veliki patriot, te mu mu se svidio projekt kao biznis plan, ali i s druge strane taj humani i sicijalno-društveni aspekt. I podržao me apsolutno – kaže ona.
No, ovo nije prvi projekt humanitarnog karaktera u kojem Amra učestvuje i nastoji promovirati BiH i njene ljude, a to objašnjava, prije svega, nostalgijom koju osjeća.

– Iz BiH sam otišla s 15 godina i nikada me nije popustila ta nostalgija i bol za kućom. Evo i dan-danas. Koliko god se dobro osjećam tu gdje živim i gdje smatram da je perspektiva moje djece trenutno bolja, Sarajevo je moj dom i uvijek ću patiti što nisam tu. Ali, vjerujem da ćemo se jednog dana svi mi vratiti. Drugo, BiH toliko pati i dan-danas, žao mi je i boli me srce kada vidim da su ljudi sve negativniji. I to malo svjetla i nade u bolje sutra je nestalo. Žao mi je i boli me da vidim da nikako ne možemo da se izučemo iz situacije u kojoj se nalazimo već dugo godina. Tako da sve što sam radila, od samog početka kada sam se počela baviti manekenstvom, nikada nisam smatrala da predstavljam samo sebe kao Amru Silajdžić ili svoju porodicu. Nego sam smatrala da predstavljam i svoj grad i zemlju i to je bio taj dodatni, pozitivni pritisak, da budem što bolja i da se pokažem u što boljem svjetlu – objašnjava ona.

 

Pročitajte još