Otkriven Pandoravirus koji porijeklo života na Zemlji dovodi U PITANJE!

Piše: Redakcija

Francuski naučnici otkrili su veličinom i genomom dosad najveći virus te svoje otkriće iznijeli u časopisu Science.  Novi virus nazvan Pandoravirus dugačak je jedan mikrometar što je čak dvostroko više od veličine Megavirusa koji se sa 440 nanometara dosad smatrao najvećim.

Virus je ime dobio po Pandorinoj kutiji, mitološkom izvoru zla, iako ne predstavlja trenutnu prijetnju ljudskom zdravlju.

– ‘Virus neće izazvati širenje bolesti ili epidemiju, rekao je Eugene Koomin, biolog američkog Nacionalnog zdravstvenog instituta.

Obzirom da Pandoravirus ne nalikuje bilo kojem sličnom organizmu na Zemlji, postoji mogućnost kako je došao s drugog planeta kao što je Mars, poručili su francuski istraživači i dodali kako virus otvara pitanje podrijekla života na Zemlji.

Otkrivene su dvije vrste virusa – jedan na obali Čilea, a drugi u slatkovodnom jezeru u blizini Melbournea.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti