990
Ovo korjenasto povrće intenzivne ljubičaste boje navikli smo jesti isključivao kao salatu, ali to je tek vrh ledenog brijega. Cvekla ima ogroman potencijal u kulinarstvu. Svježe salate, supe, pire, kolači i rižota, samo su djelić onoga što od cvekle možemo pripremiti. Donosimo tri recepta u kojima će svi ljubitelji cvekle uživati
SUPA OD CVEKLE
Sastojci:
- 750 g cvekle
- glavica crvenog luka
- malo majčine dušice
- malo peršuna
- temeljac (od kocke, mesa, povrća i sl.)
- žumance
- kašika putera
Priprema:
- Uzmite srednje komade cvekle, dobro ih operite pa stavite da se kuhaju u vodu u koju ste prethodno dodali glavicu crvenog luka, malo peršuna i malo majčine dušice.
- Kada je kuhana i mekana izvadite je iz vode, ogulite i propasirajte. U propasiranu cveklu dodajte pripremljeni temeljac (može od kocke), odnosno razrijedite je na željenu gustoću.
- Kuhajte je kratko, a onda na kraju začinite razmućenim žumancetom. Na kraju dodajte komad maslaca.
- U supu možete po izboru dodati kajmak, pavlaku, vrhnje, kuhana jaja kao dekoraciju…
ZAPEČENA CVEKLA
- cvekla
- 1 kašičica meda
- 1 čajna kašičica soli
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 2 kašike aceto balsamica
- 1 grančica ružmarina
- 1 kašika naribanog đumbira
- 3 čehna bijelog luka
Priprema:
- Cveklu ogulite i izrežite na krugove. Dodajte so, naribani đumbir, med, aceto, maslinovo ulje i istrganu grančicu ružmarina i tri čehna bijelog luka.
- Dobro promiješajte i stavite peći na 220 stepeni, 30 minuta poklopljeno. Povremeno provjerite cveklu i promiješajte kako se ne bi zagorjela.
- Potom maknite poklopac i pecite još desetak minuta kako bi se cvekla zapekla sa svih strana.
- Pečenu cveklu kašikom izvadite u keramičku posudu za posluživanje. Odvojite ružmarin i bijeli luk.
- Pečeni bijeli luk zgnječite vilicom i pomiješajte s ostatkom ulja i aceto balsamica u posudi u kojoj se cvekla pekla. Smjesi dodajte nekoliko kapi limunovog soka, prstohvat soli, prelijte preko cvekle i poslužite uz neko mesno jelo.
BURGERI OD CVEKLE
Sastojci:
- korijen cvekle
- glavica crnog luka
- čehna bijelog luka
- 2 cvijeta brokulica
- crvena paprika
- šaka pečenih oraha
- 5 kašika prezle
- kašika peršuna
- kašika parmezana, so i biber po ukusu
- Cveklu ogulite i izrendajte, crni i bijeli luk usitnite, brokulice skuhajte, a pečene orahe sameljite.
- Pomiješajte sve sastojke i napravite male burgere, ako je potrebno dodajte još prezle da se masa lijepo sjedini.
- U tavi dobro zagrijte ulje i ispržite burgere s obje strane tri do pet minuta, sklonite ih s vatre, te servirajte odmah s prilozima po želji.