Tri recepte kao dokaz da cvekla nije samo salata

Piše: Redakcija

Ovo korjenasto povrće intenzivne ljubičaste boje navikli smo jesti isključivao kao salatu,  ali to je tek vrh ledenog brijega. Cvekla ima ogroman potencijal u kulinarstvu. Svježe salate, supe, pire, kolači i rižota, samo su djelić onoga što od cvekle možemo pripremiti. Donosimo tri recepta u kojima će svi ljubitelji cvekle uživati

SUPA OD CVEKLE

Cold beetroot (beet) soup on yogurt with egg, onion and cucumbers. Flat lay. Top view.

Sastojci:

  • 750 g cvekle
  • glavica crvenog luka
  • malo majčine dušice
  • malo peršuna
  • temeljac (od kocke, mesa, povrća i sl.)
  • žumance
  • kašika putera

 

Priprema:

  1. Uzmite srednje komade cvekle, dobro ih operite pa stavite da se kuhaju u vodu u koju ste prethodno dodali glavicu crvenog luka, malo peršuna i malo majčine dušice.
  2. Kada je kuhana i mekana izvadite je iz vode, ogulite i propasirajte. U propasiranu cveklu dodajte pripremljeni temeljac (može od kocke), odnosno razrijedite je na željenu gustoću.
  3. Kuhajte je kratko, a onda na kraju začinite razmućenim žumancetom. Na kraju dodajte komad maslaca.
  4. U supu možete po izboru dodati kajmak, pavlaku, vrhnje, kuhana jaja kao dekoraciju…

ZAPEČENA CVEKLA

Fried beet slices on a cast-iron frying pan. Top view. Flat lay

  • cvekla
  • 1 kašičica meda
  • 1 čajna kašičica soli
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 2 kašike aceto balsamica
  • 1 grančica ružmarina
  • 1 kašika naribanog đumbira
  • 3 čehna bijelog luka

Priprema:

  1. Cveklu ogulite i izrežite na krugove. Dodajte so, naribani đumbir, med, aceto, maslinovo ulje i istrganu grančicu ružmarina i tri čehna bijelog luka.
  2. Dobro promiješajte i stavite peći na 220 stepeni, 30 minuta poklopljeno. Povremeno provjerite cveklu i promiješajte kako se ne bi zagorjela.

 

  1. Potom maknite poklopac i pecite još desetak minuta kako bi se cvekla zapekla sa svih strana.
  2. Pečenu cveklu kašikom izvadite u keramičku posudu za posluživanje. Odvojite ružmarin i bijeli luk.
  3. Pečeni bijeli luk zgnječite vilicom i pomiješajte s ostatkom ulja i aceto balsamica u posudi u kojoj se cvekla pekla. Smjesi dodajte nekoliko kapi limunovog soka, prstohvat soli, prelijte preko cvekle i poslužite uz neko mesno jelo.

BURGERI OD CVEKLE

Veggie beet and quinoa burger with avocado

Sastojci:

  • korijen cvekle
  • glavica crnog luka
  • čehna bijelog luka
  • 2 cvijeta brokulica
  • crvena paprika
  • šaka pečenih oraha
  • 5 kašika prezle
  • kašika peršuna
  • kašika parmezana, so i biber po ukusu

 

  1. Cveklu ogulite i izrendajte, crni i bijeli luk usitnite, brokulice skuhajte, a pečene orahe sameljite.
  2. Pomiješajte sve sastojke i napravite male burgere, ako je potrebno dodajte još prezle da se masa lijepo sjedini.
  3. U tavi dobro zagrijte ulje i ispržite burgere s obje strane tri do pet minuta, sklonite ih s vatre, te servirajte odmah s prilozima po želji.

Pročitajte još