Voćni sokovi mogu biti opasni za zdravlje mališana

Piše: Redakcija
Predškolska djeca koja piju puno voćnih sokova mogla bi imati problema sa zdravljem, posebno s viškom kilograma, upozorava studija Medicinskog fakulteta u Pensilvaniji. Istraživanje je trajalo nekoliko godina, a obuhvatilo je 154 djevojčice od njihove pete godine. S 13 godina, 14 djevojčica pokazivalo je simptome koji ih svrstavaju u rizičnu skupinu, tj. potencijalni su kandidati za bolesti srca, moždani udar ili dijabetes tipa 2. Sve su imale prekomjernu težinu, visok krvni pritisak i vrlo visok nivo holesterola u krvi. Istraživanje je pokazalo da su njihovi roditelji, koji su većinom i sami u rizičnoj skupini, manje pazili na prehranu od onih čija djeca nisu u rizičnoj grupi. No, u vrlo ranom djetinjstvu jedina razlika u njihovoj ishrani bila je što su pretile djevojčice pile puno više sokova nego ostale.
Već s devet godina, rizična je skupina svakodnevno pila 50 posto više zašećerenih sokova od one nerizične. Dosadašnja istraživanja o povezanosti između konzumiranja zašećerenih voćnih sokova i pretjerane težine kod djece dala su različite rezultate. Američko udruženje pedijatara je do sada zastupala stav da djeci treba ograničiti unos sokova – za uzrast od jedne do šest godina poželjno je dati od 115 do 140 mililitara dnevno.
Izvor: Avaz.ba

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti