Tri bh. dokorice, specijalisti onkologije otkrivaju: Kako se hranimo i kakav stil života vodimo da bi izbjegle rak

Piše: Redakcija

Otkrivena je veza između određene hrane i razvoja karcinoma. Slobodni radikali, dobro poznate štetne tvari, razaraju stanice i potiču razvoj karcinoma te upravo sami sistem odbrane od tih radikala nalazimo u antioksidansima, a oni su široko rasprostranjeni i dostupni te ih je potrebno svakodnevno konzumirati.

Mnogi pacijenti rado bi da znaju na koji način ljekari vode računa o svom zdravlju i na koji način pristupaju prevenciji. Kontaktirali smo nekoliko vrhunskih onkologa iz naše zemlje, koji su govorili o tome kako žive i kako se hrane da bi izbjegli rak. Dr.Radmila Rašeta, internista – onkolog s Klinike za onkologiju UKC RS kaže kako je na njenom meniju hrana koja je uobičajena za naše podneblje.

rada azra

Dr.Radmila Rašeta, internista – onkolog s Klinike za onkologiju UKC RS

– Smatram da je za naš organizam tako najprihvatljivije.Hranim se raznovrsno, obavezno voće i povrće, meso ne izbjegavam,ali se trudim da meso bude kupljeno iz seoskog uzgoja (bez hormonskih pripravaka, antibiotika i slično). Od voća su mi najdraže maline, veliki procenat željeza i vitamina imaju, a i lake su za probavu. Posebnog recepta nema – u svemu treba biti umjeren, tako da nema potrebe da se svega lijepog u ishrani odričemo – kaže dr. Rašeta dodajući kako bi, kada je o fizičkoj aktivnosti riječ, mogla biti aktivnija.

– Fizički nisam baš najaktivnija, ali zato se trudim da se družim sa pozitivnim i vedrim ljudima s kojima se opustim uz ugodan razgovor. Mračne, depresivne, vječito neraspoložene i mrzovoljne osobe izbjegavam. Imam odraslu djecu, ali muž i ja još uvijek izlazimo vikendom i idemo na većinu rok koncerata kad nam obaveze dozvoljavaju. Mislim da je i živa muzika odličan lijek organizmu da napuni baterije i krene dalje. Ali, ipak, od svega je najvažnije otkriti rano bolest, zato preporučujem redovne preglede kod doktora,mamografije,UZV dojki, kolonoskopiju…Slušajte svoj organizam na što vas upozorava – poručuje dr. Radmila Rašeta, internista onkolog.

Slično razmišljaju i doktorice Ivana Tica Sedlar i Inga Marijanović, obje specijalisti radioterapije i onkologije u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Napominju kako uz fizičku aktivnost, prehrana zauzima važno mjesto u prevenciji karcinoma.

– Prakticiranje fizičke aktivnosti je od velike važnosti u borbi protiv mnogih kroničnih bolesti, pogotovo karcinoma. Među njima svakako prakticiram duge šetnje i pilates. Izbor namirnica, način pripreme hrane i stil ponašanja prema jelu i piću imaju veliki utjecaj na pojavu karcinoma.Sa stopostotnom sigurnošću se ne može reći koja hrana osigurava najbolju zaštitu od zloćudnih bolesti. Otkrivena je veza između određene hrane i razvoja karcinoma. Slobodni radikali, dobro poznate štetne tvari, razaraju stanice i potiču razvoj karcinoma te upravo sami sistem odbrane od tih radikala nalazimo u antioksidansima, a oni su široko rasprostranjeni i dostupni te ih je potrebno svakodnevno konzumirati. Jedan od najzdravijih je svakako češnjak i lukovica. Vitamine C, E i B nastojim konzumirati u obliku voća i povrća, tako da se svakodnevno na jelovniku nađu citrusi (naranča, limun, grejp). Od povrća nastojim konzumirati lisnato povrće, prokulice, mrkvu, rajčice. Dakle, povrće koje je na našem podneblju lako dostupno – kaže dr.Tica Sedlar.

Naše sagovornice zasićene masti životinjskoga porijekla pokušavaju svesti na minimum, te u jelovnik unijeti što više ribe bogate omega masnim kiselinama, a u pripremi jela koristiti maslinovo ulje.

– Budući da uz današnji stresni stil života teško možemo izbjeći sve štetne utjecaje koji on nosi sa sobom, svakako bi trebali utjecati na prevenciju karcinoma, zdravom prehranom i tjelesnom aktivnosti, u onom intenzitetu koji vaš organizam može podnijeti. Naravno, preventivni pregledi, mamografija, kolonoskopija, ginekološki pregledi, svakako čine okosnicu, pogotovo kod genetski opterećenih osoba – napominje dr. Marijanović.

Od onkologa smo naučili

  • Hraniti se raznovrsno
  • Meso ne izbjegavati, ali treba biti kupljeno iz seoskog uzgoja (bez hormonskih pripravaka, antibiotika i slično)
  • Maline imaju veliki procenat željeza i vitamina, a i lake su za probavu.
  • U svemu biti umjeren,tako da nema potrebe da se svega lijepog u ishrani odričemo.
  • Izbjegavati mračne, depresivne, vječito neraspoložene i mrzovoljne osobe
  • Najvažnije je na vrijeme otkriti bolest, povoditi redovne preglede kod doktora,mamografije,UZV dojki, kolonoskopiju.
  • Duge šetnje i pilates izvrsna su fizička aktivnost
  • Među najzdravijim antioksidansima je češnjak i lukovica
  • Unijeti što više ribe bogate omega masnim kiselinama, a u pripremi jela koristiti maslinovo ulje.
  • Od povrća što više konzumirati lisnato povrće, prokulice, mrkvu, paradajz, koji su na našem podneblju lako dosupni

 

Raspberries isolated on white

Raspberries isolated on white

Pročitajte još