Hemikalija koja se nalazi u flašicama za bebe povećava rizik od pretilosti

Piše: Redakcija
Novo istraživanje sugeriše da BPA može uzrokovati pretilost pa čak i povećati rizik od srčanih bolesti. Analizom 61 studije koje su istraživale vezu između izloženosti BPA i debljine, istraživači s univerziteta u Londonu, New Yorku i Amsterdamu su otkrili da izloženost BPA tokom razvoja znatno povećava rizik od pretilosti kasnije u životu.

Ustanovljeno je i da BPA povećava nivo masnoće u krvi, što je povezano s povećanim rizikom od srčanih bolesti.

“Naše istraživanje pokazuje da je BPA povezan s pretilošću glodavaca nad kojima je vršeno istraživanje. Smatramo da rezultati ukazuju na potrebu preispitivanja nivoa sigurnosti BPA za ljudsku populaciju. Osim toga, iako je ovo istraživanje bilo fokusirano na BPA, identifikovane su i druge opasne hemikalije koje se koriste u svemu, od pakovanja hrane do kozmetike i proizvoda za čišćenje”, kazala je autorica studije Juliette Legler.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti