Jabuka – drugi naziv za zdravlje

Piše: Redakcija

Skoro da ne postoji osoba koja ne voli jabuku, pa zasigurno možemo reći kako je majka priroda dala sve od sebe da zdravlje i ljepota budu svima dostupni.

Niko ne voli da ukusan i obilan obrok zamijeni oskudnim i bezukusnim obrokom. Ali, to i nije potrebno. Jednostavno poslušajte nutricioniste i samo se odreknite marmelade i čokolade, bar na neko vreme. Za doručak možete birati ražane, ječmene ili ovsene pahuljice, a za ručak pun tanjir zeleniša posutog lanenim sjemenom i pečenim susamom. Sve je bolje od dijete.

Također, užina od zelenih jabuka zvuči primamljivo. Jabuka je bogata mineralima kao što su kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, cink i jod, sadrži i organske kiseline, pa šećer, karoten, pektin i, naravno, vitamine. Smatra se da jabuka povoljno utječe na smanjenje šećera i normalizaciju holesterola u krvi, kao i da kozmetičke maske od kiselih jabuka posvijetljuju ten i vraćaju svježinu umornoj koži. Ako namjeravate da smanjite stomak i izmorenoj koži i kosi vratite energiju zagrizite jabuku. Ujutro ćete biti bolje volje, imat ćete manje podočnjake, a i s vremenom vaga će pokazati dva do tri kilograma manje, što će vam zaista vratiti samopouzdanje.

Jedan sok dnevno od pomorandže, mrkve i jabuke, zaslađen kašičicom meda, idealan je način da organizam obogatite neophodnom količinom vitamina C za nesmetano funkcioniranje organizma, a s obzirom na to da se radi o snažnom antioksidansu, na tome će vam biti zahvalna i koža.

Pročitajte još