Njega lica: Osim što je simbol ljubavi, ruža je i kraljica ljepote

Piše: Redakcija

Osim što je jedan od najljepših cvjetova ruža je sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda, od mirisnih kupki do prozračnih i svježih parfema, koji su se koristili još u starom Egiptu i Rimu.

Naime ružine latice sadrže eterična ulja, tanine, šećer, limunsku, jabučnu, vinsku i jantarnu kiselinu te niz aromatičnih djelotvornih tvari. Budući da je za jednu litru ružinog ulja potrebno oko 3000 kg cvjetnih listića, ono je veoma skupo.

Tonici i vodice od ruže pomažu kod lišajeva, prištića i flekica na licu, dok maske za lice hrane kožu i čine je mekšom i podatnom.

ruza2

Tonik od ruže

Sastojci:

40 latica ruže (oko 5 većih cvjetova)

5 listića mente

1  mrkva

Upute za pripreme:

Ružine latice, listiće mente i mrkvu nasjeckanu na kolute potrebno je kuhati u litri vode 25-30 minuta. Pustite da se ohladi, procijedite i naspite u bočice koje ćete pospremiti na hladno mjesto.

Koristiti nekoliko dana, budući da ovaj prirodni tonik ne sadrži konzervanse i ne može stajati dugo vremena. Ovim tonikom lice možete mazati svakoga dana i odlično djeluje protiv prištića, akni, masne i neugledno sjajne kože.

ruza

Maska za lice

Sastojci:

2 usitnjene latice ruže

2 dl  mlijeka

8 kapljica ulja lavande

2 kašičice kokosovog ulja

Upute za pripremu:

U porculanskoj posudi usitnite latice ruže i dodajte kapi lavande, kokosovog ulja i mlijeko. Promiješajte i ostavite da odstoji nekoliko sati kako bi se ekstrakti ujedinili. Masku nanesite na čistu kožu i držite 15-20 minuta, potom isperite mlakom vodom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti