Nauka potvrdila: Osobe koje malo spavaju štete fizičkom zdravlju i pate od hroničnog bola

Piše: Redakcija

Osobe koje malo i nekavaliteno spavaju imaju veću šansu da pate od hroničnog bola i naštete fizičkom zdravlju, potvrdili su su naučnici sa Univerziteta Warwick.

Naime pogoršanje kvaliteta i dužine sna vremenom dovodi do dvostrukog ili trostrukog povećanja problema sa bolovima.

–Spavanje i bolovi dva su najveća zdravstvena problema današnjeg društva -ističe šefica istraživanja Esther Efolily i dodaje kako je poznato da bol ometa san, a novo istraživanje je dokazalo da je efekat sna na bol često veći nego bolova na san.

san2

Uzorak istraživanja bio je 60 000 odraslih osoba iz deset zemalja, a tim istraživanjima  naučnici su nastojali da utvrde kakav je san ispitanika bio na početku istraživanja i kakvi su bili dugoročni uticaji promjene kvaliteta sna na bol, imunitet i fizičko zdravlje. Ispitanici su praćeni  najmanje četiri i po godine.

Krajnji rezultat potvrdio je da pogoršanje kvaliteta i trajanja sna rezultira poremećenim odgovorom tijela na bakterije i viruse, bilo je više upala, nivo hormona kortizola bio je viši, kao i nivoi drugih biomarkera povezanih sa bolom, umorom i lošijim zdravljem.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti