Facebook vas prati čak i kada niste na njemu

Piše: Redakcija

Nije posebna tajna da IT divovi poput Facebooka prikupljaju gomilu podataka o svojim korisnicima. Ono što je manje poznato jest kako Facebook prati svoje korisnike čak i kada se ne služe njihovim servisom…

Kakve koristi imaju od toga?

Srž cijele priče o praćenju korisnika i prikupljanju što više podataka o njima jest posluživanje krojenih reklama. Oglašivači plaćaju Facebooku kako bi im ovi dali podatke o korisnicima i kako bi prikazane reklame bile što preciznije za interese korisnika. Ako se točno ciljaju određene skupine potrošača, o njima vrijedi znati što više za optimalan učinak.

Što tačno znaju o nama?

Ovisi, no u pravilu znaju mnogo više no što bismo pomislili. Znaju čak i stvari koje nikad nismo otvoreno naveli na Facebooku. Ova društvena mreža prati koje su vam reklame izazvale interes, vašu adresu, obrazovanje, prihode, cijenu i lokaciju mjesta gdje živite, i sve to se još ispreplete s podacima vaših prijatelja na mreži. Ono što se dobije je nevjerojatan resurs kao stvoren za ciljano oglašavanje.

Da stvar bude gora, brisanje korisničkog računa neće izbrisati te prikupljene podatke…

Facebook prati i one bez računa

Prema istraživanju Belgijske komisije za zaštitu privatnosti, Facebook prati internetska odredišta i kod onih koji nikad nisu otvorili račun na toj društvenoj mreži. Ovo je moguće zahvaljujući tzv. internetskim kolačićima i društvenomrežnim dodacima na različitim web odredištima.

Izvor: tportal.hr

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti