Domaći ajvar – sami napravite najukusniju zimnicu

Piše: Redakcija

Ovu nedjelju iskoristite za pripremu domaćeg ajvara u kojem će uživati svi ukućani. Donosimo vam i recept kako da to učinite bez mnogo muke. Uživajte!

Sastojci:

12 kg rog paprika
6 kg patlidžana
cca 1 l ulja
1 glavica bijelog luka
so
ljuti feferoni ili chilli papričice (po želji)

Priprema:

#1 Prvi korak je ispeći paprike i patlidžane (preporučljivo napraviti dan prije spravljanja ajvara), što je dugotrajan proces, stoga imajte strpljenja. Nakon pečenja, potrebno je koru paprika i patlidžana oguliti što nije problem jer će se nakon pečenja ista kora početi se sama odvajati od povrća.

#2 Nakon pečenja i guljenja, stiže mljevenje povrća zajedno s bijelim lukom u mašini za mljevenje. Nakon što ste to završili, potrebno je smjesu dodavati u lonac sa uljem i zajednički peći, dok smjesa sve ne upije. Ovoj smjesi možete po želji dodati i ljute feferone ili chilli papričice.

#3 Nakon 4-5 sati ajvar je gotov i možete ga prestati peći. Nakon toga ga izlijete u već pripremljene zagrijane staklenke i nakon toga iste staklenke je potrebno staviti u zagrijanu pećnicu na pola sata kako bi se stvorila korica. Sljedeći dan na vrh svake staklenke potrebno je uliti malo ulja.

Ajvar-2

Pročitajte još