Sočne tortice s bobičastim voćem

Piše: Redakcija

Bobičasto voće većina nas s nestrpljenjem očekuje tokom cijele godine, a sada je pravo vrijeme da iskoristimo sve njegove blagodati. Bobičasto voće uvijek je dobar izbor u prehrani, bilo da ga jedemo svježe ubrano ili u poslasticama koje pripremamo s njim. Predlažemo vam neke od najukusnijih slastica

TORTICA S VIŠNJAMA I BOROVNICAMA 

Round Lemon Tart with fresh and cooked blueberries, decorated by lemon zest over gray wooden surface. Top view

Sastojci  za 8 osoba:

Tijesto:

  • 350 g bijelog brašna
  • 175 g putera
  • 50 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1/2 dl hladne vode

Fil:

  • 750 g višanja
  • 300 g borovnica
  • 4 + 2 kašike smeđeg šećera
  • 1 kašika likera od višnje ili nekog drugog voća
  • 5 kašičica griza (dobra zamjena je i mljeveni keks)
  • bjelanjce

Serviranje:

  • 3 dl slatkog vrhnja (šlaga)
  • 1 kašika voćnog likera

 

Priprema:

  1. U prosijano brašno dodajte so i šećer. Puter isijecite na kockice i umiješajte u brašno. Vodu dolijevajte pomalo, samo toliko da povežete tijesto, koje ćete zamotati u prozirnu foliju i ostavite u frižider na pola sata.
  2. Višnje operite i očistite. Dodajte 4 kašike šećera i kašiku voćnog likera, promiješajte i ostavite dok se tijesto odmara u frižideru.
  3. Na papiru za pečenje koji prethodno trebate posuti s malo brašna, razvaljajte tijesto u krug (otprilike 32 cm). Pospite grizom, ali ostavite krajeve tijesta (6 cm) prazne. Višnje ravnomjerno rasporedite po grizu. Krajeve tijesta premažite s umućenim bjelanjcem, pa prebacite preko višanja. Lagano pritisnite tijesto i premažite ga s ostatkom bjelanjca. Pospite s dvije kašike šećera.
  4. Rernu zagrijte na 200 stepeni i pecite 25-30 min.

Posluživanje

Slatko vrhnje miješajte, malo prije nego postane skroz čvrsto, dodajte liker, izmiješajte do kraja, te prelijte po višnjama. Preko dodajte oprane borovnice.

 

TORTICA S MALINAMA

 

Plate of raspberry tart and fork on old wooden table, selective focus.

Sastojci za tijesto (za 14 komada):

  • 300 g brašna
  • 100 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 200 g putera

Ostatak sastojaka:

  • 50 g listića badema
  • 2 limuna
  • 3 jajeta
  • 150 g šećera
  • 150 g putera
  • 150 g malina
  • šećer u prahu

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno, šećer i so na radnoj površini, pa prebacite u posudu za miješenje. Dodajte jaje i 2-3 kašike vode.
  2. Rashlađen puter isijecite na kockice i sve dobro umiješajte. Napravite loptu, umotajte je u celofan i stavite u frižider da se hladi pola sata.
  3. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Tijesto razvucite oklagijom prema kalupu za tortu prečnika 24 cm. Isijecite ivice i izbockajte ga viljuškom. Prekrijte tijesto papirom za pečenje i pospite zrnima graha. Pecite ga desetak minuta u rerni, zatim ga izvadite pa uklonite grah i papir.
  4. Jaja umutite pjenasto sa šećerom pa dodajte sok i koru limuna, te rastopljen puter. Sve umutite, sipajte preko tijesta u kalup, pospite bademom i pecite 25-30 minuta (pokrijte ako je potrebno). Sačekajte da se ohladi, pa odozgo poredajte svježe maline i pospite ih šećerom u prahu.

SAVJET PLUS: Ljubitelji čokolade mogu na pečeno tijesto dodati tamnu čokoladu istopljenu u slatkom vrhnju, sačekajte potom da se stvrdne, zatim preko poredajte maline i ukrasite po želji.

 

TORTICA S BRUSNICAMA

cranberry tart with jam, powdered sugar and mint close-up. Vertical top view

Sastojci za tijesto:

  • 300 g brašna
  • 150 g omekšalog putera
  • 1 jaje
  • 100 g šećera

Fil:

  • 4 jaja
  • 400 g krem sira
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 puding od vanilije – prah
  • 170 g šećera
  • 400-500 g brusnica

Priprema:

  1. Pomiješajte sve sastojke da biste dobili meko tijesto. Utisnite ga u kalup za pečenje, koji ste prethodno namazali puterom. Stavite da se peče u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni, 20 minuta.
  2. Jaja i šećer pjenasto izmiješajte mikserom. Dodajte krem sir i vrhnje, te na kraju puding i dobro izmiješajte.
  3. Brusnice operite i stavite ih na polupečeno tijesto, pa nalijte nadjev po njima. Sve zajedno pecite još približno 35 minuta. Kada bude pečeno, ukrasite ga brusnicama, a zatim šećerom u prahu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti