Victoria Azarenka: Borba za sina

Piše: Redakcija

Bjeloruska teniserka Victoria Azarenka, nekadašnji broj jedan u svijetu ženskog tenisa, suočava se s pravom životnom dramom. Nakon 13 mjeseci pauze zbog povrede, a zatim i trudničkog odsustva Victoria se učešćem na ovogodišnjem Wimbledonu bijelom sportu vratila samo privremeno. Naime, zbog borbe za starateljstvo nad osmomjesečnim sinom Leom, kojeg je dobila sa, sada već bivšim partnerom Billyjem McKeagueom, Azarenki je zabranjeno da s djetetom putuje izvan Californije, zbog čega je morala odustati i od U.S. Opena. No, koliko god da joj je teško, Azarenka je bez imalo razmišljanja sina i njegove potrebe stavila na prvo mjesto.

– Nedugo nakon Wimbledona Leov otac i ja samo se razišli i sad smo u fazi rješavanja nekih pravnih problema. Jedini način da učestvujem na ovogodišnjem U.S. Openu jeste da ostavim sina u Californiji, što svakako neću učiniti – napisala je teniserka na Twitter nalogu.

Sportski stručnjaci su ovakvu odluku okarakterizirali kao rizičnu kada je riječ o karijeri 27-godišnje Victorije. Međutim, slavna teniserka i nema mnogo izbora s obzirom na činjenicu da bi joj u slučaju kršenja sudske zabrane prijetila novčana, kao i zatvorska kazna, a mogla bi i automatski izgubiti starateljstvo nad Leom.

– Balansiranje između brige o djetetu i karijere ni za jednog roditelja nije lako, ali sam spremna da se s tim izazovom suočim. Sigurna sam da sam dovoljno jaka da sve postignem i da ovo ne mora biti izbor jednog nauštrb drugog – rekla je teniserka i izrazila nadu da borba za starateljstvo neće dugo trajati.

Podsjećamo, Victoriji je sud u Bjelorusiji već dodijelio puno starateljstvo nad sinom, dok bi proces pred sudom u Californiji mogao da potraje do oktobra ove godine.

 Životna drama

Zanimljivo je da se uz ime Victorije Azarenko do jula ove godine vezao epitet „sretne žene”, između ostalog i zbog podrške koju joj je otac njenog djeteta Billy McKeague pružao.

– Nikada ne znate kako će neko ko ima samo 27 godina reagirati kada čuje vijest da će postati otac. Ali, Billy obožava našeg sina i pomaže mi u brizi o njemu. Uz sve to, on razumije i moju potrebu da nastavim s tenisom, tako da je spreman da žrtvuje svoju karijeru i vrijeme, tačnije narednih pet-šest godina, kako bi mi pružio mogućnost da se vratim ne teren – izjavila je teniserka za časopis „Times”.

azarenka5

A upravo tako je u početku i bilo. Naime, kako bi učestvovala na Wimbledonu, Victoria je u Englesku došla sa sinom i tadašnjim momkom Billyjem.

– Imamo dadilju, ali ona nije ovdje, tako da mi moj momak pomaže oko sina. Njih dvojica uživaju u mojim treninzima i mečevima – rekla je ona novinarima.

Prije objavljivanja vijesti o drugom stanju Azarenkina trudnoća je bila tajna, njeni fanovi nisu bili upoznati ni s činjenicom da je ona uopće u vezi. Javnost je tek kasnije saznala da su se Victoria i Billy upoznali u januaru prošle godine na Hawaima, da bi ubrzo nakon toga počeli i ljubavnu vezu.

– Victoria Azarenka je šokirala fanove, ali i cijelu javnost, kada je objavila vijest da očekuje svoje prvo dijete. Naime, većina ljubitelja tenisa nije znala ni da je u vezi – pisali su mediji u to vrijeme, nakon čega je krenuo proces istraživanja – ko je misteriozni momak s kojim se viđa.

Međutim, o Billyju se i danas, kada par više nije u sretnoj vezi, može jako malo saznati, zna se tek da ima 27 godina te da je porijeklom iz Amerike.

– Ime mog sina je Leo Alexander. S obzirom na to da sam ja iz Bjelorusije, a moj momak iz Amerike, dali smo mu dva imena, kako bi imao vezu s obje strane svog naslijeđa – objasnila je Victoria.

Uz ovo se o bivšem momku slavne teniserke zna i da je na koledžu i tokom srednje škole profesionalno igrao hokej, dok danas radi kao trener golfa. A zbog toga što se procjenjuje da je Victoria tokom karijere zaradila blizu 30 miliona dolara, javnost je nastojala saznati i informaciju o tome koliko je Billyjevo bogatstvo. Međutim, osim činjenice da njegov otac Chase posjeduje kompaniju za investiranje „Chase And Company”, nije se uspjelo mnogo otkriti. Upravo zbog toga Victorijinog bivšeg često definiraju kao misterioznog, a zasad je takav i razlog njihovog prekida.

 Sportski uspon

Victoria Azarenka rođena je 31. jula 1989. godine. Tenis je počela trenirati sa sedam godina. Na tu odluku najviše je utjecala njena majka Alla, koja je željela da je skloni od nevolja te joj je kupila prvi reket. Victoria je ubrzo zavoljela ovaj sport, a sa samo 15 godina se preselila u Ameriku kod porodičnog prijatelja Nikolaia Khabibulina, kako bi trenirala s profesionalnim trenerima.

– Bio sam opčinjen njenom energijom i željom da uspije u ovom sportu. Upravo zbog toga sam odlučio da je pozovem da živi sa mnom i mojoj suprugom, kako bi imala priliku da trenira s najboljima trenerima- rekao je Nikolaia, inače profesionalni fudbalski golman, u jednom od intervjua.

Victoria je vrlo brzo pokazala da je njegova odluka i uopće susretljivost itekako opravdana te je 2005. godine osvojila Australian i U.S. Open u konkurenciji za juniore, čime je postala prva žena iz Bjelorusije koja je ostvarila ovakav uspjeh. Nakon toga njeni uspjesi su se samo nizali, a vrhunac karijere je dostigla 2012. godine, kada se našla na vrhu ATP liste, na kojoj trenutno zauzima 204. mjesto. Trenutnu poziciju svakako objašnjavaju sadašnja, ali i dešavanja u 2014. godini u kojoj je Victoria pretrpjela niz fizičkih povreda i psihičku krizu.

– Ne želim da zvučim kao luđakinja, ali da, bila sam u depresiji. To stanje je teško zato što si ubijeđen da si dobro, a nisi. Međutim, kada sam sebi priznaš da nešto nije OK, već si napravio prvi korak ka ozdravljenju – rekla je ona tada i objasnila da je, osim povreda, na njeno stanje utjecao i raskid s tadašnjim dečkom, muzičarem Redfoom.

Ono što je zanimljivo jeste da se Victoria iz krize izvukla zahvaljujući slikanju.

– Bila sam toliko uznemirena i nisam znala šta ću od sebe. U jednom momentu sam uzela boje i počela da šaram po majici i pantalonama. Sljedećeg dana sam morala na sastanak s ljudima iz kompanije “Nike”, te sam obukla tu majicu. Njihova reakcija je bila: „O moj Bože, to je super majica” – prisjetila se Victoria.
No, da li će slikanje biti njen izbor i sada, kada se nalazi usred još jedne od životnih borbi, ostaje da se vidi.

azarenka1

Pročitajte još