Amina Perenda, Berina Šljivo i Hena Hamidović: Neustrašive heroine

Piše: Redakcija

U ubrzanoj svakodnevnici, u kojoj obično razmišljamo o tome kako zaraditi novac, kupiti novi smartphone, posjetiti novu turističku destinaciju…, postoje i naši sugrađani kojima je san da ozdrave. Žive život poput pravih heroja. Ništa od onoga što im donosi novi dan oni ne uzimaju zdravo za gotovo, naprotiv. U saradnji s Udruženjem „Srce za djecu koja boluju od raka“ koje djeci pruža pomoć i podršku za vrijeme liječenja i nakon liječenja kroz program psihosocijalne pomoći i podrške, posjetili smo Roditeljsku kuću u Sarajevu. Očekivali smo da ćemo vidjeti potištenu djecu, ali, vidjeli smo prave male vitezove, koji se s najtežim bolestima neustrašivo bore. Svi stanovnici spomenute ustanove, koja umnogome njihov život čini ljepšim, posebni su na svoj način. Upoznali smo tri heroine: Aminu Perendu, Berinu Šljivo i Henu Hamidović, koje su nas pustile u svoj mali svijet skrivenih tajni, želja i snova.

Amina Perenda: Sanjam da ozdravim 

rak4

Amina Perenda iz Zenice boluje od osteosarcoma. Četiri mjeseca liječenja ova hrabra djevojka podnosi prilično dobro.

– Do sada sam živjela onako kako sam željela. Ne bih u svom životu ništa promijenila. Kada sam saznala za bolest, bilo je jako teško, ali uz podršku porodice i prijatelja, uspjela sam sve prebroditi. Često mi dolaze u posjetu. Nakon dijagnoze, promijenila sam pogled na život – kaže Amina.

Završila je Srednju zubotehničku školu, no najviše interesiranja Amina pokazuje prema umjetnosti. Tokom posjete imali smo priliku vidjeti i njene slike.

– Velika želja mi je da se bavim slikarstvom. Oduvijek sam voljela slikati i uvijek sam pratila rad velikih umjetnika. Polako počinjem eksperimentirati, slikam, to me najviše opušta, ispunjava mi slobodno vrijeme i mnogo pomaže nakon terapija. Pustim sebi muziku i slikam – kaže Amina, te dodaje kako je u Roditeljskoj kući pronašla nove prijatelje.

– Nakon terapije boravim ovdje. Lakše je kada sam tu, jer su mi i roditelji blizu, a kada su roditelji blizu, sve je lakše. Imam njihovu podršku i to mi mnogo pomaže – kaže Amina, te dodaje:

– Moj najveći san je da ozdravim, da sve bude kao što je bilo nekada, a onda da se ostvarim i kao umjetnik – kaže Amina.

Berina Šljivo: Voljela bih postati UČITELJICA

rak6

Onih s najtežim oboljenjima obično se sjećamo na posebne datume, nama nije trebao poseban datum, izabrali smo sasvim običan dan i odlučili provesti vrijeme s mališanima od kojih možemo učiti šta je skromnost i šta su važne životne lekcije. Jedna od njih je sigurno i desetogodišnja Berina Šljivo iz Kaknja. Prije osam mjeseci joj je dijagnosticiran non hodgkin lymphoma, pa je u borbi za ozdravljenje Sarajevo postalo njena druga adresa.

– U Roditeljskoj kući mi je lijepo. Igram se, imam novo društvo. Upoznajem nove prijatelje. Ovdje imam najbolje prijateljice, Azru i Saru. Volim crtati i često crtam – otkriva nam Berina.
Ova desetogodišnjakinja s nestrpljenjem očekuje povratak u školske klupe, nakon što završi s terapijama, krenut će u peti razred osnovne škole.
I dok se mnogi vršnjaci razmeću velikim željama, Berina nam skromno govori o svojoj svakodnevici i željama. I u danima kada vodi veliku bitku za svoje zdravlje, ona mašta o tome da jednog dana pomaže drugima.

– Sada se dobro osjećam. U početku sam imala mnogo poteškoća, ali više nemam. Bolje mi je. Teško mi je palo saznanje o bolesti. Moj najveći san je da postanem učiteljica, da učim i pomažem djeci – kaže Berina.

Hena Hamidović: Snaga jedne djevojčice

rak5

Sedmogodišnjoj Heni Hamidović u decembru prošle godine otkrivena je akutna leukemija. Trenutno je na terapiji održavanja. Obradovala se našoj posjeti, znala je, kaže, da ćemo je tog dana slikati. Simpatična Hena, nevjerovatnog smisla za humor, pozirala je bolje od bilo kojeg modela ili holivudske zvijezde.

– Odlično se osjećam. Ništa iz svog života prije ove bolest ne bih promijenila. Kod kuće imam mačku i s njom se najviše igram – kaže Hena.

Optimizam i iskrene želje su ono što je pokreće.

– Moj otac je moj uzor, on me fascinira, trenira me. Ponekad idemo na teren i igramo tenis i super se zabavimo. Voljela bih postati teniserka – otkriva Hena.
Posjeta je završena, naše heroine se vraćaju svojoj svakodnevici, a mi sa spoznajom koliko je nepotrebno vrijeme gubiti na trivijalne stvari, tako karakteristične za gotovo svaki ljudski um.
Zdravlje, optimizam, hrabrost su ono što trebamo čuvati i njegovati svakog dana svog života.

Foto: Admir Kuburović

 

Pročitajte još