Elvis Presley: On je oličenje američke kulture, svi drugi su samo pjevači

Piše: Redakcija

 

Elvis je postao muzički fenomen koji je pokrenuo rock’n’roll revoluciju sa svojim impresivnim glasom i harizmatičnim scenskim nastupom. Za milione obožavatelja kralj je i dalje živ, a prije nekoliko dana obilježeno je 40 godina od njegove smrti. Još za života, Elvis je ušao u legendu kao čovjek neopisive ljepote i golemog muzičkog talenta, kao siromah koji je uspio, kao bijelac koji je pjevao kao crnac. Po zaradi od prodanih ploča Elvis i mrtav zarađuje više nego što mnoge današnje zvijezde mogu i sanjati. Osim muzike i glume, njegov privatni život i pojava donijeli su mu status najzanimljivije i najmističnije ličnosti 20. vijeka. Za života je postao simbol Amerike, što je ostao i nakon smrti, a brojna nagađanja u vezi s njegovom nevjerovatnom karijerom i stalnim interesom za njegov privatni život pokrenuli su ogromnu turističku i zabavnu industriju zvanu – fenomen Elvis Presley.

MAMIN DEČKO

Elvis Aron Presley rođen je 8. januara 1935. u mjestu Toopelo, na jugu Mississipija u siromašnoj porodici. Ekonomski gledano, rodio se u pogrešno vrijeme i na pogrešnom mjestu. Kasnije je mnogo i sam o tome govorio.

– Mogao bih da kažem da smo živjeli s pogrešne strane pruge. Ali, u to vrijeme u Toopelu i nije bilo prave strane. Niko nije imao bogat obrok. Nikada nismo gladovali, ali smo često bili na ivici – pričao je legendarni muzičar, čiji su roditelji Vernon i Gladys Presley svoj skromni dom opremili za dva dječaka, ali je Elvisov brat blizanac, koji je na svijet došao 35 minuta prije njega, umro prilikom porođaja. Odrastajući kao jedinac, imao je blizak odnos s roditeljima, ali je naročitu privrženost gajio prema majci. Za deseti rođendan je dobio svoju prvu gitaru, a od rođaka je naučio i prve akorde na njoj.

– Gledao sam ljude kako to rade pa sam polako učio da sviram, ali nisam mogao da pjevam u javnosti, bio sam stidljiv – priznao je Elvis, koji se s porodicom 1948. preselio u Memphis, gdje je upisao srednju školu. I dalje je bio veoma povučen i sramežljiv pa su se drugari često šalili s njim, nazivajući ga maminim dečkom. Taj neprimjetni crnokosi dječačić samo je jednom skrenuo pažnju na sebe i to kada mu je profesorica muzičkog dala nisku ocjenu uz obrazloženje da ne zna da pjeva. Iznervirani Elvis sljedećeg dana došao je s gitarom na čas i otpjevao tadašnji veliki hit „Keep them cold icy fingers off me“. Profesorica je morala da prizna kako je pogriješila, te je ocjena popravljena.

prisli3

Maturirao je 1953. godine, nakon čega se zaposlio kao vozač kamiona, a usput je upisao i večernju školu za električara. Ipak, nije odustao od muzičke karijere, koja mu tih godina nije bila naklonjena jer ga je nekoliko grupa iz Memphisa odbilo, a i prijatelji su ga kritizirali da je bolje da vozi kamion, jer ne zna da pjeva. Ne obazirući se na to, Elvis je krajem 1953., kod prijatelja u studiju snimio pjesmu posvećenu majci, koja je dugo bila privatno vlasništvo, a koja se danas tretira kao veoma vrijedan unikat. Na snimanju je privukao pažnju vlasnika diskografske kuće „Sun records“, Sama Phillipsa, koji je odmah shvatio da mladi Elvis ima sopstveni stil. Pozvao ga je da snimi prvi album. Prije nego je napunio dvadeset jednu godinu, stekao je prvi milion dolara i priveo prvih sto djevojaka.

– Bio je nevjerovatno lijep. Svjesno i odlučno srušio je seksualne tabue pedesetih godina. Privlačnim su ga smatrale kako žene, tako i muškarci – rekla je profesorica Erika Doss, autorica knjige „Elvis kultura: obožavatelji, vjera i imidž“.

PRIJETNJA ZA TINEJDŽERKE

Godine 1956., objavio je svoj debi album Elvis Presley, koji je prodat u više miliona primjeraka i svima je bilo jasno da je zvijezda rođena.

– Ne znam ništa o muzici, a ne biste ni vi morali da znate da ste na mom mjestu – izjavljivao je Elvis u tom periodu.

Novine su tada pisale da su nakon koncerta u Wisconsinu lokalni dušebrižnici poslali pismo FBI-u u kojem se navodi da je Elvis velika opasnost po Ameriku, jer svojim ponašanjem na sceni izaziva seksualnu strast kod djevojaka. Kolumnistkinja Hedda Hopper je ovog bivšeg vozača kamiona opisala kao tugaljivu prijetnju za tinejdžerke, a propovjednici u crkvama širom Amerike na njega su bacali kletve koje su ranije bile rezervirane za samog đavola. Uprkos tome, Elvis je i dalje koristio svoj glas, gitaru, a najviše svoje kukove da obožavateljke dovodi do ludila. Doktori su njihovo kolektivno ponašanje opisali kao erotomaniju, koja ih je dovodila do pomamne javne masturbacije – kaže Andrea Lav u knjizi „Ljubavni život bogatih i slavnih“.

– Ako je tačno to što kažu za moje pjevanje, ja bih bio neka vrsta seksualnog manijaka i s pravom zatvoren u nekoj instituciji – izjavio je kralj koga su kolege iz poštovanja tako nazvale.

MEGALOMANSKE OSOBINE

Teret slave s vremenom je postao toliki da je Presley u potpunosti morao da promijeni način života. Nije smio da se pojavi sam na ulici, spavao je danju, a tek uvečer bi izlazio napolje, ali ni tada nije bio pošteđen obožavatelja koji su ga pratili u stopu. Iste godine kupio je ogromnu palaču na obodu Memphisa u državi Tennessee, koju je nazvao Graceland. Američki historičari koji su proučavali njegov život zaključili su da je on zbog siromašnog djetinjstva pokazivao megalomanske osobine. On nikada nije kupio jedan automobil, nego bi uvijek kupovao desetak odjednom. Ali nikada nije zaboravio šta znači živjeti u bijedi i zato se uvijek trudio da pomaže drugima. Prijateljima je kupovao preskupe poklone, a pamti se kako je jedne prilike siromašnoj starici koja je ostala bez doma kupio kuću. Davao je donacije humanitarnim ustanovama i crkvi. Bio je vrlo religiozan.

Presleyeva karijera bila je prekinuta 1958., kada je regrutovan za odsluženje vojnog roka u Njemačku na dvije godine. Tamo je upoznao mladu djevojku Priscillu, koja mu je postala žena, a kasnije i seksi filmska zvijezda. Priscilla je tada imala samo četrnaest godina. Bila je kćerka oficira u Elvisovoj jedinici, koji je natjerao svog budućeg tasta da Priscillu pošalje u Memphis. Čim je završila formalno obrazovanje, otišla je u školu za djevojke, ali se sve vrijeme pripremala za svoje mjesto uz pjevača. Vjenčali su se kada je napunila dvadeset jednu godinu. Priscilla je zatrudnjela tokom samog medenog mjeseca, i tačno devet mjeseci kasnije rodila se Lisa Marie.

(Original Caption) 5/1/1967-Las Vegas, NV: Elvis Presley gives his new bride, Priscilla Ann Beaulieu, a kiss following their wedding. The bride wears a large diamond on her finger.

Dok je bio u vojsci, Elvisu je umrla majka i on od tog trenutka više nikada nije bio isti. Počeo je da uzima pilule za spavanje, na koje se brzo navikao. Nakon povratka iz vojske, 1960., njegov menadžer je potpisao ugovor u Hollywoodu po kojem je Elvis bio dužan da svake godine snimi po tri filma. Prestao je da nastupa i u potpunosti se posvetio filmovima, koji su iz godine u godinu bili sve lošiji.

– To su filmovi u kojima južnjak prebije nekog momka pa mu onda pjeva. Ali i oni donose veliki profit – priznao je Elvis.

Tako je krenula i njegova uspješna filmska karijera tokom koje je snimio više od trideset filmova, uglavnom mjuzikla. Njegova publika je ta ostvarenja okarakterizirala kao staromodna, a tek 1968., kratkim bljeskom odgovorio je na izazov nove ere, nastupom u specijalnom TV show programu, gdje se predstavio u najboljem izdanju, baš onako kako treba da zvuči i izgleda neko ko je s pravom ponio laskavu titulu kralja. Elvis je nosio crno kožno odijelo i pjevao stare hitove na nov način. Reakcije gledatelja bile su nevjerovatne. Već sutradan televiziji NBC, koja je prenosila show, dospjelo je više od šezdeset hiljada pisama obožavatelja. Tada se Presley vratio živim nastupima i prestao da snima filmove. Godine 1971., postao je prvi rock’n’roll izvođač koji je dobio prestižnu nagradu Gramy za životno djelo, ali njegov blistavi povratak trajao je kratko.

BAHATOST I NESLAVAN KRAJ

Privatni problemi počeli su da izlaze na površinu, zavisnost od lijekova, nezadovoljstvo i bračni problemi, rezultirali su lošim koncertima. Kap koja je prelila čašu bio je definitivan razlaz sa suprugom Priscillom, koja je njihovu kćerku odvela sa sobom. Kraj braka ne iznenađuje, budući da je Priscillu ne samo zapostavljao, već je pored nje imao mnogo ljubavnica. Priscilla je znala šta se događa, zbog čega ju je život u kući u Gracelandu sve više gušio. Razvod je ozvaničen 1972. godine, ona je konačno bila slobodna, a kao utjehu dobila je dva miliona dolara.

– Zabava je moj život, mislio sam da ona to razumije kada se udala za mene. Volim da učinim ljude sretnim, a moj život je nesretan i uništen – rekao je tada Presley.

Ovaj prelomni trenutak u njegovom životu označio je početak definitivnog prepuštanja sudbini i drogama. Bio je svjestan da se lagano ubija uzimanjem sitnih pilula, ali protiv toga nije mogao da se bori. Život mu se činio preteškim. Imao je milione obožavatelja, ali se osjećao usamljenim. Kralj je bez prestanka uzimao sedative, antidepresive i tablete za spavanje. Ponekad bi toliko konzumirao sedative da je jedva disao. Uzimao je „kvejlud“ koji je u Hollywoodu poznat kao ljubavna droga i pomoćnicima je naređivao da mu pronađu doktora koji je bio voljan da mu propiše te tablete. Kada jedne prilike nisu uspjeli u tome, prema izjavama njegovih asistenata, Elvis je skočio na sto, izvukao pištolj i rekao: „Ako ja to hoću, kupit ću cijelu prokletu apoteku! Dobit ću šta hoću. A vama je bolje da shvatite da ćete biti ili na mojoj strani ili ćete biti protiv mene!“.

Koncerti su mu postali prave katastrofe, ponekad je riječi pjesama morao da čita na tabli koju su pridržavali pomoćnici, te je često pričao nepovezano. Fotografija u novinama i na plakatima bila je svjetlosnim godinama daleko od one koju je svakog jutra vidio u svom ogledalu. Niko nije htio, ali ni morao da mu kaže da to nije bila fotografija kralja.

prisli1

Posljednji javni nastup imao je 26. juna 1977. godine u Indianopolisu, a 16. augusta iste godine je pronađen mrtav na podu svog kupatila u Gacelandu. Imao je 42 godine. Presleyjeva posljednja djevojka izjavila je kako je neposredno pred njegovu smrt pokušala da ga spriječi da uzme drogu. Odbio je uz riječi:„Treba mi“. Analizom krvi u njegovom tijelu pronađeno je deset vrsta droga.

Elvis je definitivno fenomen koji traje, jer njegovoj popularnosti nije mogla da naudi ni smrt. On je i danas veoma popularan i milioni obožavatelja posjećuju njegovu kuću svake godine. Njegova muzika utjecala je na mnoge nove, mlade izvođače. Mnogi su o njemu govorili lijepo, a neke rečenice poput one Franka Sinatre još se prepričavaju: „Ja sam samo pjevač, Elvis je oličenje cijele američke kulture“.

prisli5

Pročitajte još