Kultne torbe žena koje su ih proslavile

Piše: Redakcija

Ne postoji žena kojoj nije san imati pun ormar torbi. Imati torbu sa svojim potpisom, san je svake poznate dame, iako to mnoge ne bi priznale. Ovo su kultne torbe koje su posvećene ženama koje su ih proslavile.

Jane  Birkin – Hermes
1981. godine je kreativni direktor Hermesa Jean-Louis Dumas nakon leta avionom osmislio preklopom i “sigurnosnim” remenom najpoželjniju torbu ikada. Tvorac baš takvog oblika torbe je Jane Birkin pored koje je sjedio u avionu i iz čije su slamnate torbe ispadale stvari nakon što ju je stavila u pretinac iznad sjedišta. Tako je glumica koja je neopterećena trendovima postala dio globalne pomame ultra bogatih žena koje su spremne na modni dodatak čekati mjesecima i za nju izdvojiti 150.000 dolara.

 

jane birkin

Grace Kelly – Hermes
Ova tradicionalna francuska modna kuća poznata prije svega po modnim dodacima izrađenim od kože još je jedan model torbe posvetio poznatoj dami čiji je stil sinonim elegancije i ženstvenosti, Grace Kelly. Model torbe “Kelly” dimenzijama je decentniji od “birkinice”. Dizajnirana je 1935. godine.

grace kelly

Sophia Loren – Salvatore Ferragamo
Jennifer Aniston i Katie Holmes ljubiteljice su jednostavne torbe “Sofia” s kratkom ručkicom posvećenoj filmskoj divi Sophiji Loren. Njenom ljepotom i karakterom bio je opčinjen Salvatore Ferragamo, te joj posvetio torbicu čija se silueta, gotova kao i njena,s godinama nije mijenjala.

sofia loren

Alexa Chung – Mulberry
Veliki i mali “Alexa” model prozvan je Alexa Chung u čast. Činili su 30 posto ukupne prodaje modne kuće “Mulberry” koja je mudro iskoristila njenu popularnost 2010. godine i hipsterski trend, te u različitim bojama dizajnirala ženstvenije verzije torbica inspiriranih muškim aktovkama.

alexa chung

Brigitte Bardot – Lancel
Dok su ostale torbe izrađene od kože najrazličitijih vrsta kože, od nojeve do zmijske, Lancel je poštujući osviještenost Brigitte Bardot dizajnirao torbicu izrađenu od tvida i umjetne kože. Osim što se ovaj brend odlučio za materijale zbog poštovanja njene predanosti borbi za prava životinja, zbog mekoće teksture lakše oslikavaju obrise zvijezdinih oblina.

brigitte

 

Sarah Jessica Parker – Fendi
U seriji “Seks i grad” Sarah Jessica Parker glumila je Carrie Bradshaw, ovisnicu o cipelama i torbicama. Jednu torbicu skoro nikada nije ispuštala iz ruke, a to je model “Baguette” modne kuće Fendi koji je zahvaljujući tome učvrstio svoju poziciju na listi najpopularnijih torbi na svijetu.

 

jessica

Pročitajte još