Gianni Versace: Smrt koja i dalje intrigira

Piše: Redakcija

Prije dvadeset godina ubijen je Gianni Versace. Zvali su ga „kralj mode“. Tu titulu je nosio s punim pravom. Modu kakvu poznajemo stvorio je upravo on, sin krojačice koji je prvi razumio važnost slavnih osoba u prvim redovima modnih revija. Prije smrti njegovo carstvo je procijenjeno na milijardu dolara, od čega je većinu ostavio Allegri, kćerki sestre Donatelle koja danas upravlja porodičnim modnim biznisom

Ako je na svijetu nekada živio čovjek čiji se život mogao izjednačiti sa značenjem pojma „laž“, onda je to bio Andrew Phillip Cunanan (1969–1997). Sin Filipinca i Italijanke, zgodni, inteligentni i elekoventni neradnik, još je kao tinejžer bio poznat po sposobnosti da izmišlja i priča fantastične priče. Iako čovjek s potpune društvene margine, zahvaljujući prijatnom izgledu, šarmu i sposobnostima izmišljanja priča o svojoj porodici, nesuđeni historičar iz San Josea, nekako se uspio uvući u visoko društvo u Californiji, ali i širom Amerike, gdje je imao bogate ljubavnike, uglavnom starije muškarce koji su mu davali novac… Ipak, jedan mu je „kapitalni“ ulov neprekido uzmicao i nikako nije mogao s njim uspostaviti kontakt. Životni san Andrewa Cunanana bio je Gianni Versace, svjetski kralj mode i bogati homoseksualac, popularan i slavan na obje strane Atlantika.

gianni10

U jutro tog kobnog 15. jula 2007., Gianni je imao razloga za radost i osmijeh na licu. Njegova porodična modna kompanija „Versace“ vrijedila je cijelih milijardu dolara. Nekoliko dana prije, Gianni, njegova sestra Donatella i brat Santo u New Yorku su s bankarima potpisali ugovor stoljeća. Njihova porodična kompanija izlazila je na berzu.

– Ovo je vrlo zabavno i treba da bude zabavno, a sačekajmo jesen da vidimo kakva će tek zabava da bude – napisao je Gianni na marginama ugovora koji je trebao donijeti još jednu milijardu dolara članovima porodice Versace.

Radostan zbog svega lijepog što mu se u životu zbiva, Gianni odlazi na svoju omiljenu destinaciju, u Miamiju, gradu koji je kreator obožavao i koji je obožavao njega. Nije znao da je u Miami iz New Yorka stigao i Andrew Cunanan, koji je na četiri različita kraja Amerike ubio četiri čovjeka, između ostalih i čovjeka koji je čistio groblje u New Yorku, od kojeg je ukrao stari kombi kojim se zaputio prema jugu. Cunanan je u prvoj polovini jula bio najtraženiji čovjek u Americi i on je to znao, čak mu je to godilo. Znao je da nema šta izgubiti i želio je učiniti nešto veliko, nešto po čemu će biti upamćen. Iako ga je FBI jurio po cijeloj Americi, on je mirno prišao Gianniju Versaceu, koji se vraćao iz šetnje. Sreo ga je na stepeništu njegove luksuzne vile na glavnom šetalištu u Miamiju, ispalio u njega dva metka i mirno se udaljio kroz masu šokiranih prolaznika. Četiri dana kasnije, policija će pronaći tijelo Andrewa Cunanana u jednom čamcu, u obližnoj marini. Izvršio je samoubistvo.

U vrijeme ubistva, s Giannijem je bio njegov dugogodišnji životni partner i ljubavnik, nekadašnji model i modni kreator Antonio D’Amico. Pukom srećom, nije s čovjekom svog života tog jutra izašao u šetnju.

– Čuo sam pucanj. Moje srce je odjednom prestalo kucati. Istrčao sam napolje i onda vidio Giannija kako na stepenicama leži u krvi – otvorio je Antonio D’Amico dušu u aprilu ove godine, i prvi put nakon dvadeset godina progovorio o ubistvu slavnog kreatora i njegovog ljubavnika.

Nekoliko minuta nakon ubistva, dok je još šokiran stajao na krvavim stepenicama luksuzne vile, D’Amicu je prišao agent FBI i zamolio za kratak razgovor i eventualne podatke koji bi mogli pomoći istrazi. Dvije decenije kasnije, istraga o ubistvu Giannija Versacea još je otvorena i mnoga pitanja čekaju odgovor. Jesu li se ubica i njegova žrtva poznavali? Šta je bio istinski motiv za Cunanana? Da li je ubistvo bilo naručeno i da li je iza njega stajala mafija? Je li Versace bio ucijenjen? Ubistvo Giannija Versace i danas intrigira, poput ubistva Kennedyja ili smrti princeze Diane i smatra se jednim od događaja koji su obilježili 20. stoljeće.

gianni8

Privrženost majci

Villa Casa Casuarina, kuća nekada u vlasništvu slavnog kreatora ispred koje je i ubijen, danas vrijedi više od 50 miliona dolara. Versace nije štedio da pomalo oronulu vilu iz 1930., učini luksuznim mjestom za koji će znati cijeli Miami. Ipak, njegovo djetinjstvo nije bilo ni približno spektakularno kao život u doba kada je doživio svoj tragični kraj. Na svijet je došao 2. decembra 1946., u gradu Reggio di Calabria, na jugu Italije. Njegov otac bio je prodavač kućanskih aparata, dok je majka bila krojačica. U vrijeme kada je Gianni rođen, Drugi svjetski rat se tek završio, Italija je u ratu bila poražena  i siromašna i teško se živjelo, no njegova poduzetna majka odlučuje stvari uzeti u svoje ruke, te otvara krojački salon. Bio je to hrabar potez, koji će na kraju promijeniti svjetsku modu.

Mali Giovanni, kako je pravo ime slavnog dizajnera Giannija, svoje prve korake napravio je upravo u majčinom krojačkom salonu, te je u njemu proveo i prve godine života. Gledao je majku kako kroji i šije, išao s njom na putovanja širom Italije dok je tražila materijale za svoje kolekcije. Prve osobe iz vanjskog svijeta koje je imao priliku upoznati bile su „chic“ žene, koje su dolazile u radnju njegove majke.

– Jednostavno, dizajn je došao meni. Nisam morao ići bilo gdje – opisivao je jednom svoj rani doticaj s modom, priznavši da je od malih nogu želio postati modni dizajner.

Njegova majka bila je pobožna žena i svaki put prije nego što bi u iglu uvukla konac i počela šivati ili prije nego što bi uzela makaze, uzela bi krunicu i prekrstila se. Gianni je bio dobar sin i vrlo poslušan prema majci, te je oko 18. godine postao njena desna ruka, a  porodični posao se već bio razvio da je od male, kućne radionice za njih radilo 45 šivačica. Gianni je volio putovati i majka mu je pružala priliku, te je rado išao u razne dijelove Evrope, na razne sajmove te kupovao tekstil za majčine kreacije. Ipak, u jednom momentu odlučuje napustiti porodično gnijezdio i preseliti u Milano, gdje je studirao arhitekturu. No, građenje ga nije impresioniralo koliko milanska modna scena koja je tada bila mlada, nova i energična. Prvi komad odjeće dizajnirao je 1972., i to za lokalnog klijenta koji je želio prodavati u radnji njegove majke. Modna scena iz Milana tada je prvi put čula za ime Versace i brzo se zainteresirala za rad ove male porodične firme. Te godine je Gianni Versace zaradio prvi milion lira i kupio prvi kabriolet.

Ipak, ime Versace, kao sinonim za vrhunsku modu profilirat će se „tek“ 1978. godine, kada se Gianniju u Milanu pridružuju njegov mlađi brat Santo, svježe diplimirani ekonomist i sestra Donatella, te njen muž, koji je uključen u rad kompanije. Kolekcija muškog donjeg rublja predstavljena u septembru, bila je nonšalantna kreacija u pastelnim bojama, nešto novo, do tada rijetko viđeno. Gianni je volio na šaljiv način bježati od konvencija.

– Odgovornost dizajnera je da lomi pravila i barijere. Ja sam poput malog Marca Pola, hodam okolo i miješam kulture  – rekao je jednom.

Iako se vrlo brzo uklopio u Milano, u njegovu svakodnevicu, znao je ko je, šta je i odakle je došao. Njegov radni kraj na jugu Italije pun je starih toponima, građevina nekadašnjih civilizacija i njihovih motiva, koji se čak i danas mogu primijetiti.

– Kada ste rođeni na  mjestu kao što je Calabria, s cijelom tom ljepotom oko vas, s rimskim termama, s ostacima Grka, ne možete sebi pomoći, osim da na vas utječe klasična starina – pojasnio je.

Te folklorne motive iz svog rodnog kraja, „nemilosrdno“ je kombinirao sa svojom drugom opsesijom, pop-artom i utjecajima Andyja Warhola, čije je djelo jako volio. Prvi je koristio Warholova djela, kao što je kultna Marylin Monroe, pravio printove i od njih visoku modu. Volio je film i popularnu muziku, te i njih uzimao kao motive, često ih miješajući s baroknim stilom građevina iz starih gradova Italije. Kritika ga nije štedjela, nazivajući njegovu modu „vulgarnom“, no njega nije bilo pretjerano briga, radio je po svom i širio porodično modno carstvo. Govorio je da brand „Versace“ ne gradi za sebe, nego za djecu svog brata i sestre.

Važnost supermodela

– Vidjela sam ga najsretnijeg kada nije razmišljao o sljedećoj kolekciji i kada je bio s djecom. Za njih je gradio imperiju. To je za njega najviše značilo. Tada je bio svoj na svome – kaže Anna Wintour, dugogodišnja urednica magazina “Vogue”.

Za Giannija porodica je bila apsolutno sve i „Versace“ nikada nije prestao biti porodična kompanija, kojom se upravljalo po starim dobro poznatim pravilima, naslijeđenim iz renesanse.

– Ljudima iz svoje porodice možete vjerovati. Možete se svađati s njima u šest sati poslije podne i s njima lijepo večerati u osam – otkrio je jednom tajnu svog porodičnog biznisa.

Versace je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih napravio još jednu revoluciju, što niko od dizajnera tada nije radio, u prve redove svojih revija postavljao je slavne iz svijeta filma, muzike i politike. Tako su njegove modne revije posjećivali Michael Jackson, Madonna, Lady Di, Sting, Prince… Sposobni i domišljati Versace prvi je za revije koristio usluge najboljih i najkontroverznijih svjetskih modnih fotografa kao što je Helmut Newton. Pomalo uspavana modna konkurencija čudila se kako je Versace spojio „rock muziku i modu“, što je dotad bilo gotovo nezamislivo.

– Bio je prvi koji je shvatio važnost slavnih osoba u prvom redu i važnost supermodela. On je taj koji je modu lansirao na globalnu medijsku scenu. Znao je kako privući medijsku pažnju i u tome je briljirao. Svi su ga kasnije u tome slijedili –  kaže Wintour, njegova dugogodišnja prijateljica.

Sve do pojave Versacea, svijet muzike i svijet filma bili su odvojeni od svijeta visoke mode, pomalo zazirući jedan od drugog. Versace ih je uspio spojiti. U njegovoj kući su se mogli istovremeno sresti Mike Tyson, Woody Allen i Prince Charles. U ljeto 1996., za istim stolom i tokom iste večere, zajedno su sjedili Elton John, Tupac Shakur i Madonna.

– Gianni i ja samo bili poput braće… Bili smo vrlo slični. Imali smo isti ukus. On je mene učio o umjetnosti, ja njega o muzici. Bio je na mom nivou razmišljanja. Stalno smo pokušavali popraviti našu kreativnost. Nikada ne biste otišli od njega bez da ste stimulirani o nekom aspektu mode, umjetnosti i života. Nije bilo straha s njim. Nekada je imao pravo, nekada nije. Svaki umjetnik je takav – kaže Elton John.

U ljeto 1996., Elton nije ni slutio da će godinu kasnije u katedrali u Milanu, pred 2.000 ožalošćenih držati posljednji govor svom velikom prijatelju. Među prisutnima su bili i Lady Diana i Naomi Campbel, njegov omiljeni model. Dvadeset godina poslije i brand i kompanija „Versace“ žive kao najbolja modna priča svih vremena. Priča koja je krenula iz male radnje na jugu Italije, osvojila svijet u kojem svi znaju za ime Versace, pa i oni koji nikada nisu vidjeli modnu reviju.

gianni6

Hej, Ricky Martine

Da je priča o ubistvu i tragičnim kraju Giannija Versacea uvijek aktuelna, zna i Hollywood. Trenutno se snima još jedan film o posljednjim danima slavnog kreatora. Njegovog ljubavnika glumi niko drugi nego Ricky Martin, a Donatellu Versace Penelope Cruz. Film bi premijeru trebao imati početkom 2018. godine.

Neslaganje ljubavnika i sestre

Sluteći da mu se nešto može desiti, Gianni je pred kraj života sastavio oporuku. Najveći dio bogatstva od 800 miliona dolara ostavio je tada 11-godišnjoj sestrični Allegri. Svom ljubavniku ostavio je izdržavanje od 28.000 dolara mjesečno i pravo da neograničeno boravi u svim njegovim kućama. No, sestra Donatella nije se baš dobro slagala s njegovim bivšim momkom Antoniom D’Amicom.

– Moj odnos s Antoniom je isti kao i kad je Gianni bio živ. Poštujem ga kao momka mog brata, ali ga nikada nisam voljela kao osobu – rekla je u jednom od svojih intervjua Donatella.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti