Sophie Grégoire Trudeau: I mene djeca ponekad izluđuju, baš kao i vas vaša

Piše: Redakcija

Utjecajni svjetski političari su oduvijek privlačili pažnju kako zbog političkih odluka koje su donosili, tako i zbog privatnog života. Politički skandali, te ljubavne i finansijske prevare svakako su imale najviše odjeka u medijima, međutim, dugoročnu pažnju javnosti najčešće dobijaju oni političari koji žive u skladnom, na prvi pogled idiličnom braku. Onom braku u kojem „obična“ djevojka iz komšiluka postaje prva dama neke od najutjecajnijih država na svijetu, a samim tim i primjer na koji se treba ugledati kada su obrazovanje, izgled, podrška suprugu i humanitarni rad u pitanju.

Tako se, osim o njihovim muževima, sve više piše i čita o životu prvih dama, poput Michell Obame, britanske vojvotkinje Kate i niza drugih, koje htjele to ili ne, dobijaju status poznate osobe. U toj skupini, uprkos činjenici da odbija da je nazivaju jednom od celebrityja, nalazi se i supruga kanadskog premijera Justina Trudeaua, Sophie Grégoire Trudeau, koja osim atraktivnom pojavom, pažnju javnosti plijeni i svojim humanitarnim radom.

 Jedino dijete

Sophie je rođena 24. aprila 1975. godine u Montrealu, kao jedino dijete brokera Jeana Grégoirea i medicinske sestre Estelle Blais.

– Kao mala sam bila jako usamljena, jer nisam imala brata ili sestru, ali sam to rješavala tako što sam prilazila drugoj djeci i govorila: „Ćao. Moje ime je Sophie i voljela bih da se igram s tobom“. Druga djeca su najčešće pristajala na moj prijedlog, a ovom triku me je naučio otac – rekla je Sophie u jednom od intervjua i dodala da je otac najviše utjecao na njen odgoj i sve ono što je danas.

Stoga je odlučila da krene očevim stopama, te je nekoliko godina radila u oblasti prodaje i marketinga, sve dok nije donijela odluku da upiše fakultet za komunikacije.

– U djetinjstvu sam toliko idealizirala svoga oca da sam smatrala da ništa drugo osim da krenem njegovim stopama ne dolazi u obzir. Srećom, na vrijeme sam shvatila da to nije za mene i to što sam upisala fakultet za komunikacije je bila jedna od najboljih odluka u mom životu – rekla je ona.

Naime, Sophie je uspjela da izgradi zavidnu karijeru, a kanadskoj javnosti je poznata kao voditeljica TV emisija showbiz karaktera, ali i po svom angažmanu na radiju. Međutim, nakon što je njen suprug 2015. godine izabran za premijera Kanade, Sophie je, barem privremeno, prestala da se bavi novinarstvom, te je svoju energiju usmjerila na humanitarni rad, kroz koji pruža pomoć oboljelima od bulimije. Kroz šta prolaze, Sophie zna jako dobro budući da se sa samo 17 godina suočila sa simptomima poremećaja u ishrani.

– Stalno sam se pitala zašto ja i kako to da se sve to meni dešava, kada imam apsolutno sve u životu – rekla je ona u jednom od javnih govora o ovoj temi i dodala da je svoj poremećaj krila od roditelja sve do 20. godine, kada je konačno sakupila snage da prizna svojoj majci.

U govorima, kroz koje nastoji da kod mladih ljudi podigne svijest o bulimiji, ističe i to da su joj u prevazilaženju problema pomogli treninzi joge, čiji je danas zvanični instruktor.

– Moja omiljena poza u jogi je ona u kojoj sjedim. Možda će zvučati smiješno, ali nije nimalo lako samo mirno sjediti, biti opušten i fokusiran – objasnila je Sophie, koja svoje znanje u ovoj oblasti rado dijeli sa ženama iz komšiluka, održavajući besplatne časove.

No, tu se njena nadarenost ne završava. Sophie je i strastvena slikarica, dok je talent za muziku pokazala kad je komponirala pjesmu „Smile Back at Me“ povodom obilježavanja dana sjećanja na Martina Luthera Kinga u Ottawi 2016. godine.

sophie1

 Porodična žena

Sophie i Justin upoznali su se još kao djeca. Živjeli su u komšiliku, a u to vrijeme se Sophie družila i s njegovim danas pokojnim bratom Michaelom. Međutim, simpatije između njih pojavile su se tek godinama kasnije, tačnije u junu 2003. godine, kada su se i sreli na jednom humanitarnom balu.

– Između nas je u tom momentu bilo i fizičke i psihičke povezanosti. Te večeri smo flertovali, ali sutradan sam mu poslala e-mail, na koji mi nikada nije odgovorio – ispričala je Sophie medijima.

No, da se „osveta“ služi hladna, Sophie je Justinu objasnila nekoliko mjeseci kasnije, kada mu nakon slučajnog susreta na ulici nije htjela dati svoj broj telefona. To ga, međutim, nije spriječilo da nađe način da je pozove na večeru, koja je značila početak njihove romanse. Naime, nakon samo nekoliko mjeseci zabavljanja Sophie i Justin su se vjerili, a zatim i vjenčali u maju 2005. godine.

– Posljednja dva puta kada smo došli u Montreal povod je bio izuzetno tužan, ali ovog puta je najsrećniji mogući – izjavila je tada Justinova majka Margaret, ne krijući oduševljenje sinovljevom izabranicom.

Par danas ima troje djece, sinove Xaviera i Hadriena, te kćerku Ellu Grace.

– Trudim se da svojoj djeci pružim bezuslovnu ljubav, istu onu koju su moji roditelji pružali meni. Nastojim da ta ljubav bude prisutna i u momentima kada se svađamo, jer nemojte da živite u zabludi, i mene moja djeca ponekad izluđuju baš kao i vas vaša – objasnila je ona i dodala da u odgoju djece nastoji da im ukaže na sve ono što ih može povrijediti, ali da istovremeno nastoji i da ih ne štiti baš u svim životnim situacijama.

– Justin i ja smatramo da su naša djeca najveći doprinos koji dajemo kanadskom društvu. Ono čime se vodimo u njihovom odgoju jeste da djeca sve upijaju od nas, tako da ne možemo od njih tražiti da se ponašaju fino, ako im to svojim primjerom ne pokazujemo – otkrila je Sophie tajnu njihovog odgoja djece.

A kada je riječ o odgoju, ona je veliki zagovornik toga da bi trebalo da majke ostanu kući i svoje vrijeme posvete djeci, što su mnogi okarakterizirali kao stav suprotan njenom feminističkom angažmanu.

– To upravo i jeste suština feminizma. Naime, mi živimo u jako stresnom vremenu i vjerujte mi da za jednu ženu nije jednostavno da u isto vrijeme bude majka i uspješna, poslovna žena – objasnila je ona i dodala da je o feminizmu, kao i o mnogim drugim stvarima još od malih nogu učila od svoga oca.

Naime, zajedno s ocem i stricom Sophie je kao djevojčica često planinarila i kampovala. Prevazilazeći tada geografske prepreke postala je svjesna snage svoga tijela, koje nije ništa slabije od tijela bilo kojeg muškarca.

– Bila sam pravi mali muškarac, ali to me je svakako naučilo da postanem prava i jaka žena – izjavila je Sophie.

A kanadska, kao i svjetska javnost Sophie doživljava upravo tako, kao jaku ženu koja u stopu prati i podržava suprugovu političku karijeru. Iako se s njim pojavljuje na svim javnim dešavanjima, a ponekad prisustvuje i zasjedanju u kanadskom parlamentu, Sophie negira nagađanja o tome da je upravo ona ta koja ima najviše utjecaja na njegove političke postupke. Ipak, jedan od mnogih primjera tog utjecaja svakako je premijerova podrška feministkinjama i javno zalaganje za prava žena, kao i podrška pripadnicima LGBT populacije, što su kritičari doveli u vezu s njenim utjecajem.

Ova poduzetna žena popularnost na svjetskom nivou koristi i za promociju kanadskih ljepota, ali i stvaralaštva, te tako najčešće bira odjeću domaćih dizajnera među kojima su: „Sentaler“, „Aldo“, „Lucian Matis“, „Zvelle“ kao i „Tanya Taylor“, čije je kreacije često nosila i Michelle Obama.

sophie4

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti