Vildana Milavić: Vježbajte na plaži ili bazenu

Piše: Redakcija

Godišnji odmor i ljetovanje ne podrazumijevaju samo izležavanje na plaži i kupanje u moru. Odmore treba iskoristiti i za fizičku aktivnost. Ukoliko ste prije odlaska na ljetovanje redovno vježbali, ne biste trebali prestajati ni na odmoru, a ukoliko vam vježbanje nije bila praksa, odmor je idealna prilika da počnete. Osim što ćete uraditi nešto dobro za sebe i svoje tijelo, odlično ćete se i zabaviti. Mr. sci. Vildana Milavić, psihologinja i fitness trenerica, za „Azru“ pokazuje top pet vježbi koje možete raditi na plaži ili na bazenu

 

 

vildana vjezba1

 

Čučanj

Ova vježba je kraljica vježbi za glutealne mišiće, a može se izvoditi bilo gdje. Postavimo noge u poziciji malo široj od ramena i spuštamo se nazad (gluteusom ka dolje), dok ne dosegnemo ugao od 90 stepeni.

 

vildana vjezba22

Bugarski iskorak

Vježba koja snažno aktivira muskulaturu donjih ekstremiteta. Nogu postavite iza sebe na klupu, stolicu ili krevet, a prednju nogu ispružite, te prilikom spuštanja vodite računa da koljeno ne prelazi preko dužine stopala.

 

 

vildana vjezba33

Vježba kraba

Pogodna je za istezanje i toniranje više mišićnih grupa, a prvenstveno struka i leđa. Zauzmite položaj kao na fotografiji, te ruku nastojte izvući što dalje iza sebe, a pri vraćanju u početni položaj, ruku spustite pored sebe. Težinu održavamo nogama i rukom koja je ispod torza.

 

vildana vjezba4

Plank

Najatraktivnija vježba za mišiće „corea“ (područja trbuha, struka, leđa). Riječ je o izdržaju, odnosno izometričkoj kontrakciji uključenih mišića (mišići se tu ne skraćuju, niti se izdužuju, a ipak obavljaju rad). Jednostavno se namjestite u poziciju i obarajte vlastiti rekord u držanju izdržaja/planka.

 

vildana vjezba55

vildana vjezba5

 

Varijacija planka

Pogodna za trbušne mišiće, ali pogađa i ostale mišiće uključene u izvođenje vježbe. Nakon što se čvrsto oslonite na dlanove, privlačite koljeno unutra ka pupku i snažno istegnite nogu nazad. Obratite pažnju na ravnotežu tijela.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti