Bali by Marina Kikanović: Rajsko ostrvo za odmor i zabavu

Piše: Redakcija

Jednom mjesečno supruga našeg košarkaškog reprezentativca Elmedina Kikanovića, Marina Kikanović za “Azru” piše o najpoznatijim destinacijama koje je do sada imala priliku posjetiti. Pričajući vlastita iskustva o kulturi, modi, gastronomiji… prenosi nam dašak luksuza, dostupan tek rijetkima. Diplomirana pravnica i magistrica energetike ovoga puta nas vodi u Bali.

Bali je jedna od najljepših indonežanskih tropskih destinacija za odmor. Samo neki od razloga za posjetu ovog ostrva su sunce, zlatan pjesak, raskošne tropske šume i rajske plaže kako za kupanje, tako i za surfanje, te bogat noćni život. Predstavlja jednu od 33 provincije Indonezije, s četiri miliona stanovnika i više od 30.000 hiljada stranaca, koji su u potrazi za istinskom srećom promijenili mjesto stanovanja. Tokom cijele godine, temperatura na ostrvu varira između 30 i 35 stepeni, zavisno od toga da li je sušni ili kišni period godine. Najbolji period za putovanje na ovo rajsko ostrvo je od juna do septembra. Valuta na ostrvu je indonežanska rupija, ali svuda možete platiti u dolarima ili eurima. Bali je više puta na svjetskom nivou nagrađen kao ostrvo koje pruža najbolji odmor i zabavu.

Nakon bombaških napada na Bali, 2002. godine, u kome su poginule 202 osobe, a ranjeno više od 240 turista, cijene smeštaja su značajno opale i ostrvo je postalo dostupnije za turiste. Politička situacija u zemlji je stabilna i postoje nezvanične informacije da su napadi i izvedeni kako bi se naškodilo turizmu, na čijem se unapređenju danas radi.

Sunrise over the deluxe rooms with semi private pool at the ultra luxurious Udaivil‚s Oberoi Hotel. Udaipur. This hotel has been voted the 3rd best hotel in the world by Travel and Leisure Magazine. India.

 Čuvari tradicije

Na Baliju se stanovništvo razlikuje od ostatka Indonežana. Balinezi, koji žive na ovom ostrvu, pretežno se bave turizmom, a jedni su od rijetkih koji su očuvali hindu religiju. Ostrvo je poznato po svojoj tradiciji, bogatoj historijskoj prošlosti i naslijeđu. Na njemu možete vidjeti brojne hramove, koje su Balinezi izuzetno popularizirali u turističke svrhe, a kojih ima više od hiljadu, zbog čega je ostrvo i dobilo naziv „Ostrvo bogova“. Najpoznatiji hramovi na su Pura Besakih, Pura Tanah Lot, Uluwatu, Ulun Danu Beratan i Tirta Empul.

Hram Pura Besakih, star duže od hiljadu godina, smatra se najsvetijim hramom na ostrvu, a sastoji se od stotinjak manjih hramova. Pura Tanah Lot hram iz 16. vijeka, koji izvire iz vode, sagrađen je iz jednog komada stijene. U hram se može ući za vrijeme oseke, a u okolnim parkovima se nalaze brojni turistički restorani, gdje možete večerati i odakle možete napraviti jako lijepe fotografije. Ovaj hram je zbog svoje atraktivnosti prepun turista, pa se preporučuje dolazak u popodnevnim satima, uoči zalaska Sunca, kada nema mnogo turističkih tura. Hram Ulun Danu potječe iz 17. vijeka i nalazi se na 1200 m nadmorske visine u vulkanskom jezeru Bratan i pripada Dewi Danu boginji vode. Smatra se jako svetim mjestom i svakodnevno možete prisustvovati ritualima prinošenja darova bogovima.

bali11

Djeca odmalena uče tri jezika – jezik koji koriste među sobom u komunikaciji, jezik kojim se obraćaju sveštenim licima i jezik koji koriste u ophođenju prema prirodi i životinjama. Ples im je sastavni dio kulture, a duh stanovništva je jako veseo i nenametljiv i upravo zbog toga boravak na ovom ostrvu svakome prija.

 Prirodne ljepote

Sekumpul vodopadi su najpoznatiji na ostrvu, a predstavljaju jednu od najvećih prirodnih atrakcija Balija. Južni dio ostrva je nizijski, dok je sjeverni izuzetno brdovit. Jedno od prepoznatljivih obilježja Balija su rižina polja, koja zbog svojih kaskadnih padina, predstavljaju prelijep prizor za sve turiste i ljubitelje fotografije. Najviša tačka na ostrvu je aktivni vulkan Agung, koji se nalazi na 3100 m nadmorske visine, a koji još izaziva blage potrese. Uz ovo možete posjetiti i plantaže gdje se uzgaja kafa, kakao, kokos, banane, palmino ulje, pamuk i duhan, a tu su i čajevi od hibiskusa i jasmina i kokosovo mlijeko. U okviru tura po ostrvu i obilazaka plantaža mještani vas upoznaju s načinom uzgajanja ovih biljaka, koje možete degustirati i kupiti. Na Baliju se pravi i jedna od najskupljih kafa na svijetu, nastala u 19. vijeku „Kopi-Luwak“. Cijena za kilogram ove kafe iznosi i gotovo hiljadu eura, a jedna šoljica može koštati i 50 eura, a pravi se iz izmeta divlje mačke Civet. Gekoni su domaće životinje koje su gotovo bezopasne i koje možete vidjeti svuda po ostrvu. U Kuti i Ubudu ih možete sresti i na ulicama grada kao i naše domaće pse i mačke.

bali2

Ubud je poznat i kao centar joge, meditacije i masaže na Baliju. Mnogi su za ovo ostrvo i grad Ubud saznali nakon filma „Jedi, moli, voli“, autorke Elisabeth Gilbert, gdje je snimljen veći dio filma s Julijom Roberts, a u njemu se svi bave nekom umjetnošću, što je i sastavni dio njihove životne filozofije i vjerskih stavova. To je centar proizvodnje i trgovine umjetničkim predmetima. Običaji cjenkanja su svuda na ostrvu neizostavni.

Ubud je poznat i po svom pozorištu, koje je polovinom 20. vijeka natjeralo mnoge progrešne umjetnike da se okrenu od realističkog pozorišta i posvete pozorištu simbola i metafora Najpoznatija predstava, koja je stara skoro sto godina, jeste „Ćalonarang“ i do današnjih dana se izvodi na ostrvu (ova predstava je u Evropi prvi put predstavljena u Parizu davne 1931. godine).
Na Baliju se njeguje „open style“ tip gradnje sa što manje zidova, ogromnim prozorima i obaveznim bazenom u dvorištu. Glavno prevozno sredstvo za mještane su motori, dok se turisti prevoze taksijem i mini busevima. Nažalost, stopa kriminala, uprkos rigoroznim zakonima je znatno porasla posljednjih godina, pa su krađe, napadi i ubistva sve češća pojava. Kazne za unošenje, prodaju i konzumiranje droge na ostrvu su izuzetno stroge, a za neka krivična djela je predviđena i smrtna kazna.

Na ostrvu se nalaze i prašume gdje se možete družiti s majmunima i drugim manjim životinjama koje nisu u kafezima (Sacred Monkey Forest prirodno stanište majmuna u gradu Ubudu). Za razliku od Zoo vrtova ovo su neobezbijeđene teritorije, gdje se preporučuje da se prethodno vakcinišete. Ne preporučuje se hranjenje majmuna, jer znaju biti agresivni, a kao izuzetno inteligentne životinje, mogu vam ukrasti telefon ili aparat, ukoliko osjete da u rancu imate neku hranu za koju bi mogli da se mijenjaju. Ako niste ljubitelj avantura i želite biti na sigurnom, posjetite prelijepi Zoo vrt, gdje možete dočekati i zalazak Sunca uz večeru i obilaziti životinje i poslije sumraka.

bali10

Hotelijeri na Baliju se međusobno takmiče da gostima pruže što bolju i raznovrsniju uslugu. Najveći hotel na Baliju zauzima površinu od čudesnih devet hiljada kvadratnih metara. Najljepše plaže na Baliju nalaze se na jugu i zapadu ostrva. Nusa Dua, Nusa Lembongan, Candi Dasa i Lovina su neke od plaža koje su izuzetno popularne. Nusa Dua na jugu Balija je najprestižniji dio ostrva, s najljepšim i najprestižnijim hotelima koji se nalaze na ovoj obali. Smatra se mondenskim ljetovalištem na kome svake godine možete vidjeti poznate ličnosti poput nekih koji su već više puta posjećivali ovo ostrvo: Cristiano Ronaldo, David Beckham, Ashton Kutcher, Mila Kunis, Claudia Schiffer, Justin Bieber, Julio Iglesias, Barbara Streisand, Jessica Biel, Roman Polanski. Voda s ove strane ostrva je izuzetno mirna i talasa gotovo da nema. Uz laganu šetnju duž obale vidjet ćete brojne golf terene, rančeve s konjima, privatne marine, vile s bazenima koji pripadaju hotelskim lancima i ispunjavaju zahtjeve i najzahtjevnijih turista. Sitni bijeli pijesak i plitka voda idealna je za odmor porodica s malom djecom. Česti posjetioci plaža su i male, simpatične vjeverice koje pokušavaju da od turista ukradu hranu.

Legian plaža je popularna za šoping, jer lokalno stanovništvo na nju iznosi svoju robu koju nudi turistima, a Jimbaran plaža je popularna kako za surfere, tako i za ronioce i ribare. Na Jimbaran plaži nalaze se „Bvlgari“, „Four seasons“ (omiljeni hotel glumice Constance Zimmer kao i članica benda Spice Girls) i „Ritz-Carlton“, koji se godinama nalaze na listi 100 najboljih hotela svijeta. Najpoznatiji spa centar na ostrvu Thermes Marins Spa u hotelu The Ayana Resort Bali je upravo na ovoj plaži. U kom god dijelu ostrva da ste smješteni, trebate posjetiti ovu plažu, jer možete probati najrazličitije morske specijalitete i ribe u nekom od balinežanskih nacionalnih ribljih restorana. Najpoznatiji restorani su u okviru Jimbaran Seafood Cafes, gdje se u liniji uz more nalazi dvadesetak najpoznatijih ribljih kafe restorana.

bali5

The Oberoi Hotel na Seminyak plaži na zapadnoj obali, nazivaju mjestom za okupljanje poznatih ličnosti. Čak trideset posto gostiju se vratilo i ponovo posjetilo ovaj resort, što je zapanjujuća činjenica. Mick Jagger je bio čest gost ovog hotela još u osamdesetim godinama, kao i princeza Grace i Salvador Dali, koji su posjedovali svoje vile u okviru ovog kompleksa. Poznate ličnosti, diplomate, državni poglavari, biznismeni i danas rado posjećuju ovaj hotel, a samo neki od gostiju koji su ga posjetili su: Julia Roberts, Henry Kissinger, Robert Wagner, Gianni Versace, David Bowie i Barry Humphries. Najskuplja vila prošle godine prodata na ovoj plaži je koštala 13 miliona dolara, noćenje u ovim vilama može koštati i 5000 dolara.

Bali je i jedna od omiljenih destinacija za vjeridbu, vjenčanje i medeni mjesec. U ponudi na ostrvu možete iznajmiti brod sa skiperom i živom muzikom, razne event prostore, osoblje hotela vam može organizirati večeru na plaži uz šampanjac i vatromet, možete večerati i hraniti slonove, posjetiti susjedna nenaseljena ostrva i organizirati ceremoniju na njima, te letjeti u balonu iznad ostrva.

Bali je okružen koraljnim grebenima, a pravu atrakciju predstavljaju delfini. Ukoliko ste ljubitelj ronjenja, možete uživati u prizorima akvarij laguna, gdje možete vidjeti najrazličitija jata riba, ali i roniti u kafezima da biste videli i hranili ajkule, a možete se spustiti podmornicama u duboko more i posmatrati kako podmorski svijet, tako i brojne olupine brodova koji su potonuli u ovim divljim okeanima. Sanur koja se nalazi na istočnoj obali, nudi roniocima bogat podvodni svijet skriven u obodima koraljnog grebena.
Ljubitelji adrenalina svakako bi trebali da isprobaju vožnju brzim katamaranima do susjednih ostrva, na kojima nećete moći pronaći automobile ni asfalt, već samo ležaljke postavljene u vodi, ili spuštanje kajacima niz korito rijeke Ajung i Telaga Waja.

bali9

Kuhinjski specijaliteti

Indonežanska kuhinja je jednostavna i raznolika, ali i pikantna i vrlo ukusna te pomalo slatkasta. Zasnovana je na povrću, riži i ribi. Mnoga jela su zasnovana i na soji, tofu siru i kokosovom mlijeku. Najpoznatiji su umaci od čilija, zelenih papričica, kikirikija i manga. Od začina najpoznatiji su: korijander, bijeli i crni luk, čili i limunova trava. Za izradu slatkiša se koristi i pasta dobijena iz urmi. Neka od najpoznatijih indonežanskih jela su: Sate (marinirano i pikantno začinjeno meso jagnjetine, junetine, živine, ribe ili svinjetine, a slično našim ražnjićima), Nasi Goreng (zasnovano na pirinču, jajima i povrću nekad u kombinaciji sa tjesteninom ili mesom), Nasi Campur (zasnovan na riži i povrću) i Krupuk (čips od račića). Od deserta su zastupljeni flambirano voće, banane zapečene u karamel sosu s cimetom i palačinke s kokosom i bananama. Brem je slatko rižino vino, koje se služi i kao desert, a najpoznatije nacionalno pivo je Bintang koje po okusu podsjeća na Heineken. Popularan je sok od mladog kokosa, koji svakodnevno služe na plažama u hotelima. Tradicionalno se jede prstima desne ruke pa se u nekim restoranima i hotelima serviraju i posude za pranje prstiju s kriškama limuna ili limete.

bali3

U govoru s lokalnim stanovništvom primijetit ćete da umjesto slova F koje ne izgovaraju koriste slovo P, pa brojne riječi na engleskom jeziku će vam zvučati smiješno i nerazgovjetno.

Pročitajte još