Jack Morris i Lauren Bullen: Jednu fotografiju naplate 12.000 dolara

Piše: Redakcija

Jacka Morrisa iz Manchestera i njegovu djevojku Lauren Bullen iz Australije veže ljubav prema putovanjima. Naime, ovaj mladi par se upoznao u martu 2016. godine tokom putovanja na Fiji, a od tada su zajedno posjetili 45 država. Zahvaljujući zanimljivim fotografijama s putovanja, koje objavljuju na Instagram profilima, Jack i Lauren su postali najpoznatiji blogerski par na svijetu, a za samo jednu fotografiju ponekad zarade i do 12.000 dolara.

instagram2

Tek mali broj ljudi se usudi mijenjati posao ili svakodnevicu kojom određeni period života nisu zadovoljni. Englez Jack Moriss jedan je od onih koji je bio dovoljno hrabar. Ovaj 26-godišnjak je prije četiri godine odlučio da napusti posao na kojem je šest sati dnevno prao tepihe, te da kupi kartu u jednom smjeru za Bangkok.

– Doslovno sam se probudio jednog jutra i odlučio da želim probati nešto drugačije. Bangkok je zvučao kao dovoljno zanimljiva destinacija – objasnio je Jack ovu promjenu života, koja na samom početku i nije bila toliko idealna.

Naime, odlazak u daleku zemlju za Jacka je značio da mora da se suoči s nedostatkom novca i navikne na nepoznato okruženje  koje je počeo da fotografira. U namjeri da svoje iskustvo i ljepotu koju svakodnevno gleda podijeli i s drugima, Jack je pokrenuo blog „Do You Travel“ koji mu je promijenio život iz korijena i otvorio vrata sasvim novog životnog zanimanja.

– Ovaj blog sam pokrenuo kako bih podijelio s drugima svoje iskustvo, nisam imao namjeru da od njega zarađujem. Nisam očekivao ni da će biti ovoliko popularan, ali mi je stvorio mogućnost da se bavim sasvim novim poslom – rekao je on.

 Svjetski putnici

Taj posao u Jackovom slučaju podrazumijeva posjećivanje najljepših destinacija na svijetu te njihovo fotografiranje za potrebe, uglavnom, turističkih agencija. Ono što je karakteristično za njegove fotografije jeste da ih nikada ne provlači kroz Intagram filtere, nego uvijek nastoji da fotografira sat nakon izlaska sunca.

instagram7

– Fotografijama volim da dodam isti efekt u procesu postprodukcije, kako se ne bi mnogo  razlikovale prilikom objave na Instagram profilu – otkrio je on stranim medijima i objasnio da je proces fotografiranja mnogo unaprijedio nakon što je prošle godine  upoznao djevojku Lauren, koja je po zanimanju fotograf.

Nakon upoznavanja, ovaj mladi par donio je odluku da putuju zajedno, te su za nešto više od godinu posjetili 45 različitih zemalja u potrazi za neobičnim destinacijama. Iako fotografije s putovanja objavljuju na posebnim Instagram profilima i svako na svom blogu, one na kojima su zajedno su, zapravo, najpopularnije.

– Nakon samo jedne fotografije s njom, na Instagramu je počelo da me prati novih 700.000 ljudi. Mislim da ljudi, osim prelijepih pejzaža na fotografijama, vole da vide i zaljubljeni par – rekao je Jack i objasnio da se uvijek sami fotografiraju uz pomoć stalka i tajmera na kameri, iako ponekad izgleda kao da to radi treća osoba.

A, nisu samo Instagram pratioci oni koji su prepoznali ljepotu fotografija ovog para. Naime, Jack i Lauren su do sada sarađivali s kompanijama poput „Royal Caribbena Crises“, „Disney“, „Air NZ“ , „AiRBnB“, koje su ovom paru plaćale po objavi na Instagramu.

Processed with VSCO with c7 preset

 Odbijene ponude

– Jednom prilikom sam radio posao za telefonsku kompaniju. Posao je trajao tri dana i imao sam obavezu da objavim pet fotografija na Instagramu. Za taj posao sam zaradio 35.000 dolara – rekao je Jack, koji je prve poslovne ponude odbijao, vjerujući kako na ovaj način ne može zaraditi.

Najveća zarada koju su ostvarili bila je kad im je za samo jednu fotografiju plaćeno 12.000 dolara, ali  Jack objašnjava da i dalje postoje poslovne ponude koje odbijaju.

– Lauren je nekoliko puta odbila ponudu modnih kuća koje su htjele da joj plate za to što će na fotografijama nositi njihovu odjeću. Ali, ona ih je odbijala zbog činjenice da bi odjeća pokvarila koncept slika i skrenula pažnju s prirode, koja treba da bude u prvom planu – objasnio je on.

Jack i Lauren danas žive na Baliju, a od najljepših iskustava koja su proživjeli na putovanjima, izdvajaju vode Grčke, italijansku i francusku hranu, Kineski zid, planine Kenyae i pustinju u Sahari.

instagram1

Pročitajte još