Andre Agassi: Volio je stariju ženu, pomalo kokain i opet bio kralj tenisa

Piše: Redakcija

Iako je poslije teniske karijere ostao blizak igri, legenda ovog sporta Andre Agassi nije radio s drugim teniserima, nego je energiju preusmjerio na vođenje obrazovnih programa i inicijativa u okviru svoje humanitarne fondacije. Međutim, toj praksi je, očigledno, došao kraj s obzirom na činjenicu da je ovaj američki teniser s drugim reketom svijeta Novakom Đokovićem nedavno ugovorio saradnju koja je zvanično počela od „Rolan-Garros” turnira.

Američki teniser Andre Agassi je u svojoj impresivnoj sportskoj karijeri osvojio sve što se može osvojiti. Naime, među brojnim pobjedama i nagradama posebno je značajno to što je osvajač osam „Grand Slam” titula, kao i olimpijskog zlata 1996. godine u Atlanti. Procjenjuje se da je od teniskih nagrada zaradio nešto više od 31 milion dolara, a 2011. godine je postao član „Međunarodne teniske kuće slavnih”. Iako se iz tenisa povukao 2006. godine, nakon poraza u trećem kolu „US Opena”, Agassi se ovom sportu vraća na velika vrata i to kao trener srpskog tenisera Novaka Đokovića. Do ove saradnje je došlo nedugo nakon što je Đoković otpustio cjelokupni stručni štab, a Agassijev glavni zadatak bit će da pomogne drugom reketu svijeta da odbrani titulu u Parizu, a potom se i vrati na prvo mjesto ATP liste.

– Andre je neko koga mnogo poštujem kao igrača i čovjeka. Prošao je sve kroz šta ja prolazim. Znate, on je čovjek koji razumije odlično igru na terenu, a s druge strane on je neko ko gaji porodične vrijednosti i bavi se filantropijom. Skroman je čovjek i mislim da može umnogome da doprinese mom životu kako na terenu, tako i van njega. Vrlo sam uzbuđen da vidim šta je ispred nas – rekao je Novak o saradnji s Agassijem, koji je, zanimljivo, na samom početku karijere gajio veliku mržnju prema sportu koji će mu obilježiti život.

agassi

Očev pritisak

Andre Agassi rođen je 29. aprila 1970. godine u Las Vegasu, gdje je živio s ocem Emmanuelom, koji se profesionalno bavio boksom, te majkom Elizabeth, sestrama Tami i Ritom, kao i bratom Philipom. Zahvaljujući porodici, Andre je već s tri godine igrao tenis, da bi ga u petoj godini proglasili nesvakidašnjim talentom. A razvoju talenta svakako je doprinio njegov otac, koji je imao nevjerovatnu želju da mu se neko od djece bavi tenisom. S obzirom na činjenicu da mu želja nije ispunjena s prvo troje djece, Andre je „morao” da bude taj. Zbog svoje želje Emmanuel je sinu napravio tenisko igralište i tjerao ga da na njemu svakodnevno vježba. Tako je sa samo šest godina morao da dnevno na drugu polovinu teniskog terena vrati 2.500 loptica, a kasnije mu je kupljena i mašina koja je loptice sama izbacivala čime se povećao i njihov broj. Očev pritisak stvorio je kod Andrea nevjerovatnu mržnju prema tenisu o kojoj je govorio tek u svojoj autobiografiji „Open”, koja je objavljena 2010. godine. Osim ovoga, Andre je u knjizi otkrio i to da se, uprkos pritisku kojem je bio izložen, nikada nije smio suprotstaviti ocu zbog njegovog problema s kontrolom bijesa.

– Najbolje se sjećam situacija do kojih je dolazilo u saobraćaju, a u kojima je moj otac često izlazio iz auta da se tuče s drugim vozačima. Jedne prilike je uperio pištolj u drugog čovjeka, a zatim na putu kući meni zaprijetio da ne smijem mami ništa reći – napisao je Agassi u autobiografiji.

agassi9

Međutim, uprkos takvom ponašanju i pritisku koji je vršio, otac je istinski vjerovao u Andreov talent. Tako je jedne prilike u teniskom klubu u Vegasu čuo poznatog igrača ragbija Jima Browna kako se vlasniku žali zbog otkazanog teniskog meča u kojem je trebao da igra za pare. Agassijev otac je to vidio kao priliku da zaradi te je Jimu ponudio da igra protiv njegovog sina, a kao ulog za klađenje nudio je porodičnu kuću. Jim je to prvobitno prihvatio i kao svoj ulog ponudio deset hiljada dolara, ali nakon što ga je vlasnik kluba posavjetovao da ne prihvata ovu opkladu, jer će sigurno izgubiti, dogovoreno je da će se o iznosu koji pobjednik meča dobija dogovoriti po završetku. Nakon pobjede tada devetogodišnjeg Agassija, Brown mu je isplatio 500 dolara, što je bio prvi novac koji je zaradio od tenisa.

agassi4

 Auto na poklon

Nakon što je gotovo cijelo djetinjstvo tenis trenirao s tatom, Andrea su s 13 godina poslali u „Nick Bollettieri” tenisku akademiju na Floridi, gdje je trebao da ostane samo tri mjeseca budući da porodica nije imala para da plati duži boravak. Međutim, odmah nakon što su ga vidjeli kako igra situacija se promijenila.

– Uzmite ček nazad, on ovdje ostaje besplatno – rekao je Bollettieri Andreovom tati uz objašnjenje da dječak posjeduje talent kakav nikada prije nije vidio.

Upravo to je presudilo da Agassi napusti školu u devetom razredu, kako bi mogao u potpunosti da se posveti teniskoj karijeri, a sa 16 godina je odigrao prvi profesionalni meč nakon kojeg stvari u njegovoj karijeri kreću uzlaznom putanjom. Putanjom koja je svoj vrhunac dostigla 1995. godine, kada se našao na prvom mjestu ATP liste. Naime, ova godina se smatra najuspješnijom u njegovoj karijeri s obzirom na to da je tokom nje pobijedio u 73, a izgubio u samo devet mečeva. Cjelokupni uspjeh učinio je da Andre doživi ogromnu popularnost o kojoj najbolje govori događaj kada je na meču „Davis Cupa” nosio naočale kako bi prikrio crvenilo u očima uzrokovano mamurlukom. Iako je ovaj meč jedva odigrao, činjenica da su naočale koje je nosio pripadale brendu „Oakley” bila je dovoljna da mu vlasnik ovog brenda Jim Jannard odmah po završetku meča na kućnu adresu pošalje poklon auto kao znak zahvalnosti što se odlučio baš za njegov proizvod.
Zbog svog stila igre, koji se zasnivao na tome da agresivnim izmjenama u tempu natjera protivnika da što više trči, kako bi se izmorio i napravio grešku, Agassi je na samom početku karijere dobio nadimak „The punisher”, što u slobodnom prevodu s engleskog jezika znači „onaj koji kažnjava”. U tom periodu je bio prepoznatljiv i po svojoj dugoj kosi, neobičnom odijevanju i zanimljivim medijskim nastupima, a čuven je i njegov rivalitet s teniserom Peteom Samprasom. Smatra se da je upravo zahvaljujući agresivnom nastupu i ponašanju Agassi učinio mnogo na popularizaciji tenisa 90-ih godina. Ipak ono što je dovelo do kratkoročnih problema s ATP-om, a o čemu je prvi put govorio u svojoj knjizi jeste činjenica da je tokom 1997. godine, uprkos aktivnom takmičenju, počeo da uzima drogu. Naime, tokom te godine se borio sa sve lošijom igrom i pitanjem da li da se oženi tadašnjom djevojkom, glumicom Brooke Shields. Drogu mu je ponudio asistent kojeg u knjizi naziva Slim.

– Slim je stavio malu hrpicu praha na stolić. Reže ga i ušmrkava. Ponovo ga reže i ja ga ušmrkavam. Opuštam se na sofi i razmišljam o granici koju sam upravo prešao, s koje više nema povratka. Slijedi trenutak žaljenja, a potom velika tuga. A onda – ogroman val euforije koja briše svaku negativnu misao iz moje glave – napisao je on u knjizi.

Ovo ponašanje ga je koštalo pada na doping testu, međutim, ATP mu je uvažio molbu u kojoj objašnjava da je slučajno popio Slimov sok u kojem su postojali dodaci droge, čime su sve optužbe protiv njega odbačene i njegova karijera nastavljena do 2006. godine, kada je zbog zdravstvenih problema otišao u penziju. Nakon toga Agassi se posvetio radu u okviru humanitarne organizacije koja nosi njegovo ime, i koju je osnovao 1994. godine. Osnovni zadatak organizacije je pomoć djeci iz Nevade u njihovom obrazovanju i bavljenju sportom. Uz ovo je i 2001. godine otvorio školu čija je misija da djecu koja to nisu u mogućnosti školuje, kako bi bili ravnopravni članovi društva. Tenisu se nakon penzionisanja vraćao samo u slučaju humanitarnih mečeva, a zajedno s nekoliko partnera je tokom godina držao hotel i restorane koji su kasnije zatvoreni. Značajno je i njegovo pokretanje linije opreme za fitnes.

Brak s Graf

Za razliku od profesionalnog, ljubavni život ovog tenisera bio je nešto manje skandalozan. Naime, 1990. godine je bio u vezi s glumicom Barbrom Streisand, koja je 28 godina starija od njega. Teniser se nikada nije obazirao na osude javnosti zbog razlike o godinama.

– Mi smo saglasni u tome da smo dobri jedno za drugo, tako da nema veze to što je ona 28 godina starija. Sebi smo simpatični, a negodovanje javnosti samo začinjava našu vezu – govorio je on u tom periodu.

Nakon ove veze Agassi je bio u braku s glumicom Brooke Shields, koja mu je bila najveća podrška u periodu eksperimentiranja s drogom. Međutim, njihov brak, očigledno, nije bio dovoljno jak s obzirom na to da su se rastali samo dvije godine kasnije.

– Budi srećna što u braku nismo dobili djecu, jer bi sve ovo bilo isuviše komplikovano – prenijela je glumica medijima riječi koje joj je bivši suprug nakon razvoda rekao.

Dvije godine kasnije slavni teniser je stupio u brak s njemačkom teniserkom Steffi Graf s kojom ima sina Jadena Gila i kćerku Jaz Elle. Naime, uspjeh na teniskom terenu je ono što je ovaj par povezalo s obzirom na to da je i Steffi osvojila četiri „Grand Slam” titule i olimpijsko zlato. Iako su na većini turnira bili u isto vrijeme, trebalo im je prilično dugo da se, zapravo, i upoznaju.

– Ona je trenirala od osam do deset ujutru, a ja sam se budio tek popodne. Mislim da smo se samo dva puta sreli, a presudan je bio „Wimbledon”, koji smo te godine oboje osvojili – rekao je Agassi i dodao da se život s njom zasniva na sitnicama u kojima svakodnevno uživa.

agassi5

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti