Savjeti šminkera: Naučite kako konturirati lice

Piše: Redakcija

Konturiranje lica radi se kako bi se postigao idealan – ovalni oblik glave, odnosno kako bi korigirali ili sakrili neke nedostatke na licu. Da biste ispravno konturirali lice i koristili kvalitetne proizvode namijenjene isključivo tome, donosimo vam prijedloge profesionalne šminkerke Eme Adrović Širbegović

 

ema sminkanje
Ema Adrović Širbegović, profesionalni make-up artist

Za konturiranje lica koristi se tamni i svijetli stick, a pritom se moraju ispoštovati pravila u vezi s konturiranjem, koja nam je profersionalna šminkerica Ema Adrović Širbegović objasnila u nekoliko koraka:

Korak #1

Prvo nanesete puder na lice: za masnu kožu koristite Kryolan stick, a za suhu i mješovitu Supracolor Kryolan, te zatim konturirate.

 

stik supracolor

 

Korak #2

Slijedi nanošenje svijetlog sticka (Ivory Kryolan) u obliku trokuta ispod očiju kako bi sakrili podočnjake, te na sredini nosa, sredini čela, ispod i oko usana. Glavni cilj posvijetljenog dijela je da privuče pažnju na središnji dio lica.
stik1

Korak #3

 

Naredni korak je nanošenje tamnog sticka za konturiranje, a ono se razlikuje od oblika glave. Nanosimo ga na čelo: ukoliko je čelo visoko (kod ovalne glave sa zaliscima u kosi, jajastog, četvrtastog, trokutastog oblika), na sljepoočnu kost ako je glava široka (četvrtast i trokutast oblik). Na jagodice se može nanijeti kod svakog oblika glave. Na viličnu kost se nanosi ako je naglašena (obično kod četvrtaste glave bude naglašena), na bradu  se nanosi ukoliko je duga i povijena (trokutasto lice, jajasto ili četvrasto) i na nos da ga suzimo, ispravimo ili skratimo.
stik2

Korak #4

 

Nakon konturiranja nanosite prah, za masnu kožu koristite Anti-shine Kryolan, a za suhu Dermacolor prah. Najbitnije kod konturiranja je da se sve nanese u tankom sloju i da nema oštrih prelaza.

puder-masna puder-suha

 

SAVJET PLUS

spužvica

Puder, odnosno njegovo nanošenje i konturiranje lica radite pomoću Kryolan spužvica koje su idealne da pokupe višak pudera i ublaže prelaze. Za laganiju varijantu konturisanja možete iskoristiti i pudere u kamenu, kao i bronzere.

 

Pročitajte još