Meksička kuhinja je toliko raznovrsna da spada u najzdravije kuhinje na svijetu. Uz sve vrste mesa, ribu i plodove mora, nezaobilazno je raznovrsno povrće, kao obavezan prilog, a voće je najčešći desert poslije obroka. Kukuruz, grah, riža, mnoštvo vrsta ljutih papričica, paradajz i obilje mirisnih začina su osnova meksičke kuhinje. Donosimo vam recepte za tri jela koja su među najpopularnijim u meksičkoj kuhinji
PILEĆA FAHITA
Sastojci:
- 150 g miks paprike
- 120 g pilećih fileta
- 50 g paradajza
- 30 g crvenog luka
- 30 g kukuruza šećerca
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike limunovog soka
- 2 komada tijesta za tortilje
- so, biber, chili
Priprema:
- Zelenu, crvenu i žutu papriku isijecite na štapiće. Luk isjeckajte na rebarca, a paradajz na kocke.
- Pileći file grilujte 10 minuta. Meso isijecite na štapiće i sjedinite s povrćem. Začinite solju, biberom, i chilijem te prelijte limunovim sokom.
- U zagrijanu tavu sipajte maslinovo ulje i dodajte meso, te povrće. Pržite pet minuta.
- Tortilju grilujte nekoliko minuta i isijecite na pola. Piletinu i povrće servirajte na vreloj tortilji. Tortilje stavite u posudu i poslužite.
CHILI CON CARNE
Sastojci:
- 1 veći luk
- 250 g mljevenog junećeg mesa
- 1 veća crvena paprika
- 250 g graha
- 100 g kukuruza
- 400 ml paradajz pelata
- čili po želji
Priprema:
- U dubljoj šerpi izdinstajte luk i mljeveno meso. Nakon desetak minuta dodajte papriku isjeckanu na kockice.
- Kad se to malo ukrčka, dodajte grah i kukuruz. U to dodajte paradajz pelat i još 200-300 ml vode.
- Po ukusu začinite čilijem i ostavite još desetak minuta da se kuha na laganoj vatri.
- Može da se služi uz: pire krompir, rižu ili hljeb.
ZAPEČENE TORTILJE
Sastojci:
- 3 kašike ulja
- 100 g luka
- 400 g teletine
- 100 g svježe zelene paprike
- 150 g svježe crvene paprike
- 1 chilli papričica
- 1 goveđi temeljac
- 1 limenka crvenog graha (240 g)
- 100 g kukuruza šećerca
- 300 ml pasiranog paradajza
- so, biber
- 8 komada gotovih tortilja
- 150 g sira (edamer)
Priprema:
- Na ulju propržite nasjeckani luk do zlatne boje. Dodajte meso isjeckano na kockice, kratko propržite, dodajte na kockice narezanu papriku i narezanu papričicu. Prelijte vodom i umiješajte temeljac, te nastavite dinstati.
- Na kraju dodajte ocijeđeni grah i kukuruz šećerac. Dodajte nekoliko kašika pasiranog paradajza, te lagano posolite i pobiberite.
- Na svaku tortilju stavite dvije kašike nadjeva, pospite naribanim sirom i urolajte.
- Tortilje posložite u nauljenu posudu za pečenje, prelijte pasiranim paradajzom i pospite preostalim sirom. Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 15-ak minuta.
- Zapečene tortilje poslužite sa salatom.